Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TORTÁK

  • Mézes  torta

 

5  egész  tojást  habosra  dörzsölünk  5  kanál  cukorral,  hozzákeverünk  5  kanál  olvasztott  vajat  vagy  margarint  és  3  kanál  olajat,  tovább  kavarjuk,  végül  5  kanál  langyos  mézet,  1  késhegy  fahéjat,  i  késhegy  szódabikarbónát  és  40  dkg  lisztet  keverünk  hozzá.   Körülbelül  olyan  keménységű  kell  hogy  legyen,  mint  a  galuskatészta.   Fagyos  zsíradékkal  kikent,  liszttel  kihintett  tepsiben,  előmelegített,   majd  lassú  tűzre  állított  sütőben  sütjük.   Egy  marék  apróra  vagdalt  diót  összekeverünk kis  kanál  kristálycukorral  és  sütés  előtt  a  tészta  tetejére  hintjük.

  • Csokoládékrémes  torta

 

70  g  vajat  habosra  kavarunk  6  tojássárgájával  és  140 g  cukorral,  belekeverünk  140 g  megpuhított  csokoládét,  90 g  lisztet  és  végül  6  tojásfehérjéből  vert  kemény  habot.  Kivajazott  tortaformában  világosra  megsütjük.   Kihűlés  után  3  lapot  vágunk  belőle,  és  megtöltjük  a  következő  krémmel :  8  tojássárgáját  habosra  keverünk  140 g  vaníliával  ízesített  cukorral,  hozzákeverünk  egy  mokkáscsésze  erős  feketekávét,  és  gőzfölött  sűrű  krémet  főzünk  belőle.   Amikor  már  rotyog,  4  rúd,  feketekávéban  megpuhított  csokoládét  keverünk  bele   A  tortát  be  is  vonhatjuk  ezzel  a  krémmel.

  • Mogyorókrémes  torták

 

10  tojássárgáját  1/2  óra  hosszat  keverünk  250 g  cukorral,  majd  hozzákeverünk  250 g  reszelt  csokoládét,  250 g  hámozott,  darált  mandulát  és  8  tojás  fehérjéből  vert  kemény  habot.   Kivajazott  tortaformában  világosra  sütjük,  és  ha  kihűlt,  a  tortát  vízszintes  irányban  kettőbe  vágjuk.   A  két  lapot  a  következő  krémmel  töltjük  meg :  3  tojássárgáját  habosra  keverünk  125 g  vaníliával  ízesített  cukorral,  hozzákeverünk  3  kanál  tejszínt,  2  evőkanál  lisztet  és  125 g  darált,  pirított  mogyorót,  amelyet  egy  pohárka  rummal  ízesíttünk.   Gőz  fölött  addig  főzzük,  amíg  rotyogni  kezd.   Ha  kihűlt,  belekeverünk  még  60 g  habosra  elkavart  vajat  és  4  jó  kanál  tejszínhabot.   A  tortát  ezzel  a  krémmel  töltjük,  és  ezzel  is  vonjuk  be,  de  a  külső  krémre  még  2  ujjnyi  vastag  vaníliás  tejszinhabot  kenünk  rá.   Mogyorószemekkel  és  csokoládébonbonokkal  diszíthertjük.

  • Dobos - torta

 

6  tojásdsárgájából,120 g  porcukorból,  a  tojások  keményre  vert  habjábó és  120 g  szitált  lisztből  piskótatésztát  keverünk,  és  6-7  egyforma nagyságú tortalapot sütünk  belőle.   A  kész  lapokat  a  következő  krémmel  töltjük  meg :  200 g  porcukrot,  6 egész  tojást,  kevés  vaníliát  vagy  vaníliás  cukrot  gőz  fölött  habüstben  addig  keverünk,  amig  megsürüsödik.   Ha  langyosra  hűlt,  hozzákeverünk  3  rúd  puhított  csokoládét  és  200 g  kíkavart  vajat.   Ezzel  a  krémmel  töltjük  meg  a  lapokat  és  a  torta  oldalát  is  ezzel  vonjuk  be.   A  legfelső  lapra  pörkölt  cukomázat  öntünk,  és  fteehnbvftrscfforró  vajba  mártott  késsel  gyorsan  szétkenjük.   Ezt  a  lapot  még  melegen  tetszés  szerinti  számú  cikkre  szeleteljük  fel,  és  így  helyezzük  rá  a  tortára.   Ilyenformán  a  torta  felvágásra  nem  okoz  nehézséget.   A   cukorméz  készítése  a  következő  módon  történik :  tiszta  serpenyőben  200 g  porcukrot  folytonos  keverés  közben  szép  világosbarnára  pírítunk.   Ha  szép  sima  és  átlátszó,  gyorsan  ráöntjük  a  tortalapra,  és  mint  említettük,  forró  vajban  mártott  késsel  gyorsan  elsimítjuk.

