Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MELYIK ÉVSZAKBAN MIT FŐZZÜNK

A  háztartás  körül  mindenekelőtt,  valamennyire  ismernünk  kell  a  táplálkozás   szabályait,  az  ehhez  szükséges  hozzávalók  helyes  beszerzését,  tárolását,  a  fogyasztásukhoz  való  előkészítését.

  Itt  a  kezdő,  kevésbé  járatas  háziasszonyoknak  szeretnénk  segítségükre  lenni,  hogy  ezt  minél  jobban,  lehetőleg  hiba  nélkül  tudják  elvégezni.  Tudjuk,  hogy  a  modern  világ  emberei  általában  többet  esznek,  mint  amennyire  szervezetüknek  feltétlen  szüksége  van,  és  súlyosbítja  ezt  a  helyzetet  az  is,  hogy  azok,  akik  az  ételeket  készítik,  nem  szivesen  szokják  le  az  ételeket  ízesítő  szalonnafélék  és  tejfel  bőséges  használatát,  mert  ezek  megkönnyítik  a  főzést,  azáltal,  hogy  a  leggyengébb  ételt  is  feljavítjuk.  Mindenekelőtt  meg  kell  és  meglehet  próbálni  ezeknek  a  mennyiségét  legalább  felére  lecsökkenteni.  Ebből  mindjárt  két  haszon   származna :  felnőttek  számára  aranyat  ér,  az  idősebbeknek  sok  esetben  életmentő,  ;  egyedül  az  egészen    ifjú  nemze- dék  számára  nem  ártalmas,  sőt  néha  szükséges  is  a  több  zsírt,  cukrot  tartalmazó  táplálkozás ;  a  második  haszon  az,  hogy  ezen  a  módon  a  háztartás  költségei  is  csökkenek.

Minden  évszak  más  és  más  ételneműek készitését  teszi  lehetővé,  más  és  más  élelmiszer-nyersanyagokkal  lát  el  bennünket.  A  következőkben  igyekszünk  ennek  megfelelő  étrendeket  és  tanácsokat  adni.  Minden  évszakra  az  idénynek  megfelelő  néhány  ebéd  mint  néhány  vacsora-étel   receptjét  közöljük,  utánna  pedig    néhány  oldalon  keresztól  háztartási  tanácsokat    adunk.

                                TAVASSZAL

             EBÉD-ÉTREND

Csontleves  spárgával. -  Mártásos  marhahús  makarónival.-

  Mazsolás-almás  sütemény.

  •   Csontleves  spárgával   

40  dekányi  marhahúscsontal  10  deka  spárgával,  10  deka  petrezselyem  gyökérrel  2  liter  sós  vízben  3  órán  át  főzünk.  Külön  15  deka  sárgarépát,  10  deka  petrezselyemgyökeret,  10  deka  burgonyát,  10  deka  zellert  megtisztítunk,  metéltre  vágjuk,  1  hagymát  és  2 - 3  gerezd  hogymát  apróra  vágunk  és  zsíradékban  pároljuk.  Fél  kilogramm  spárgát  megmosunk,  meghámozunk,  ujjnyi  széles  darabokra  vágjuk,  egy  liternyi  fövő,  enyhén  sózott  és  késhegynyi  cukorral  ízesített  vízbe  tesszük,  puhára  főzzük; 1/2  kanál  lisztből  1  kanál  zsíradékkal  egész  világos  rántást  készítünk,  egy  pohár  hideg  vízzel  engedjük  fel,  kevergetjük,  míg  teljesen  sima  lesz,  és  hozzáöntjük  a  spárgához.  A  csontlevest  rászürjük  a  párolt  zöldségre,  hozzákeverjük  a  rántásos  spárgához.  Borsószemgaluskát  főzünk  bele :  felverünk  1  tojást,  parányi  sóval,  hozzákeverünk  2  kanál  lisztet  és  3  kanál  vizet.    A  tormareszelő  sima  felén  keresztül  kanalanként  átnyomjuk  a  forró  levesbe,  10  percig  főzzük.

