Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÉLI VITAMIN FORRÁSAINK

Amíg  az  év  többi  szakában  mindig  találunk  olyan  zöldségeket  és  gyümölcsöket,  amelyek  eleget  tesznek  a  vitaminháztartásunk  igényeinek,  addig  a  tél  nem  sok  jóval  kecsektet.  Használhatjuk  ugyan  a  divatos  és  agyonreklámozott  gyógyhatású  készítményeket  és  vitamintablettákat,  de  azt  ajánlom,  maradjunk  a  természet  valódi  kincseinél,  amelyek  legnagyobb  része  déli  országokból  érkezik  hozzánk.

 

NARANCS

A  narancs  kedvelt  téli  gyümölcsünk.   Ellát  bennünket  télen  is  vitaminnal  és  ásvánnyal.   Több  fajtáját  ismerjük.  A  termés  azonban  nem  mindig  a  fajtától  függ,  sokkal  inkább  a  talajtól.  Két  nagy  csoportra  oszthatjuk.  Az  asztali  narancsot  és  narancslé  narancsot.  Az  előző  könnyen  kezelhető,  az  utóbbinak  inkább  a  leveses  tulajdonságát  fejlesztették  ki.  A  narancstermelők  évente  két  termést  takarítanak  be

A  narancs  tele  van  antioxidánssal :  karotinnal,  és  flavonokkal.  A  benne  levő  limonene  különösen  a  mell-  és  tűdőrák  elleni  harcban  hatásos.  Gyógyító  hatása  van  a  kapilláris  vérerekre,  nyugtatólag  hat  az  idegekre,  az  agyra  és  a  szívre,  a  súlyosabb  idegrendszerti  betegségekre  és  pszihológiai  problémákra.  Csökkenti  a  vér  sűrűsödését  és  csomósodását.  A  narancsban  előforduló  C  és  A  vitaminok  segítségével  elkerülhetnénk  a  meghűléses  betegségeket,  ha  időben  elkezdenénk  a  fogyasztását.  A  narancsnak  is  vannak  vírusölő  tulajdonságai,  valamint  magas  A  vitamin  tartalma  jótékonyan  hat  a  légzőszervi  nyálkahártyákra  is.

A  narancslét  kicsavarva  tisztán  vagy  vízzel  fogyasztjuk,  sohasem  édesítjük.  Keverhetjük  más  gyümölccsel,  gyümölcslével.  A  narancs  héját  ne  használjuk  fel,  mert  a  legujabb  kutatási  eredmények  szerint  árt  a  szívnek.

 

MANDARIN

A  mandarinról  már  kétezer  évvel  ezelőtt  is  tudtak,  talán  nem  ebben  a  méretben  termett,  de  hasonló  célt  tölthetett  be.  A  mandarin  nagyon  kedves  gyümölcs,  könnyen  hámozható  és  sohasem  csalódunk  ízében.  Akit  a  magja  nem  zavar,  kellemes  táplálékot  talál  bene.  A  mandarinnak  hátránya,  hogy  puha,  ezért  nehezebben  tűri  a  szállást,  mint  rokonai,  a  citrom  vagy  a  narancs.

A  mandarin  rengeteg.  A  vitamint  tartalmaz,  valamint  C  vitamint,  A B  vitaminok  is  képviselhetik  magukat,  különösen  sok  a  folik  sav  benne.   Van  benne  bioflavon  és  szelén  is.  Egyik  legértékesebb  tartalma  a  szilikon,  ami  hozzájárul,  hogy  erős  csontozat  fejlődjön  ki.