  • Csokoládétorta

 

Csokoládétorta  amely  tejszíhabbal  feltálalva  ,,sarokház "  néven  ismeretes,  sokféle  van.  Ime  az  egyik :  100 g  habosra  kikavart  vajhoz  hozzákeverünk  10  tojássárgáját.  Belekeverünk  meleg  vízbe  mártott,  edényben  puhított  100 g  csololádét,  100 g  darált  mandulát,  végül  könnyedén  hozzákeverjük  6  tojásfehérje  50 g  porcukkorral  keményre  vert  habját.  A  kész  tortamasszát  kivajazott,  lisztezett  formában  töltjük,  és  közepes  hőfokú  sütőben  megsütjük.  Ha  a  torta  még  nincs  átsütve ( ezt  onnan  tudjuk  meg,  hogy  a  közepebe  szurt  fogpiszkáló  még  ragad ),  de  a  teteje  már  barnulni  kezd,  papírlappal  fedjük  be.   A  megsült  tortát  felső  részével  lefelé  lisztezett  deszkára  borítjuk,  és  így  hagyjuk  kihűlni.  Másnap  a  közepén  kettévágjuk  és  valamilyen  gyümölcsízzel  vagy  csokoládékrémmel  meg  töltjük,  és  csokoládémázzal  bevonjuk.

  • Kugler  torta

 

250 g  vaníliával  izesített  porcukrot  habosra  keverünk  egyenként  beleütött  6  tojássárgájával.  Hozzákeverünk  250 g  hámozott,  darált  mandulát,  1  kanál  szitált  zsemlemorzsát  és  7  tojásfehérjéből  vert  kemény  habot.  Kivajazott  tortaformában  szép  világosra  sütjük,  és  ha  kihült  két  lapot  vágunk  belőle.   2  rúd  reszelt  csokoládét  elkavarunk  1/2  pohár  vízzel.  Ha  kihűlt,  hozzákeverünk  125 g hasbosra  kikavart  vajat,  és  ezzel  a  krémmel  megtöltjük  a  tortát.   Be  is  vonhatjuk  vele.   Tetejét  reszelt  csokoládéval  hintjük  meg.

  • Fatörzs

 

6  tojássárgáját  habosra  keverünk  125 g  cukorral,  majd  125 g  darált  diót,  2  kanál  szitált  zsemlemorzsát  és  6  tojásfehérjéből  vert  kemény  habot  keverünk  hozzá.   Kivajazott  tepsiben  megsűtjük,  a  hosszából  levágunk  egy  3 cm  széles  csíkot  és  félretesszük.  A  lapot  most  vastagon  megkenjük  barackízzel,  és  összesodorjuk.     A  levágott  csíkból  lapocskákat  szúrunk  ki.   Ezek  lesznek  a  fatörzs  ágai,  1/4 kg  vajból,  4  evőkanál  cukorból,  2  tojássárgájából  kevés  feketekávéban  megpuhított  1/4 kg  csokoládéából  gőz  fölött  sűrű  krémet  keverünk.   Bevonmjuk  verle  a  ruládot,  és  itt- ott  ráragasztunk  egyet  a  kiszurt  korongokból,  amelyeket  szintén  bevonunk  krémmel.   Csillagnyomó  csővel  hullámos  hosszanti  krémcsíkokat  nyomunk  a  bevonatra,  hogy  a  fakérget  utánozzuk  vele,  majd  helyenként  meghintjük  hosszukásra  vagdalt  pisztáciával  vagy  spenotlével  megfestett  mandulacsíkokkal.   Ezzel  utánozzuk  a  fatörzsön  levő  mohát.