  • Mártásos  marhahús  makarónival

Hatvan  deka  marhafelsált  kisújnyi  vastag  szeletekre  vágunk,  hártyáit  leszedjük,  a  húst  megmossuk,  majd  enyhén  megsózzuk,  azután  vékonyra  kiverjük,  forró  zsíradékban  mindkét  oldalán  megpirítjuk,  ráöntünk  annyi  forró  vizet,  amennyi  betakarja,  majd  fedő  alatt  lassú  tűzön  pároljuk,  míg  félpuhára  megpuhul,  akkor  zsírjáig  sütjük,  aztán  a  húst  kiszedjük,  a  visszamaradt  zsírban  megpirítunk  egy  finom-apróra  vágott  hagymát  egész  világosra,  ráöntünk  1//2  kanál  lisztet,  ha  ez  is  pirulni  kezd,  felengedjük  egy  pohár  hideg  vízzel,  simára  keverjük,  majd  hozzáadunk  1/4  liter  paradicsomlevet,  2  babérlevelet,  pár  szem   borsót  parányi  ecettel-cukorral  ízesítjük,  simára  keverjük  utána  visszarakjuk  a  húst,  annyi  vízzel  felszaporítjuk  a  mártást,  amennyi  a  húst  betakarja,  lassú  tüzön,  fedő  alatt  puhára  pároljuk.

  • Mazsolás-almás  sütemény

Összegyúrunk  30  dkg  lisztet,  15 dkg  vajat  vagy  margarint,  10  dkg  cukrot,  1  felvert  tojást  és  2  kanál  hideg  vizet.   Egy  óra  hosszat  pihentetjük  majd  kettéosztjuk,  és  a  valamivel  nagyobb  darabot  kinyújtjuk,  kikent  tepsibe  tesszük ;   1/2  kg  almát  meghámozunk,  megreszeljük,  2  kanál  cukorral  és 2  kanál  prézlivel  összekeverjük,  ráterítjük  a  tésztára,  megöntözzűk  1  kanál  rummal,  behintjük  még  1 kanál  cukorral,  5 dkg  megmosott,  szalvétában  leszárított,  kettévágott  mazsolával  betakarjuk  a  másik  tésztával,  ezt  villával  megszurkáljuk,  aztán  forró  sütőben  világosbarnára  sütjük.  Miután  a  sütőből  kivettük,  teaszűrőn  behintjük  porcukorral.

                                  ------------

 

 Tárkonyos  bárányleves - Túrós  gombóc.  

  • Tárkonyos  bárányleves

  A  bárány  előrészét  szépen  megmossuk,  nagyobb  darabokra  vágjuk,  2  liter  fövő  vízbe  tesszük,  adunk  bele  apróra  vágott  zöldpeterzselymet,  kaprot,  1/2  fej  kockára  vágott  hagymát  és  egy  evőkanálnyi  tárkonyt,  pici  sót  és  lefödve,  lassú  tűzön  főzzük,  míg  a  hús  megpuhul. 
 
  Egy  egész  tojást  a  leveses  tálban  kikeverünk,  hozzáadunk  2  kanál  tejfölt,  s  a  fövő  levest  kanalanként  hozzákeverjük,  végül  ízesítjük  ecettel,  parányi  cukorral,  borssal.

  •  Turós  gomboc 

Három  vékony  szeletet vágunk  fehér  kenyérből,  a  karéjt  levágjuk  róla,  a  többit  apró  kockákra  vágva  tepsibe  tesszük  s  a  forró  sütőben  kissé  megpirulni  hagyjuk. Fél  kiló  friss  tehéntúrót  alaposan  összetörünk  morzsolunk  villával,  összekeverjük  a  megpírult  kenyérkockákkal,  hozzáadunk  4  felvert  egész  tojást,  3  kanál  lisztet,  3  kanál  cukrot,  2  kanál  prézlit,  1/2  kávéskanál  sót,  5 dkg  vajat,  fakanállal  alaposan  összedolgozzuk.  Enyhén  sózott  vizet  forralunk,  az  anyagból,  lisztezett  kézzel,  nagyobb  diónyi  gombócokat  formálunk,  belerakjuk  a  forró  vízbe,  10  percnyi  főzés  után  szűrőkanállal  kiszedjük,  lecsöpögtetjük  és  azonnal  beleforgatjuk  bő  zsíradékban  pirított,  cukros  zsemlemorzsába.  Tálaláskor  leöntjük  tejföllel  és  forró  vajjal.