A  többi  citrusfélékhez  hasonlóan,  a  mandarinban  is  van  fitoesztrogén,  amely  fogyasztásával  megelőzhetjük,  illetve  késleltethetjük  a  szervezetben  jelentkező  hormonelégtelenséget.  A  hormonelégtelenséget  hormonterápiával  gyógyítják,  egyeseknél  azonban  jobban  hat  a  természetes  esztrogén,  amely  egyes  növényben  található,  mint  a  mandarin  is.   A  mandarin  levét  akkor  is  hatásos  fogyasztani,  amikor  már  régota  köhögünk  vagy  tüsszögünk.  A  mandarin  ugyanis  sok  A  vitamint  tartalmaz,  hogy  oltalmába  vegye  és  gyógyítsa  a  nyálkahártyákat.  A  mandarinlé  hatására  csökken  a  nyálkahártyák  ingerérzékenysége,  valamint  az  A  vitamin  hatására  rövidebb  idő  alatt  átesünk  a  legkritikusabb  szakaszon.

A  mandarin  sokféleképpen  fel  lehet  használni.  Elfogyaszthatjuk  egyszerűen  csak  meghámozva,  de  betegnek  jobb,  hja  a  levét  adjuk.  Ha  nem  vírusos  betegséget  gyógyítunk,  fogyaszthatjuk  a  levét  hígítás  nélkül  is.  Ha  meg  vagyunk  hűlve,  keverhetjük  citromlével.  Gyerekeknek  saláta  összetételeként  is  adhatjuk  más  gyümölccsel.

 

CITROM

A  citrom  az  egyetlen  gyümölcs,  amely  egész  évben  megtalálható  a  zöldségüzletekben.  S  ha  igazán  szeretjük  a  kertészkedést  és  lehetőségünk  is  van,  hogy  télire  fagymentes  helyre  tegyük,  nevelhetünk  magunknak  citromfát.  Ha  gondját  viseljük,  egész  évben  ellát  citrommal.  Legjobb  a  Mayer  fajta,  többször  virágzik  egy  évben,  a  termésellátás  folyamatos.  A  citrom  leginkább  ízesítésre  használjuk,  aránylag  kevés  mennyiségben.  Ha  valamilyen  betegségből  való  gyógyulásra  fogyasztjuk,  nagyobb  mennyiségre  van  szükség.  A  téli  megfázásokat  legjobb  megelőzni,  megéri,  ha  naponta  fogyasztunk  citromos  vizet.  Ha  pedig  megérezzük  a  nátha  előszelét,  a  citromos  vízbe  tegyük  egy  fél  kiskanál  darált  szegfűszeget.  Erős,  de  biztos  hatása  van.

A  citrom  fogyasztására  azért  van  szükség,  mert  az  emberi  test  nem  állítja  elő  a  C  vitamint,  és  nem  is  tárolja.  A  sejtek  számára  azonban  elengedhetetlen  alkotóelem.  Ezért  ha  folyamatosan  ellátjuk  szervezetünket  C  vitaminnal,  számos  betegséget  előzünk  meg,  vagy  segítjük  a  gyógyulást.  De  nem  szabad  túlzásba  vinni,  mert  hasmenést  okozhat,  különösen  kisgyermekeknél.

A  citrom  az  egyik  leghatásosabb  vírusölő,  kitűnő  szer  a  megfázás  ellen.  Bioflavon  tartalma  lehetővé  teszi,  hogy  vértisztító  hatása  van,  valamint  véredény  regeneráló  tevékenységre  is  képes.  Germánium  tartalma  rákellenes  hatást  gyakorol.

A  citrom,  ha  kúraszerűen  használjuk,  vértisztító  munkát  is  végez.  A  benne  levő  rutén  továbbá  regenerálja  a  kapiláris  erecskéket  a  vasében.  Ennek  köszönhetőleg  a  vese  nagyobb  lendülettel  kapcsolódhat  be  a  test  víztelenítésébe.

Az  erek  zsír  és  más  anyag  lerakodása  lassan,  észrevétlenül  történik.  Ha  nem  figyelünk  oda,  a  vérnyomást  is  emelheti,  idő-vel  a  lerakodás  nagyon  megviseli  az  artériákat.  Legnagyobb  rombolás  a  koronaérben  képződik.  Segíthetünk  az  állapoton,  ha  gyakran  fogyasztunk  citromot.  Természetesen  az  étrenden  kell  elsősorban  változtatni.