  • Diótorta

 

10  tojássárgáját  és  2  egész  tojást  habosra  keverünk  1/2 kg  porcukkorral.  Hozzákeverünk  2  rúd  reszelt  csokoládét,  125 g  darált  diót,  amelyert  előzőleg  egy  pohárka  rummal  meglocsoltunk,  végül  8  tojásfehérjéből  vert  kemény  habot.  Kivajazott  tortaformában  megsützjük,  ha  kihűlt,  kettévágjuk  és  gyümölcsízzel  megtöltzve,  1/4 l  vaníliás  tejszínhabbal  bevonjuk.

  • Stefánia - torta

 

10  tojásfehérjéből  nagyon  kemény  habot  verünk,  és  belekeverünk  300 g  porcukrot,  valamint  300 g  darált  diót.   Könnyedén  hozzákeverünk  1  kanál  lisztet  és  kivajazot  formában  világosra  sütjük.   200 g  hámozott,  pörkölt  darált  mandulát  elkeverünk  200 g  vaníliás  porcukorral,  és  az  egészet  hozzákeverjük  200 g  nasgyon  habosra  kikavart  vajhoz.   Ezzel  a  krémmel  megtöltjük  éás  bevonjuk  a  tortát,  majd  vagdalt  pörkölt  mandulával  szórjuk  be.

  • Valériatorta

 

250 g  hámozatlan,  darált  mandulát,  250 g  vaníliás  porcukrot  és  1  evőkanál  lisztet  belekeverüónk  7  tojásfehérje  kemény  habjába.  Kivajazott  tortaformába  szép  világosra  sütjük.  Ha  kihűlt,  kettévágjuk,  majd  a  következő  krémmel  töltjük  meg :   100 g  cukrot,  2  evőkanál  vízet  és  3  rúd  csokoládét  gőz  fölött  sűrűre  főzünk.   Ha  ez  is  kihűlt,  elkeverjük  100 g  habosra  kikevert  vajjal.   A  tortát  ezzel  a  krémmel  is  vonjuk  be,  és  beszórjuk  vagdalt,  pörkölt  masndulával.

  • Gesztenyés  mogyorótorta 

 

7  tojásfehérje  kemény  habjába  belekeverünk  1/4 kg  cukrot  és  1/4 kg  darált  mogyorót.   Kivajazott  formában  világosra  megsütjük.   A  kihült  tortából  két  lapot  vágunk,  és  megtöltjük  1/2 kg  gesztenyéből  és  125 g  cukorból  főtt  szörpből  készült  pürével.   Tetejét  dobos- mázzal  vonhatjuk  be  a  következő  recept  szerint :  200 g  porcukrot  serpenyőben  folytonos  keverés  közben  szép  világosbarnára  pirítunk.  Ha  szép  sima  és  átlátszó,  gyorsan  ráöntjük  a  tortára  és  forró  vajba  mártott  késsel  gyorsan  elsimítjuk.  Ezt  a  mázat  még  melegen  tetszés  szerinti  számú  cikkre  szeletelhetjük  fel.

  • Sacher - torta

 

140 g   habosras   kevert   vajhoz   hozzákeverünk  160 g  porcukrot,  vízfürdőben  feloplvasztott  160 g  csokoládét  és  egyenként  8  tojássárgáját.    Könnyedén  belekeverjük  10  tojásfehérje  kemény  habját  és  120 g  lisztet.   Vajjal  kikent  és  lisztezett  formában  lassan  sütjük  1  és  1/2  óra  hosszat.   Utánna  szőrszitára,  majd  ha  kissé  kihűlt,  lisztezett  deszkára  borítjuk,  úgy  hogy  a  torta   most  az  alsó  részével  legyen  lefelé.  Vizszintesen  egyszer  vagy  kétszer  átvágjuk,  barackízzel  megtöltjük  és  csokoládémázzasl  bevonva  feltálaljuk.   Tejszínhabot  adunk  mellé.

