Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLASZ BORKÜLÖNLEGESSÉGEK AZ ÜNNEPEKRE.

A  következőkben  bemutatunk  néhányat  a  L' enoteca  borkülönlegességei  közül,  amelyek  mellé  Eraldo  Colazzo  úr,  a  Trattoria  Toscana  chef-je  ajánl  harapnivalót  az  ünnepi  asztalra.

Livio  Felluga  Sharjs  -  Friuli  2003

 

Flavio  Felluga  személy  szerint  is  egy  különlegessége  a  nemzetközi  gasztronómia  és  bor  életnek.  Sharjs  nevű  2003  évjáratú  bora  az  egyik  komponense  miatt  is  a  kuriozumok  kategoriájába  tartozik.  Ez  egy  Ribolla  gialla  és  Chardonnay  házasítás.  A  Ribolla  gialla  jellegzetes  helyi  szőlőfajta,  20 - 30  évvel  ezelőtt  csak  kisői  szüretelésű  bort  készítettek  belőle.  Jellegzetes  aromái  miatt  jó  kiegészítője  ebben  a  cuvée-ben  a  Chardonnay-nak.  Ajánlott  fogyasztási  hőmérséklete  12 - 14 °C  .

A  Chardonnay  és  a  Ribolla  egy  szép  fiatal,  friss  illattal  rendelkezik,  amely  azt  kivánja,  hogy  éppen  csak  kicsit  megpárolt  spárgát  adjunk  mellé,  hogy  még  egy  kicsit  roppanós  maradjon  és  a  tetejére  pecorino  sajtot  reszelünk.

Tommaso  Bussola  -  Amarone

        dela  Valpolicella  1999 

 

Nyolc  legjobb  valpolicellá-t  termelő  által  alakított  Valpolicella  Cru  egyik  tagja.  Vakkóstolásunk  abszolut  győztese  Amarone  kategóriában,  termelője  magyar  értelemben  véve  is  kicsinek  számít  az  éves  50 000  palackos  termeléssel.  A  hagyományos  appassimento-val  készült  Amarone  szintén  különleges  élmény  a  borkülönlegességekre  vágyóknak.

Testes,  nagy  potenciállal  rendelkező  bor,  egy  zöldség  alaplével  és  amaronéval  elkészített  rizottót  adunk  hozzá,  kis  vajjal  és  vékony  parmezán  szelettel  a  tetején.

Dievole  -  Chianti  Classico

     Novecento  Riserva  2000

 

Mario  di  Dievole  birtoka  a  Chianti  Classico  déli  részén  helyezkedik  el  Vagliágli  közelében.        Novecento  egy  olyan  speciális  Chianti,  amelyet  1990-ben  készítettek  először  a  birtok  1090- es  alapításának  ünnepére.  Dievole  területi  adottságai  rendkivüliek,  talán  ennek  és  a  tulajdonos   (Mario  Schwenn  német  családi  háttérrel)   precizitásának  köszönhetően  a  Novecento  igazán  egyedi  a  saját  kategóriában.

A  bor  95% - ban  Sangiovese,  5% - ban  pedig  Canaiolo  és  Malvasia  Nera  szőlőt  tartalmaz,  4-5  hónapot  80  hl-es  tölgy  hordókban,  2-3  hónapot  pedig  Allier-i  barrique  hordóban  tölt,  ami  után  legalább  18  hónapos  palackos  érlelés  következik.   A  szakemberek  szerint  a  bor  18-20 °C  hőmérsékleten  mutatja  meg  legjobban  magát,  grilezett  húsokhoz,  sajtokhoz,  vadéletekhez  és  fekete  csokoládéhoz  ajánlják.

Ennek  az  elegáns  bornak  a  párja :  a  Fiorentina  bélszín,  ami  nem  helyettesíthető   mással.

Conte  Constanti - Brunello

    di  Monalcino  1999

 

1860- ból  származik  a  legrégebbi  dokumentum,  amely  a  Constanti  család  birtokában  van  és  azt  bizonyítja,  hogy  egy  1853  és  egy  1839-es  évjáratú  borral  Tito  Constanti - Andrea  Constanti  gróf  ükapja-részt  vett  a  sienai  borversenyen.  Azóta  a  Brunello  stilusa  biztosan,  sokat  változott,  de  a  Constanti  család  mindig  is  kínosan- ügyelot  a  minőségre-

A  ,,Colle  al  Matrichese  "  villa  a  xv.  században  épült ,  és  a  század  közepétől  a  Costanti  család  rezidenciája.  E  vidéken  magától  értetődő  dolog,  hogy  a  legtöbb  család  birtokában  jól  karbantartott  szőlőűltetvények  vannak  már  a  XVIII.  század  óta  A  birtok  458  méter  tengerszint  feletti  magasságon,  Montálcinotól  2  km  távolságra,  dél-keleti  irányban  helyezkedik  el.  1983  óta  -  amikor  az  előző  tulaj,  Emilio  Constanti  meghalt - Andrea  Constanti  irányítja  a  birtokot  Vitorio  Flore  technikai  tanácsaival  segítve.

  A  szőlőültetvény  nagy  része  Sangiovese,  helyi  nevén  Brunello.  Az  ültetvények  kora  6  és  25  év  közötti.  A  közelmúltban  három  hektárra  Merlot-ot  és  Cabernet-t  telepítettek.   A  szűret  általában  október  elején  kezdődik.  Évjárattól  függően  a  héjon  erjesztés  14-21  napig  tart  acéltartályokban.  A  Brunello  3,5  HL-es  szlavón  tölgyfahordókban  3-15  évig  érik.  A  fiatalabb  borokat  3  évig  érlelik  225  és  335  literes,  közepesen  kiégetett  Aller-tölgyből  készült  hordókban.

Ami  az  utolsó  évjáratot  illeti,  összesen  60 000  palack  Brunellot,  Rosso  di  Mentalcinot,  és  toszkán  tájbort  (IGT)  termeltek  a  birtokon.  A  borokon  kivül  extraszűz  olivaolaj,  és  Brunello  Riserva  grappa  is  szélesíti  a  birtok  paletáját    Ehhez  az  elegáns  borhoz  szintén  elegáns  ételt  ajánlunk  :  nagyon  vékony  nagyon  vékony  szeletekre  vágott  marhahúst  extravergine  olivaolajon  megpároljuk,  rukoa  salátával  és  cseresznye  paradicsomal  tálaljuk.  Tökéletes párosítás.

Tasca  d'  Almerita 

                Camastra  2001    

 

A  bor  egy  jellegzetes  sziciliai  szőlőfajta,  a  Nero  d'avola  és  Merlo  házasítása  75 - 25 %  arányban.  A  szüret  szeptember  és  október  hónapban  történik.  Erjedési  hőmérséklete  26 - 28°C.  10  ónapot  300  literes  Troncais  and  Allier  tölgyhordókban  pihen,  majd  újabb  10  hónapig  palackban  érlelődik.  Színe  szép,  intenzív  rubinvörös.  Egyenletes  savakkal  rendelkező,  rendkivüli  harmonikus  vörösbor. 

Ez  a  jellegzetes  déli,  magas  alkoholtartalmú  bor  kiválóan  illeszkedik  a  fiatal  báránybordához,  amelyet  grillezünk,  és  sütőben  sült  burgonyával  tálaljuk  úgy,  hogy  mindkettőt  megszórjuk  friss  rozmaringgal  és  kakukkfűvel.