A  citromot  eddig  általában  étel  ízesítésére  használtuk,  csak  kevés  mennyiségben.  Űdítőnek  a  levét  csavartuk  ki,  természetesen.  A  legjobban  tesszük,  ha  szakítunk  a  hagyományokkal,  mert  mindenre  a  leghatásosabb  úgy  a  citrom,  ha  édesítés  nélkül  használjuk.  Hígítjuk  vízzel  vagy  keverhetjük  más  gyümölcslével.

 

ANANÁSZ

Az  ananász  nem  fán  terem.  Ha  levágjuk  a  friss  ananász  zöldjét,  és  földbe  tesszük,  két  év  múlva  élvezhetjük  a  gyümölcsét.  Ananász  ültetvény  van  már  szerte  a  világban,  a  legnagyobb  kivitelezők  a  távol-keleti  országok,  ahol  kitűnően  megfelel  az  éghajlat  a  termelésnek.  Az  ananász,  ellentétben  a  többi  gyümölccsel,  nem  utánérő.  Meg  kell  hogy  várja  az  érést  a  szárán  és  csak  utána  lehet  eljutni  a  fogyasztókhoz.  Ilyenkor  kellemes  az  illata  és  sárga  a  színe.

Az  ananász  legértékesebb  tulajdonsága  a  benne  található  enzim,  amely  a  fehérje  emésztésben  nyújt  segítséget.  A  test  többi  részére  is  hat  az  ananász,  nemcsak  az  emésztő  szervekre.

Láz  esetén  sokkal  hatékonyabb  és  jobb  a  szervezet  számára,  ha  szomjunkat  ananásszal  oltjuk,  mintha  lázcsilapítóval  csökkentjük  a  lázat.  A  láz  a  test  természetes  reakciója,  lemegy,  ha  rendbe  jön  a  szervezet.  Az  ananászlével  segíthetünk  ebben  az  esetben  is  a  gyomornak,  hogy  kiürüljön  és  az  egész  energia  a  gyógyítására  összpontosul.

Az  ananász  erős,  jellegzetes  gyümölcs,  ami  erőteljesen  hat  az  imunrendszer  müködésére,  növeli  a  test  ellenálló  képességét.  Ha  hozzájutunk  fris  ananászhoz,  a  sárgát  és  kellemes  illatú  válasszuk.  Az  érett  és  elég  édes.  Egyik  módja  a  tálalásnak,  ha  felvágjuk  négybe,  rajtahagyva  a  zöldjét  is.  Ha  a  közepe  nagyon  fás,  távolítsuk  el.  Ha  salátának használjuk,  hámozzuk  meg  és  daraboljuk  ki  a  szemeket  majd  vágjuk  kockára  vagy  szeleteljük  fel.  A  léhez,  ha  friss  gyümölcsöt  használunk,  legjobb  ha  centrifugázzuk.  Ha  konzervből  használjuk  az  ananászt,  nincs  akkora  hatása,  mint  a  frissnek,  mert  hiányzik  belőlle  az  enzim,  de  jobb  mint  a  semmi.  Probáljuk  meg,  ha  érezzük  jó  hatását,  fogyasszuk. Az  ananász  talán  az  egyetlen  gyümölcs,  amit  zöldségfélével  is  használhatunk, hogy  a  rossz  ízű  zöldségeket  leleplezzük,  élvezhetővé  tegyük.

 

DATOLYA

A  datolya  az  egyik  legősibb  gyümölcsünk .  Ma  már  a  szállítás  sem  gond.  így  népszerűsége  is  növekszik.  A  meleg  égövről  a  szárított  változata  kerül  hozzánk.  Eddig  csak  kellemes  csemegének  ismertűk,  nem  is  tudtuk  róla,  milyen  gyógyhatása  van.