  • Gyümölcstorta

 

125 g  lisztből,  ugyanannyi  vajból  tésztát  doplgozunk  össze.  ( Nem  gyúrjuk ! )  20  perces  pihentetés  után  lapot  nyújtunk  belőlle,  és  kibéleljük  vele  egy  tortaforma  alját.   A  lapott  gyengén   megsütjük,  majd   morzsával  beszórva,  előbb  egy  réteg  gyalult  és  levétől  kinyomott  almát,  majd  apró  kockára  vágott  birsalmasajtot,  ugyanolyan  cukrozott  narancshéjjat  és  mazsolát  helyezünk  rá.  Az  egészet  leöntjük  a  következő  krémmel :  125 g  vaníliával  ízesített  cukrot  habosra  keverünk  8  tojássárgájával.  Belekeverünk  1/4 l  tejszint,   2  evőkanál  citromlevet,  végül  20 g  lisztet.   Ezt  a  kerveréket  ráöntjük  a  gyümölcslapra,  és  az  egészet  gyenge  tűznél  megsütjük.   Ha  elkészült,  bőven  megszitályuk  vaníliás  cukorral.  Hidegen  szeleteljük.

  • Pörkölt  mandulatorta

 

250 g  hámozott,  darált  mandulát   és  250 g    porcukrot   könnyedén  belekeverünk  10  tojásfehérjéből  vert  kemény  habba.   Kivajazott  formában  mérsékelt  tűznél  megsütjük.   20g  porcukrot  és  125 g  pirított  darált  mandulát  4  evőkanál  erős  feketekávéval  tűz  fölött  sűrűre  főzünk,  majd  ha  kihűlt,  elkeverjük  180 g  kikavart  vajjal  és   egy  csomag  vaníliás  cukorral.  A  kihűlt  tortából  3  lapot  vágunk  a  fenti  krémmel  megtöltjük  és  be  is  vonjuk  a  tortát.   Tetejét  pörkölt  mandullával  berszórjuk.

  • Máktorta

 

 180 g  vajat  6  tojássárgájával  és  150 g  vaníliás  porcukorral  2/4  órán  át  keverünk,  ekkor  hozzátesszük  180 g  darált  mákot,  100 g  apró  kockára   vágott,  cukrozott  narancshéjjat  és  legvégül  6  tojásfehérjéből  vert  kemény  habot.   A  tortát  kivajazott  formában  gyorsan  megsütjük,  és  még  forrón  porcukrot  szitálunk  rá.   Ha  kihűlt,  barackízzel  megtöltjük.

  • Grillage - torta

 

300 g  porcukrot  egy  serpenyőben  megpirítunk  és  belekeverünk  300 g  darált  diót.   Még  egy  percig  keverjük,  akkor  az  egészet  vajjal  vagy  olajjal  megkent  tányérra  vagy  nedves  deszkára  öntjük.    Ha  teljesen  kihűlt,  megdaráljuk  vagy  mozsárban  megtörjük.   10  tojássárgáját  habosra  keverünk  200 g  porcukorral  beleteszünk  4  evőkanál  szitált  zsemlemorzsát,  hozzákeverjük  a  grillage  felét  és  10  tojásfehérje  kemény  habját.   Mérsékelt  tűznél  világosbarnáras  sütjük  és  ha  kihűlt,  4  lapot  vágunk  belőle.   A  grillage- ból  egy  keveset  félretesszünk,  a  többit  összekeverjük  300 g  cukrozott  tejszinhabbal,  és  megtöltjük  vele  a  tortát.   A  tetejét  és  az  oldalát  is  ezzel  a  habbal  vonjuk  be,  majd  a  félretett  grilage- t  a  tetejére  szórjuk.

  • Turótorta

 

180 g  lisztet,  80 g  vajat,  50 g  porcukorral  és  egy   tojássárgájával,  egy  csomag  sütőporral,  csipetnyi  sóval  és  egy  dl  tejföllel  könnyedén  összedolgozunk.   A  tésztát  15  percnyi  pihentetés  után  kinyujtjuk,  és  egy  vajjal  kikent,  morzsával  meghintett  tortaformát  úgy  bélelünk  ki  vele,  hogy  a  tészta  mindfenütt  a  forma  aljához  simuljon.   60 g  vajat  habosra  kikavarunk  4  tojássárgájával,  160 g  porcukkorral.    Hozzákeverünk  3  középnagyságú  áttört  burgonyát,  1  csomag  vaníliás  cukrot,  30 g  lisztet,  kevés  reszelt  citromhéjat  és   550 g  áttört,  édes,  száraz  tehéntúrót.   Végül  könnyedén  belekeverjük  5  tojásfehérje  keményre  felvert  habját.  A  tölteléket  beletesszük  a  kibélelt  formába,  és  a  megmaradt  tésztával  befedfjük.   Világossárgáras  sütjük,  és   még  azon  forrón  porcukrot  szitálunk  rá.