                          ------------

            VACSORÁK

 

  • Csirke  spárgával

Megtisztítunk  3/4  kg  spárgát,  feldaraboljuk,    majd  enyhén  sós,  parányi  cukorral  ízesített  vízben  megfőzzük.  Ez  alatt,  egy  szép  anyányi  csirkét  megtisztítunk,  megmosunk,  feldarabolunk,  4  kanál  forró  zsíradékban  megforgatjuk,  a  spárga  levével  öntözgetve,  fedő  alatt  pároljuk.  Mikor  a  hús  már  teljesen  megpuhult,  mellé  tesszük  a  spárga-  darabokat.  Egy  fél  kanál  lisztet  elkeverünk  egy  deci  tejföllel,  kissé  felszaporítjuk  még  spárgalével,  a  húst  behintjük  finomra  vagdalt  peterzselyemzölddel,  megöntözzük  a  mártással,  és  ha  felforrt,  tálalhatjuk.

  • Sajtos  burgonyapogácsa 

Félkiló,  héjában  megfőzött  burgonyát  meghámozunk,  lereszeljük.  Adunk  hozzá  10 dkg  reszelt  sajtot,  1  egész  tojást,  sót,  törött  borsot.  A  jól  eldolgozott  masszából  kézzel  kisebb  gombócokat  formálunk,  majd  azokat  pogácsaszerűen  ellapítva,  palacsintasütőben,  forró  zsíradékban  mindkét  oldalon  pirosra  sütjük.  Feltétnek  adhatjuk  főzelékre  vagy  önálló  ételként.  Ekkor  a  tetejét  is  behintjük  reszelt  sajttal. 

  • Spenótomlett  sonkával  vagy  füstölt  hússal 

Egy  kg  spenótot  megtisztítunk,  hideg  vízben  jól  elrázzuk,  kiszedjük  a  vízből,  nyersen  apróra  vagdaljuk,  2  kanál  zsíradékban  puhára  pároljuk.  Levesszük  a  tűzről,  hozzákeverünk  4  felvert  egész  tojást,  sóval-borssal  ízesítjük,  majd  a  kikent,  liszttel  kihintett  tepsiben  elterítjük,  a  sűtőben  világospirosra  megsűtjűk,  deszkára  borítjuk.  1/4 kg  sonkát  vagy  füstölthúst  ladarálunk,  az  omlettet  kettévágjuk,  egyik  darabra  ráhintjük  a  darált  hús  fele  részét,  a  másik  darabbal  letakarjuk.  Tűzálló  edénybe  helyezzűk,  a  megmaradt  húsféléhez  hozzákeverünk  2  felvert  tojást  és  két  kanál  tejfelt,  rákenjük  az  omletre  és  forr  sütőben  10  percig  sütjük. 

  • Hússal  rakott  karalábé      

1/2  kg  húst  enyhén  besózunk,  2  kanál  zyíradékban  minden  oldalán  megpirítjuk,  azután  egy-egy  kanál  víz  hozzáadásával  fedő  alatt  puhára  pároljuk.  6  kanál  rizst  megmosunk,  leforrázzuk,  a  vizet  leszűrjük  róla,  2  kanál  vajban  pároljuk,  sót,  borsot,  3  pohár  vizet  adunk  hozzá,  lefedve,  kavarás  nélkül  hagyjuk  a  vizet  lefőni  róla.  Egy  nagy  téli  karalábét  meghámozunk,  vékony,  kétujjnyi  szeletekre  vágjuk,  1  kanál  vajjal,  2  kanál  finomra  vagdalt  zöldpeterzselyemmel,  kis  sóval,  1/2  kanál  cukorral  puhára  pároljuk.  Egy  lábast  kikenünk  vajjal,  vagy  zsíradékkal,  kihintjük  morzsával.  Belerakjuk  a  karalábé  felét,  erre  a  húst,  behintjük  a  rizzsel,  befedjük  a  karalábé  másik  részével,  leöntjük  3  deci  tejfellel,  1/2  órára  forró  sütőbe  tesszük.