Nagy  mennyiségű  ásványtartalma  teszi  lehetővé,  hogy  vértisztítónak,  idegerősítőnek  használjuk,  s  jótékony  hatása  van  a  légzőszervre  megfázás  esetén.  Tartalmaz  nagy  mennyiségű  estrogén  hormont,  amely  késleltetheti  a  változó  kor  beköszönését,  illetve  csilapítja  annak  hatását.  Azok  számára  is  ajánlatos  növényi  hormonnal  probálkozni,  akiknél  a  szintetikus  hormonadagolás  nem  vált  be.  Ilyen  növényi  hormont  tartalmaz  a  datolya  is.  A  boron  is  szabályozza  a  vérben  a  hormontermelést.

Annak  aki  álmatlansággal  küzd,  lefekvés  előtt  ajánlatos  néhány  szem  datolyát  fogyasztania.  Réz  és  egyéb  ásványtartalma,  de  főleg  kálium  tartalma  lehetővé  teszi,  hogy  szív  és  idegcsilapítoul  szolgáljon  a  nap  eseményei  után.  Magas  cukortartalma  miatt  azonban  óvakodjanak  a  cukorbetegek.

Szintén  a  cukortartalmának  köszönhetjük,  hogy  megfázásos  betegség  esetén enyhití   az  inger  feltámodását  a  légzőszervekbe,  így  a  szamárköhögés,  vagy  egyszerű  köhögés  esetén  is.

Hasonló  reakciót  vált  ki,  mint  a  köhögés  elleni  szirup.  Germánium  tartalmának  köszönhető,  hogy  a  szervezetben  fokozódik  az  oxigénellátás. A  datolya  nemcsak  kellemes  csemege,  de  ha  szokásunkká  válik,  hogy  óvakodunk  a  fehércukkor  használatától,  a  datolya  nagy  segítségünkre  lehet  az  édesítésben.  Naponta  elég  négy  öt  szem  fogyasztása  reggeli  édesítésére.  Legkönnyebben  szárított  datolyához  jutunk.  Ha  kevés  tejjel  lemezvágóba  tesszük,  kellemes  italt  kapunk  a  köhögés  enyhítésére,  vagy  álmatlanság  esetén.

 

FÜGE

A  füge  könnyen  elérhető  számunkra  frissen  vagy  szárítva.  Sok  kertben  húzódik  meg  a  fügebokor,  ideje  nemigen  van  nagyra  nőni,  mert  ha  nincs  védett  helyen,  vagy  nem  takarjuk  be,  az  erősebb  tél  elviszi  az  évi  termést.  T öbb  fajtáját  ismerjük,  igyekezünk  olyan  fajtát  beszerezni,  ami  korán  kezd  érni,  és  folyamatosan  terem  őszig.  Frissen  fogyasztva  kitűnő,  még  befőttnek  is  felhasználják,  de  leggyakoribb  formában  szárítva  jutunk  hozzá.

A  füge  tápértékét  elsősorban  káliumtartalma  adja.  Fogyasztása  elősegíti  a  vér  tisztulását.             A  B  vitaminok  az  emésztést  és  táplálék  felszívódását  segítik  elő,  cink  tartalma  pedig  a  prosztata  bántalmakban  szenvedőknek  nyújt  jobbulást.   Nemcsak  kellemes  gyümölcs,  de  rendkivül  elősegíti  az  emésztést.  Hűsít,  és  jó  hatással  van  a  légzőszervekre,  a  gyuladásos  emésztő  szervekre,  valamint  csökkenti  a  vérzékenységet.  Nagymennyiségű  B  vitaminja  jótékonyan  hat  az  emésztésre  és  az  idegekre.

A  szív  egyenletesebb  müködésére  a  füge  azért  van  jó  hatással,  mert  rendkivül  sok  káliumot  tartalmaz.  Szabályzódik  a  szívverés,  valamint  csökken  a  vérnyomás.  A  máj  müködésére  is  serkentőleg  hat  a  füge  káliumtartalma,  különösen  akkor,  ha  a  téli  egyhangú  táplálkozás  folyamán  nem  jut  elég  ásványhoz  a  szervezet.   A  kálium  hozzájárul  a  vér  savtalanításához,  így  az  egész  szervezet  felélénkülhet  a  füge  fogyasztása  következtében.