  • Kakaós  kenyér

 

1  egész  tojást  habosra  keverünk  200 g  cukorral,  majd  hozzákeverünk  50 g  vajat,  1  evőkanál  kakaót,  200 g  lisztet  és  3/4  pohár  tejet.  Végül  belekeverünk  egy  evőkanálnyi  málna-  vagy  barackízt  és  1  késhegynyi    szódabikarbónát.  Vajazott  lisztezett   formában   forró  sütőbe   tesszük,  majd  5  perc  múlva  a   tüzet  mérsékeljük.   Ha  megsült,  kihűtjük,  és  ha  tetszik  meg  is  tölthetjük,  sőt  csokoládémázzal  be  is  vonhatjuk.

  • Krumpli

 

70 g  cukrot  habosra  kavarunk  4  tojássárgájával.   Hozzákeverünk  1  kávéskanál  rumot  és  3  tojás  fehérjéből  vert  kemény  habot.   Végül  elkeverünk  benne  100 g  lisztet.   Ebből  a  masszából  kis  halmokat  nyomunk  simacsövű  idomíto  zacskóval  a  tepsibe  helyezett  fehér  papírlapra,  és  lassú  tűznél  megsütjük őket.   Amikor  kihűltek,  alul  lyukat  vájunk  beléjük,  megtöltjük  őket  vaníliakrémmel,  és  kettőt-  kettőt  összeragasztunk,  250 g  hámozott,  darált  mandulával,  ugyanannyi  porcukorból  és  1  tojásfehérjéből  sima  mázat  keverünk,  és  bevonjuk  vele  az  összeragasztott  fánkokat,  majd  kakaóban  meghengergetjük  őkert.   Azután  éles  késsel   bevagdossuk,  hogy  olyanok  legyenek,  mint  a  kihasadt  héjú  főtt  krumpli.   A  hozzá  való  vaníliakrém  így  készül :  6  tojásdsárgáját  elkeverjük  vaniliával  erősen  ízesített  100 g  porcukoprral  és  50 g  liszttel.   4 dl  tejel  feleresztve,  gőz  fölött  sűrű  krémet  főzünk  belőle.   Ha  már  hűlni  kezd,  belekeverjük  a  6 tojásfehérje  50 g  cukorral  felvert  habját.

  • Fehér  torta

 

Hozzávalok :  7  egész  tojás,  7 kanál  cukor,  7  kanál  liszt.   Krém :  3  dl  tej,  3  kávéskanál  rétesliszt,  20 dkg  cukor,  15  dkgvaj,  egy  csomag  vanília  cukor.   Diszítés :  5  dkgdió,  8 dkg  cukor,  2 dkg  vaj  vagy  1  evőkanál  olaj.  Az  anyagokból  piskotalapot  készítünk.   Ha  kihűlt,  3  korongra  vágjuk  és  a  krémmel  megtöltjük.

A  tejet  a  vaniliás  cukorral,  20 dkg   cukorral  és  a  lisztel  addig  főzzük,  amíg  sűrű  pépet  kapunk.   A  tűzről  levéve  állandóan  kevergetve  kihűtjük.   A  vajat  habosra  keverjük  és  kivülről  is  bevonjuk.   A  diót  késsel  jól  felaprózzuk  a  cukrot  világossárgára  pirítjuk  és  hozzákeverjük  a  diót,  amivel  már  nem  pirítjuk  tovább.   Vajazott  vagy  olajozott  tányérra  öntjük,  ellapítjuk,  és  ha  teljesen  kihűlt,  mozsárba  darabosra  törjük.    Ezzel  a  torta  tetejét  és  oldalait  beszórjuk.   Torta  tésztáját  a  piskóta  tésztájához  hasonlóann  készítjük  el,  csupán  csak  a  hozzávaló  anyagok  mennyisége  és  aránya  változik.

  • Egytojásos  torta

 

Hozzávalók :  50  dkg  liszt,  10 dkg  vaj,  margarin  vagy  8 dkg  zsír,  8 dkg  cukor,  20 dkg  méz,  1  egész  tojás,  1 dl  tej,  1  kávéskanál  szódabikarbóna.