  • Újburgonya  tejfeles  túróval

1 kg  újburgonyát  megtisztítunk,  lábasba  tesszük,  enyhén  megsózzuk,  annyi  hideg  vizet  öntünk  rá,  amennyi  betakarja,  addig  főzzük,  míg  nem  marad  víz  rajta.  Néhány  darabka  vajat  teszünk  rá  és  sütőbe  tesszük,  míg  világos  pirosra  sül.  Külön  megfőzünk  4  tojást  keményre,  1/2 kg  tehéntúrót  kikeverünk  egy  vizespohár  tejfellel,  ráöntjük  a  sütőből  kivett  burgonyára,  a  főtt  tojást  negyedekre  vágjuk  és  köréje  rakjuk.

                                        ------------

                       NYÁRON 

             EBÉD-ÉTREND  

Csirkebecsinált-leves   -Finom  cseresznyés  tészta

  • Csirkebecsinált-leves 

Paprikásnak  való  nagyobb,  húsosabb  csirkét  megtisztítunk,  feldaraboljuk,  2 liter  forró  vízben  főni  tesszük.  1/4 kg  leveszöldséggel  (murok, petrezselyemgyökér  karikára  és  egy  fiatal  karalábé  apró  kockára  vágva)  együtt,  mikor  a  hús  félig  megfőtt,  20 dkg  megmosott  rizst  2  kanál  forró  zsíradékban  kissé  megpirítunk,  a  csirkéhez  adjunk,  utána  1 kg  (kibontás  előtt  mérve)  kibontott  zöldborsót,  3-4  kanál  apróra  vagdalt  zöldpeterzselymet,  zöldkaprot,  sót  keverünk  hozzá,  majd  a  csirke  máját  elkaparjuk,  2  kanál  zsíradékban  megfutatjuk,  ezt  is  a  leveshez  adjunk,  az  egészet  villával  megkeverjük,  fedő  alatt,  közép-meleg  sütőben  pároljuk,  míg  minden  megpuhult.  Tálalásnál,  a  leves  tetejére  hintünk  finom-apróra  vágott  zöldpeterzselymet  és  2  kanál  félig  felolvasztott  vajat.

  • Finom  cseresznyés  tészta

Készíthetjük  cseresznyéből  is,  meggyből  is,  vagy  mind  a  kettőből  egyszerre.  Mielőtt  a  tésztához  kezdünk,  előkészítjük  a  gyümölcsöt :  megmossuk  úgy,  hogy  egyik  vízből  kiszedjük,  másikba  tesszük,  míg  a  vize  teljesen  tiszta  marad,  nem  a  vizet  öntögetjük  le  róla.  Azután  beletesszük  a  laskaszűrőbe,  azt  porcelán  edény  fölé  helyezzük,  ott  kimagoljuk,  hogy  a  lé  az  edénybe  folyjon  le,  a  kiszedett  magokat  is  ebbe  tesszük,  majd  a  kimagolt  gyümölcsöt  fakanál  hátával  megnyomkodjukj,  hogy  az  is  a  lébe  kerüljön.  A  gyümölcsöt  beletesszük  egy  mély  tányérba,  behintjük  1  kanál  nagyon  finomra  szitált  zsemlemorzsával,  kanállal  megkeverjük,  letakarjuk,  félretesszük,  míg  készül  a  tészta.  A  leszűrődött  gyümölcslevet  és  a  magvakat  1 liter  hideg  vízzel  főni  tesszük,  főzzük  míg  felénél  kevesebb  lé  marad  rajta,  ebből  sodót  készítünk  a  tésztához.  A  tésztának  habosra  keverünk  6  tojássárgáját  6 dkg  zsíradékkal,  4  kanál  cukorral  és  1  citrom  lereszelt  héjával;  a  tojásfehérjéből  kemény  habot  verünk,  majd  hozzáadunk  2  kanál  cukrot,  tovább  verjük,  míg  sima  és  kemény;  összekeverünk  2  kanál  lisztet,  4  kanál  finomra  szitált  zsemlemorzsát,  5 dkg  darált  mandulát  vagy  diót,  rászitálunk  1  tetejes  kanál  kakaót  és  egy  sütőport.  majd  a  tojáshabot  és  a  lisztkeveréket  kanalanként,  felváltva,  gyengéden  a  téstához  keverjük,  20 × 30 cm  nagyságú  tepsit  fagyos  vajjal  bőven  kikenünk,  elterítjük  benne  a  fele  anyagot,  a  másik  feléhez  hozzákeverjük  az  előírás  szerint  előkészített  2  tetejes  vizespohár  gyümölcsöt,  ráteszünk  a  többi  tésztára,  kanál  hátával  gyengéden  elegyengetjük  rajta,  előmelegített  sűtőbe  tesszűk,  miután  pirulni  kezdett,  a  tűzet  kissé  mérsékeljük,  míg  pirosra  sül.  A  sütőből  kivéve,  levesszűrőn  keresztül  behintjük  vaniliás  cukorral.  Negyedóra  múlva  felvágjuk  és  kiszedjük  a  tepsiből.  Sodót  kinálunk  mellé. 