Ha  rendlkezésünkre  áll  a  friss  füge,  legjobb  ha  azt  fogyasztjuk.  Ha  gyümölcsléként  fogyasztjuk,  pépesíthetjük  lemezvágóval,  jellegzetes  gyümölcsöt  válasszunk  mellé,  amelynek  a  füge  emeli  a  cukortartalmát.

A  szárított  gyümölcsöt,  ha  nem  kúraszerűen  fogyasztjuk,  szintén  használhatjuk  édesítőnek.  Pépesítve  azonban  akár  tejjel,  akár  más  gyümölcslével  bármikor  kitűnő,  és  ne  feledjük,  milyen  lökést  adhat  a  májunknak,  szívünknek  sav-lúg  kiegyenlítő  munkájával.

 

A  BANÁN

Valószínüleg  Napoleon  volt  az  első  Európában,    aki  megkóstólta  a  banánt,  mármint  azt  amelyik  szerencsésen  átvészelte  a  Martinique-tól  Európáig  tartó  hosszú  út  viszontagságait.  A  gyümölcsöt  egyébként  feleségének,  Joséphine-nek  az  anyja  küldte  a  császárnak.  De  ha  ekkor  még  nem  is,  száműzetésben,  Szent  Ilona  szigetén,  biztosan  fogyasztott  banánt.  E  rumban  sütött  gyümölcs  az  egyik  kedvence  volt.

A  banán  őshazája  Délkelet  Ázsia  lehetett,  ahol  már  4000  évvel  ezelőtt  ismerték.  Plinius  elbeszélése  szerint  Nagy  Sándor  katonái  is  megkostólták  indiai  hadjáratukon  ezt  az  egzotikus  gyümölcsöt.   Észak-Egyiptomban  és  a  Közel-Keleten  először  arab  keresksdők  vitték  a  VII.  században,  innen  hódítotzta  meg  aztán  az  egész  fekete  földrészt.

A  portugáloknak  a  XV.  század  elején  sikerült  banánsarjakat  áttelepíteniük  nyugat-afrikai  lerakatukból  a  Kanári- szigetekre.  Ezzel  egy  időben  kezdték  meg  az  első  ültetvények  kialakítását  is.  Egy  spanyol  dominikánus  szerzetes,  Thomas  de  Berlengas  Panama  későbbi  püspöke  vitte  magával  a  banánt  1516-ban  az  Újvilágba,  pontosabban  Santa  Domingóba.  A  karibi  földön  pompásan  növekedtek  a  cserjék,  és  a  növény  rövid  idő  alatt  elterjedt  az  egész  szigetvilágban,  majd  az  amerikai  földrészre  is  átkerült.  Az  indiánoknak  azonban  nem  volt  szükségük  táplálékként  a  banánra,  hiszen - a  gyarmatosítók  megjelenéséig - volt  elég  ennivalójuk.  Ám  miután  csaknem,  teljesen  kiirtották  őket,  az  Afrikából  Latin-Amerikába  hurcolt  rabszolgák  többségének  ez  lett  az  egyik  fő  tápláléka. 

Észak-Amerikában  kezdetben  nem  sok  figyelmet  szenteltek  a   banánnak   Mivel  igen  romlékony  volt,  nem  lehetett  exportálni.  Ez  a  helyzet  azonban  egy  csapásra  megváltozott  a  szálítás  fejlődésével : 1870-ben  megépült  az  első  vasútvonal  az  őserdőben.   Az  amerikai  függetlenség  kivívásának  századik  évfordulóján,  1876-ban  Philadelphiában  rendezett  kiállításon  a  banán  végleg  győzött.  Darabonként  tíz  centért  árusították,  pontosan  annyiért,  amennyiért  másfél  liter  tejet.  A  közönség  el  volt  ragadtatva  a  sárga  gyümölcstől,  és  ezzel  kezdetét  vette  tervszerű  piacra  dobása,  amely  együtt  járt  a  ,,banánköztársaságok"  máig  is  tartó  gyászos  történetével.  A  XIX.  század  végén  már  11 - 16  millió  fűrt  banánt  importál  az  Egyesült  Államok  Közép-Amerikából.