A  lisztet  a  zsíradékkal  elmorzsáljuk  és  a  többi  anyagot  hozzáadva,  a  tésztát  jól  meggyúrjuk.   6  egyenlő  részre  osztjuk  és  a  tepsi  alján  vagy  szél  nélküli  sütőlemezen  6  négyszögű  lapot  sütünk..

Töltelék :  1/2  liter  tej,  10  dkg  liszt,  30  dkg  cukor,  20 dkg  vaj,  1  csomag  vaníliás  cukor.   A  cukrot  világosbarnára  megpirítjuk,  1/2 dl  vízzel  és  2  dl  tejjel  feloldjuk.   A  lisztet  a  többi  tejjel  elkeverjük,  és  a  karamelhez  öntve  sűrűre  főzzük,  mint  a  tejbegrízt.   Langyosra  hűtjük  és  hozzáadjuk  darabokban  a  vajat,  a  vaníliás  cukrot  és  addig  keverjük,  amíg  teljesen  ki  nem  hűlt.   A  lapok  széleit  egyenesre  vágjuk  és  krémmel  megtöltjük,  tetejét  is  azzal  vonjuk  be,  s  a  levágott  szélek  morzsájával  meghintjük.   Készíthetjük  az  a  lapot  méz  nélkül,  dupla  mennyiségű  cukorral  és  valamivel  több  tejjel.   A  mézzel  készült  lapok  aznap  kemények,  csak  másnap  puhulnak  meg.

  • Oroszkrém - torta

 

Hozzávalók :  5  egész  tojásból  készült  piskóta  vagy  kész  tortalap.

Krém :  5  egész  tojás,  15  dkg  cukor,  10 dkg  rumba  áztatott  mazsola,  10 dkg  cukrozott  gyümölcs,  3 dl  tej,  3 dkg  zselatin,  6 dl  tejszín,  1/2  rúd  vanília.

A  tortát  3  lapba  vágjuk,  kihűtjük  és  az  alábbi  krémmel  töltjük.   Az  egész  tojásokat  a  tejjel,  a  cukorral,  a  kettéhasított  vaníliával  gőz  fölött  sűrűre  verjük.   A  végén  hozzáadjuk  a  forró  vízben  felolvasztott,  átszűrt  zselatint.  A  tűzről  levéve  addig  kevergetjük,  amíg  kihűlt,  de  még  nem  dermedt  meg  a  zselatintól.   Most  hozzáadjuk  a  felvert,  gyengén  cukrozott  tejszínhab  felét,  azzal  a  krémet  könnyedén  elvegyítjük.   A  lapokat  megtöltjük  a  krémmel,  megszórjuk  a  rumba  áztatott  mazsolával  és  az  apróra  vágott  cukrozott  gyümölccsel.   A  krémből  félreteszünk  annyit,  hogy  kivülről  is  bevonhassuk.   Most  a  tortát  1- 2  órára  hűtőszekrénybe  vagy  hideg  helyre  tesszük.   Tálalás  előtt  tortalapra  helyezzük  s  a  megmaradt  tejszínhabbal  meg  cukrozott  gyümölcsel  díszítjük.

  • Joghurttorta

 

Jól  kivajazunk  egy  tortaformát.   Egy  pohár  joghurtot,  kétszeres  mennyiségű  cukrot (  az  üres  joghurtos  pohárral  mérjük  ki )  és  6 joghurtos  pohár  lisztet  habosra  keverünk.   Bedolgozunk 1 1/2  csomag  sütőport,  egy  csomag  vanilíás  cukrot,  még  2  pohár  joghurtot,  3 tojássárgáját,  a  3  tojásfehérje  keményre  vert  habját  és  10 dkg  mazsolát.   A  tortaformába  öntjük,  egy  óra  hosszat  sütjük.   Sütés  közben  a  sütő  ajtaját  nyitogassuk.   Szurjunk  bele  egy  villát,  ha  szárazon   húzzuk  ki,  megsült  a  torta.  Vágjuk  körül  a  szélét,  borítsuk  ki,  és  hidegen  tálaljuk.