Sodónak  a  megfőzött  gyümölcslevet  leszűrjük,  3  deciliter  folyadékra  van  szükségünk,  ha  ennél  kevesebb,  felszaporítjuk  vízzel.  Ehhez  3  egész  tojást  habverővel  és  3  kanál  cukorral  felverünk,  apránként  hozzáadjuk  a  gyümölcslevet,  a  habverővel  előbb  hidegen  habosra  verjük,  majd  tűzre  tesszük  és  erősen  verjük,  amíg  négyszeressére  nő,  sűrűsödik,  s  a  habverővel  visszaejtett  tömeg  nem  merül  el.  Levesszük  a  tűzről,  2  percig  még  verjük,  azután  hideg  porcelán  edénybe  öntjük  és  azonnal  tálaljuk.

                                     -------------

Egresleves  - Duplasült  párolt

                            káposztával  - Gyümölcsös  indiáner

  • Egresleves

1  liter  egrest  megtisztitunk,  3  kanál  cukorral,  1  liter  vízzel  1/2  óráig  főzzük.  A  tálban  egy  késhegynyi  lisztet  eldörzsölünk  1  kanál  vízzel,  csöpp  sóval,  hozzáadunk  2  egész  tojást,  habosra  felverjük,  azután  a  forró  levest  kanalanként,  folytonos  keverés  mellett  hozzáöntjük.  Hidegen  tálaljuk.

  • Duplasült  párolt  káposztával 

1/2  marha-,  1/2  kg  sertéshúst  felszeletelünk,  a  szeleteket  jó  vékonyra  kiverjük,  megsózzuk,  borsózzuk  és  egymásra  rakjuk.  Kivül  a  marhahúst  terítjük  el,  reá  a  disznót.  Jó  szorosan  összecsavarjuk  hosszába,  hengeralakúra,  fehér  vastag  fonállal  körülkötözzük.  Lábosban  1  kanál  zsíradékot  forrósítunk,  1  jó  nagy  fej  apróra  vágott  hagymát  párolunk  meg  benne,  belehelyezünk  a  kivül  is  enyhén  megsózott  húst,  3  deci  vizet,  1/2  deci  ecetet  öntünkj  reá  és  jól  lefedve,  puhára  pároljuk,  pirosra  sütjük.  A  kész  sültről  levesszük  a  fonalat,  vigyázva,  hogy  a  hús  szét  ne  hulljon,  éles  késsel  felszeleteljük  a  tálra,  mintha  egyben  volna,  mártását  alája  öntjük,  párolt  káposztával  adjuk  asztalhoz.   Egy  fej  édeskáposztát  negyedekre  vágunk  és  vékonyra  metéljük,  2  kanál  zsíradékot  megforrósítunk,  beleteszünk  1  apróra  vágott  nagyobb  hagymát,  félig  megpirítjuk,  beletesszük  a  káposztát,  1  fél  kávéskanál  sót  hintünk  rá,  kevés  tört  borsot,  megkeverjük,  lefedjük,  nagyon  lassú,  szigetelőlappal  ellátott  tűzre  tesszűk,  pároljuk,  amíg  pirulni  kezd,  időnként  megkeverjük.  Ha  a  káposzta  nem  puhult  meg,  egy-egy  kevés  forró  vizet  töltünk  alája,  kevergetjük,  míg  elkészül.