Európában  nem  volt  ennyire  látványos  és  viharos  e  gyümölcs  előretörése.  Kizárólag  a  Kanári-szigetekről  hozták  be  a  törpebanánt,  majd  gőzhajókkal  szállították  Angliába.  Brockhaus  Lexikon  1901-es  kiadásában  ez  áll:  ,,A  banánt  lisztes,  édeskés  húsa  van,  szaga  ecetsavamilra  emlékeztet.  Németország  behozatala  jelentéktelen".   Bár  a  lexikon  szerint  kellemetlen  az  íze,  1909-ben  kereken  ezer  fürtöt  adtak  el  belőle  Németországban.  És  mindez  még  azelőtt  történt,  mielőtt  az  első  hűtőgépekkel  és  ventilátorokkal  ellátott  banángőzösök  elindultak  volna  ingajáratukra  Las  Palmas  és  Anglia  partjai  között.  A  németek  hiába  fáradoztak  azon,  hogy  saját  gyarmataikról,  például  Kamerunból  hozzanak  be  banánt,  technikai  hiányosságok  miatt  nem  jártak  sikerrel.  Közben  pedig  eggre  nőtt  a  kereslet :  1913-ban  már  több  mint  kétmillió  fürtöt  importáltak  A  következő  évtizedekben  a  banán  a  kozmopolitizmus  és  az  egzoticum  jelképe  lett.  Ennek  az  eufóriának  vetett  véget  a  nemzetiszocialista  propaganda.  ,,Német,  maradj  német,  s  jusson  eszedbe,  német  gyümölcsöt  egyél,  s  ne  banánt  tömj  csak  magadba"!  -  hirdették  plaqkátjaikon.  Persze  ennek  ellenére  fogyasztották  a  banánt,  legalábbis  amíg  kapható volt.

 

BANÁN  ÉRDEKESSÉGEK

Banánserbet

 Mivel  a  banán  európai  fogyasztása  viszonylag  rövid  időre  tekint  vissza,  s  akkor  sokáig  csak  a  gyümölcs  természetes  ízének  élvezetére  szorítkozott,  ne  is  nagyon  keressünk  régi  szakácskönyvekben  banántrecepteket.  Az  itt  közölt  italrecept  sincs  több  fél  évszázadosnál,  de  ha  nem  is  történelmien  régi,  viszont  igen  időszerű.

Íme :  három-négy  érett  babánt  meghámozunk,  felszeleteljük  leöntjük  1  liter  forró  sziruppal  (1  liter  vízben  fél  kilogram  cukrot  olvasztunk  fel).  Bele  öntjük  egy  narancs  és  két  citrom  kifacsart  levét,  szitán  áttörjük,  félig  megfagyasztjuk,  majd  két  pohárka  jó  fajta  konyakot  öntünk  hozzá,  s  poharakba  töltve  szolgáljuk  fel.    Egészségükre!

Nálunk  aPallas  Nagy  Lexikon  1897-ben  már  említi  a  banánt,  mégpedig  paradicsomfüge  vagy  pizáng  néven  Külön  kiemeli  termőképességét,  amely  a  burgonyáét  negyvennégyszeresen,  a  búzáét  százharmincszoroson  múlja  fölül.  A  második  világháború  után  szinte  csak  a  karácsony  rendkivüli  és  ritka  gyümölcse  volt.  Az  utóbbi  öt-  hat  évben  vált  könnyen  beszerezhetővé.