                            Tortakrémek - bevonatok

Tanácsok  krémek  készítéséhez :  A  vajat    habüstbe  vagy  mély  porcelántálba  keverjük  habosra.   Ha  kemény,  előbb  feldaraboljuk  és  langyos  vhelyen  puhítjuk   A  puha  krémet  habverővel  dolgozzuk  ki.   A  nyers  krémekhez  szitált  porcukrot  használunk.   Ha  a  főzött  krém  csomós  lesz,  törjük  át  tésztaszűrőn.   A  rúd  vaníliát  a  krémbe  belefőzzűk,  a  vaníliás  cukrot  ne  főzzük,  hanem  csak  utólag  keverjük  a  krémhez.   Ha  a  krém  keverés  vagy  hűtés  közben  túrós  lesz  langyos  helyen ( pl.  gőz  fölött )  gyengén  puhítsuk  fel  és  újra  keverjük  ki.   Ha  nyers  tojást  adunk  a  krémhez,  a  tojás  ne  legyen  túl  hideg,  mert  a  krém  grízes  lesz  tőlle.   A  kikevert  krémet  ne  hűtsük  le  nagyon,  mert  úgy  nehezen  kenhető.   A  vajat  helyetesíthetjük  Ráma  margarinnal.   Az  itt  felsorolt  krémekkel  ízlés  szerint  tölthetün  piskótatésztából  vagy  kevert  tésztaalapból  sütött  tortát.

  • Tejes  vajkrém

 

Hozzávalók :  20 dkg  porcukor,  1  dl  tejszín,  15 dkg  vaj,  1  csomag  vaníliás  cukor ;  csokoládé,  kakaópor,  darált  dió  vagy  mogyoró.

A  szitált  porcukrot  a  tejszínnel,  vaníliával  langyos  helyen  feloldjuk,  és  a  vajhoz  adva  habverővel  jól  kikavarjuk.   Ízesíthetjük  csokoládéval,  kakaóporral,  darált  dióval  vagy  mogyoróval.

  • Főtt,  vajas  alapkrém

 

  Hozzávalók :  2  egész  tojás,  2  sárgája,  25 dkg  cukor,  20 dkg  vaj,  ízesítők.

Mély  tálban  vagy  habüstben  a  tojásokat  a  cokorral  gőz  fölött  addig  verjük,  amíg  a  krém  közepesen  sűrű  lesz.   Túl  ne  főzzük,  mert  kicukrosodik.   A  gőzről  levéve,  kihűtjük.   Ezalatt  a  vajat  habosra  keverjük  és  hozzáadjuk  a  tojáskrémet,  amivel  még  jól  kidolgozzuk.   Ezt  a  krémet  ízesíthetjük  ízlés  szerint  vaníliával,  sűrű  málna-  vagy  ribiszkelekvárral,  csokoládéporral,  puhított  csokoládéval  kakaóval,  dióval,  mogyoróval.

  • Tojáshabos  vajkrémek

 

Hozzávalók :  20 dkg  cukor,  3  tojásfehérje,  1  csomag  vaníliás  cukor  vagy  fél  rúd  vanília,  20 dkg  ízesítő  anyagok.

15 dkg  cukrot  1/2 dl  vízzel  olyan  sűrű  sziruppá  főzünk,  hogy  vízbe  cseppentve  golyót  formályon,  vagy  villát  belemártva,  gömböt  fújhassunk  belőlle.   A  tojásfehérjékből  kemény  habot  verünk,  közben  beleszórjuk  az  5 dkg  cukrot,  vékony  sugárban  belecsurgatjuk  a  forró  szirupot  és  tovább  verjük,  amíg  langyosra  hűl.   A  vajat  habosra  keverjük  és  a  habot  adagonként  hozzáadjuk.  Ezután  ízesítjük.   A  habkrémmel  a  torták  külsejét  is  bevonhatjuk,  tetejét  kakaóval  gyengén  megszitáljuk,  csokoládédarával,  darált  dióval,  édes  morzsával.

  • Lisztes  vajkrémek

 

A  fehér  tortánál  leírt  krémet  készítjük  el,  liszttel  vagy  darával,  és  tojáshabos  krémek  változatai  szerint  ízesíthetjük.  Ez  az  előbbieknél  egyszerűbb  eljárás,  a  krém  nagyon  szapora  és  aránylag  olcsó.