  • Gyümölcsös  indiáner 

Készíthetjük  eperből    vagy  málnából,  6  tojás  sárgáját  6  kanál  cukorral  habosra  keverünk,  6  kanál  liszthez  hozzáadunk  egy  fél  sütőport,  a  6  tojásfehérjéből  kemény  habot  verünk,  majd  a  lisztet  és  a  habot  felváltva  gyengéd  kavarásokkal  a  tojásos  anyaghoz  keverjük.                        Egy  3  literes  lábost  fagyos  vajjal  bőven  kikenünk,  kilisztezünk,  a  tésztát  kanalanként  belerakjuk,  előmelegített  és  mérsékeltre  állított  sütőben  megsütjük.  Ha  megsült,  kiborítjuk  és  kihűlni  hagyjuk,  azután  a  tetejéről  levágunk  egy  2  ujnyíi  vastagságú  lapot,  az  alsó  léapot,  az  alsó  lapot  kikaparjuk,  úgy  hogy  az  oldalainál  és  az  aljánál  is  2  ujjnyi  vastag  maradjon  a tészta. 
30  dkg  megtisztított,  megmosott,  leszikkaztott  gyümölcsöt  kanállal  kavarunk,  míg  jól  összetörjük,  a  kikapart  tésztát  apró  kockákra  vágjuk,  belekeverjük  a  gyümölcsbe,  majd  kanalanként,  óvatos  keverésekkel,  hozzáadunhk  30  dkg  cukrozott  tejszínhabot.  Ezt  elhelyezzük  a  kivájt  tésztába,  ráfektetjük  a  levágott  felső  tésztalapot  és  bevonjuk  kakaómázzal.                

Kakaómáznak  2  kanál  kakaót  sűrűre  főzünk  2  kanál  cukorral  és  3  kanál  vízzel.  Ha  levettük  a  tűzről,  azonnal  belekeverünk  3 dkg  friss  vajat,  ezzel  langyosra  kikeverjük  és  rákenjük  a  tésztára.

                             ------------

Karfiolleves - Kacsasült

                  - Kakaós  kocka - Gyümölcssaláta 

  • Karfiolleves   

Egy  fej  karfiolt  szétszedünk,  langyos  vízben  áztatjuk  5  percig,  kivesszük,  a  karfiol  rozsáit  levágjuk,  hideg  vízbe    tesszük,  a  többi  részeit :  a  torzsáját,  a  legbelső  zöld  leveleit,  a  rozsák  levágott  tövével  együtt,  apróra  vágjuk.  Egy  kanál,  zsíradékkal  keveset  pároljuk,  majd  feltöltjük  1  liter  fövő  vízzel,  hozzáadunk  sót,  késhegynyi  cukrot.  Egy  sárgarépát  apróra  reszelünk,  fél  kanál  zsíradékban  kissé  megpirítjuk,  ráöntünk  egy  pohár  vízet,  és  miután  ezzel  felforrt,  hozzáöntjük  a  leveshez.  Egy  órai  főzés  után  beletesszük  a  a  karfiolrózsákat,  s  mikor  félig  megfőttek,  kiszedjük,  a  levest  tovább  főzzük.  Egy  kanál  lisztből,  2  kanál  zsíradékkal  készült  világos  rántással  berántjuk.  A  levesestálban  elkeverünk  néhány  kanál  tejfelt  és  tálaláskor  a  forró  levest  hozzáöntjük.  A  félig  megfőtt  karfiolrózsákat  sűrű  palacsintatésztába  mártjuk,  forró  zsírban  pirosra  sütjük  és  külön  tányérban  a  leves  mellé  tálaljuk.  

Palacsintát    készítünk :  2  tojást  felverünk,  hozzákeverünk  kevés  sót,  6  kanál  lisztet,  jól  kikeverjük  és  2 deci  tejjel  felhigítjuk. 