A  sárga  energiabomba  tele  van  vitaminnal,  ásványi  anyagokkal  és  szénhidráttal,  ezáltal  a  leggyorsabb  energiaszolgáltató  gyümölcs.  Alacsony  zsírtartalmának  és  ragyogó  sárga  színének  köszönhetően  egész  évben  a  nyár  élményét  idézi.  A  benne  található  tápanyagok  egészségesebbé  tesznek,  és  egyes  problémák  megoldásában  is  segíthetnek.  Egy  átlag  banán  22,9  cm  hosszú.  Összetételét  tekintve  2g  fehérjét  és  4g  rostot,  0,4  zsírt,  16g  szénhidrátot,  6823 mg  káliumot,  7,8 mg  magnéziumot  és  140 mg  kálciumot  tartalmaz.  Az  átlagos  banán  kalóriatartalma  140 kcal.

-  A  banántnak  szexuálisétvágy-növelő  hatást  is  tulajdonítanak.  Ezt  a  benne  található  nyomelemek-cink,  molibden - és  a  külömböző  hormonok  okozzák.

-  A  banán  többnyire  úgynevezett  lúgtöbblettel  rendelkezik,  így  hozzájárul  a  szervezet  savbázis  háztartásának  egyensúlyban  tartásához.

-  A  banánban  található  magnézium  és  kálium  jó  hatással  van  a  vérnyomásra,  de  fontos  megjegyezni,  hogy  nem  helyetesítheti  az  orvosok  által  felírt  gyógyszert.

-  A  szédülés  gyakran  a  B6  vitamin  hiányának  következménye.  A  banán-B6-vitamintartalmának  köszönhetően -  ebben  is  tud  segíteni.  Sőt  emiatt  cserepes  ajkakra,  fáradságra  és  hajhullásra  is  kitűnő  gyógyír  lehet.

-  A  banán  számos  oléyan  anyagot  tartalmaz,  amelyek  az  egészséges,  nyugodt  és  mély  alváshoz  szükségesek : a  triptofán  aminosav  elősegíti  a  harmonikus  elalvást,  a  tirozin  aminosav  pedig  a  mély,  zavartalan  alvásért  felelős.  Ezért  javasolt  a  banán  és  tej  összekeverése,  mivel  a  tej  is  tartalmaz  nyugtató  anyagokat.  A  dolog  nyitja :  a  szervezet  a  triptofánból  melatonin  nevű  alváshormont  termel.

-  Verejtékezéssel  sok  magnéziumot  veszítünk,  az  izomgörcsök  elkerülése  érdekében  minél  gyorsabban  vissza  kell  állítani  a  szervezet  normális  magnéziumszintjét.  A  banán  jelentős  mennyiségű  magnéziumot  tartalmaz.

-  Aktív  sporttevékenység  közben  felgyorsul  a  szívverés.  A  banánban  található  kálium  a  szív  védelmére  is  szolgál.  De  vigyázzunk,  hogy  ne  együnk  túl  sok  banánt  sportolás  előtt  és  közben,  inkább  sportolás  után  együk  meg  a  szükséges  mennyiséget.

-  A  banán  öregedést  lassító  gyümölcsként  is  szokták  említeni  A-,  C-  és  E-vitamin  tartalmánál  fogva,  amelyek  fiatalon  tartják  a  sejteket.  Ezen  kivül  a  benne  található  nyomelemek  és  ásványi  anyagok  is  lassítják  az  öregedést.

-  A  banán  egy  klaszikus  stresszűző  étel.  Értékes  növényi pigmenttel  látja  el  a  szervezetünket,  ami  nyugtató  hatású,  ezáltal  segít  a  stressz  elkerülésében.

-  A  banán  segít  a  nőknek  a  menstruáció  előtti  szindróma,  fejfájás,  fáradság,  ingerlékenység,  depresszió-enyhítésében,  amely  a  menstruáció  előtti  2-7  napban  jelentkezik,  és  a  vérzés  kezdetével  szűnik  meg.  A  benne  található  magnézium,  kálium  és  kálcium  révén  a  banán  természetes  ,,gyógyszerként"  müködik  A  B6  vitamin  és  cink  szintén  hozzájárul  a  kellemetlen  tünetek  enyhítéséhez.