Igen  finom  kakaókrémet  nyerünk,  ha  a  pépet  2- 3 dkg  kakaóval  főzzük.   Takarékosságból  a  vajat  Ráma  margarinnal  helyetesíthetjük,  de  könnyebben  is  kikeverhető,  mert  lágyabb.

  • Gesztenyekrém

 

Hozzávalók :  30 dkg  készen  vásárolt  gesztenyemassza,  20 dkg  vaj,  15 dkg  porcukor, 1- 2  evőkanál  rum  és  tej.

A  gesztenyepüré- massza  2/3  részét  apró  lyukú  reszelőn  átnyomjuk.   A  vajat  habosra  keverjük  a  porcukorral,  hozzáadjuk  a  gesztenyepürét,  ezzel  is  jól  kidolgozzuk  és  1- 2  kanál  tejjel  vagy  tejszínnel  higítjuk,  rummal  ízesítjük.   A  két  lapra  vágott  tortát  ezzel  megtöltjük,  kivülről  is  ezzel  vonjuk  be  és  a  megmaradt  1/3  rész  gesztenyemasszát  krumplinyomóval  a  tetejére  nyomjuk.  

  • Csokoládémáz

 

a)  10  dkg  főzőcsokoládét  megreszelünk,  hozzáadunk  7 dkg  porcukrot  és  1 dl  vízet.   Folytonosan  keverve  olyan  sűrűre  főzzük,  hogy  hideg  tányérra  cseppentve  ne  folyjon  szét.   A  tűzről  levéve  elkeverünk  benne  1 dkg  vajat  és  ráöntjük  a  bevonandó  tészta  vagy  torta  tetejére.   Lapos  késsel  elsimítjuk.   Ugyanezzel  a  mázzal  a  süteményeket  is  díszíthetjük.

b)  2  evőkanál  kakaót  2  evőkanál  cukorral  és  kevés  vízzel  simára  keverünk,  és  tűzön  nagyon  sűrűre  főzünk.   A  tűzről  levéve,  beledobunk  3 dkg  vajat,  és  addig  keverjük,  míg  a  vaj  nem  olvad.   Azonnal  a  tésztára  öntjük,  és  hagyjuk  megdermedni.   Ráöntés  előtt  1  evőkanál  tojásfehérjét  is  keverhetünk  a  már  alig  langyos  mázba,  attól  még  fényesebbé  válik. 

  • Fehérmáz

 

2  tojásfehérjét  15 dkg  cukorral  néhány  csepp  ecettel  vagy  citromlével  kemény  habbá  verjük.   Ráöntjük  a  tortára  és  egyenletesre  elsimítjuk.

  • Citrommáz

 

30 dkg  cukrot  1/2  citrom  levével  és  2- 3  evőkanál  vízzel  15  percig  keverünk,  míg  a  cukor  el  nem  olvadt.   Nem  szabad  túl  folyósnak  lennie,  de  csak  olyan  híg  legyen,  hogy  rácsurgathassuk  a  tészta  tetejére.   Ha  rózsaszínű  mázat  akarunk,  a  víz  helyett  1  evőkanál  rumot,  1  evőkanál  meggy- kompot  levet  és  1  evőkanál  hideg  vízet  vegyünk.

  • Mézes  torta

 

5  egész  tojást  habosra  dörzsölünk  5  kanál  cukorral,  hozzákeverünk  5  kanál  olvasztott  vajat  vagy  margarint  és  3  kanál  olajat,  tovább  kavarjuk,  végül  5  kanál  langyos  mézet,  1  késhegy  fahéjat,  1  késhegy  szódabikarbónát  és  40  dkg  lisztet  keverünk  hozzá.   Körülbelül  olyan  keménységű  kell  hogy  legyen,  mint  a  galuskatészta.   Fagyos  zsíradékkal  kikent,  liszttel  kihintett  tepsiben,  előmelegített,  majd  lassú  tűzre  állított  sűtőben  sütjük.   Egy  marék  apróra  vagdalt  diót  összekeverünk  1  kanál  kristálycukorral  és  sütés  előtt  a  tészta  tetejére  hintjük.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cialis Generico Oferta Ellancesy

(EllSpoopy, 2019.10.09 21:17)

Cialis Se Usa [url=http://buyoxys.com]cheap viagra levitra cialis[/url] Buy Alli Starter Pack Pflanzliches Viagra Bestellen