  • Kacsasült   

A  kacsát  megtisztítjuk,  megmossuk  és  feldaraboljuk :  a  hátsó  részét  a  combokkal  és  a  melle  húsával  készítjük  el  sültnek.  Ha  nem  kövér  a  kacsa,  a  lábasba  két  kanál  zsíradékot  forrósítunk,  belehelyezzük  a  húsdarabokat,  a  bőrös  felével  alul,  fedő  alatt  hagyjuk  párolódni,  amíg  a  hús  pirulni  kezd,  ráöntünk  annyi  forró  vízet,  amennyi  föléri,  majd  sóval,  borssal,  pirospaprikával  ízesítjük,  hozzátaszünk  egy  darabokra  vágott  hagymát,  2 - 3  gerezd  fokhagymát  és  födő  alatt,  lassú  tűzön  hagyjuk  párolódni,  míg  zsírjára  sül.  A  villát  beleszúrjuk,  ha  nincs  teljesen  megpuhulva,  míg  egy-egy  kevés  vízet  öntünk  alája,  tovább  pároljuk,  míg  megpuhul.  Mielőtt  zsírjáig  sülne,  a  húsdarabokat  megfordítjuk,  hogy  a  bőrös  rész  kerüljön  felül,  fedő  nélkül  sütőbe  tesszük,  hogy  megpiruljon.  Ropogosra  sütött  újburgonyával  és  uborkasalátával  kináljuk.  Újburgonya  sűtése :  1 kg  apróbb  újburgonyát  több  vízből  alaposan  megmosunk,  kefével  vagy  rongydarabbal  dörzsöljük,  míg  semmi  tisztátlanság  nem  marad  rajta,  nem  hámozzuk.  Vastagfalú  edényben  3  kanál  zsíradékot  forrósítunk,  a  burgonyát  még  egy  utolsó  vízben  leöblítjük,  beletesszük  a  forró  zsíradékba,  nem  sózzuk,  nem  keverjük,  időnként  az  edényt  megrázogatjuk,  míg  a  burgonya  puhára  párolódik,  akkor  a  fedőt  levesszük,  a  tűzet  felerősítjük  és  időnként  a  lábost  megrázogatjuk,  míg  az  egész  burgonya  szépen  megpirul.

  •   Kakaós  kocka 

1  tojást  5  deka  vajjal  habosra  keverünk,  hozzáadunk  1/8  liter  tejet  és  25  dkg  cukrot,  10  percig  keverjük,  azután  felváltva,  kanalanként  belekeverünk  1  sütőporral  és  2  kanál  kakaóval  átszitált  25 dkg  lisztet  és  1/8  liter  tejet,  újból  jól  kikeverjük.  Lassan  sütjük,  forróra  előmelegített  sütőben,  mérsékelt  tűznél,  fagyos  vajjal  kikent,  liszttel  kihintett  tepsiben.  Miután  megsült,  forrón  behintjük  vaníliás  cukorral,  s  a  kihült,  kockákra  vágjuk  és  így  szedjük  ki  a  tepsiből.

  • Gyümölcssaláta 

15  deka  átpaszírozott  ribizlit  összekeverünk  5-5  kanál  mézzel.  1/2 kg  meghámozott,  kettészelt,  kimagozott,  összedarabolt  kajszibarackot  összevegyítünk  1/4 kg  megtisztított  eperrel,  málnával,  tálba  tesszük,  leöntjük  a  mézes  ribizlivel,  ízlés  szerint  még  megcukrozzuk  és  használatig  jégre  állítjuk.  Készíthetünk  őszibarackból  is,  s  a  bogyókat  is  pótolhatjuk  ízlés  és  évad  szerint  összeválogatott  más  gyümölccsel.

                                    ------------

           VACSORÁK  

  •   Afrikai  hússzelet  

60  dkg  marha-  vagy  sertéshúst  megdarálunk,  összegyúrjuk  egy  finomra  vágott hagymával,  sóval,  töröttborsal,  1  kanál  lisztet  és  1  tojást  adunk  hozzá,  fakanál  hátával  alaposan  kigyurjuk,  kízsírozott  tűzálló  tűzálló  tálba  simítjuk  másfél  ujnnyi  vastagon.  Tetejét  sűrűn  kirakjuk  paradicsomszeletekkel,  karikákra  vágott  zöldpaprikával  és  hagymával.  A  sütőben,  alsó  lángon,  fél  órát  sütjük,  majd  a  tűzálló  edényben  kockákra  vágjuk  és  úgy  adjuk  asztalra,  burgonyapűrével  körítjük.

  • Karalábé  sajtos  kenyérrel   

A  karalábé  zöld  leveleit  megforrázzuk,  kinyomjuk  belőle  a  vízet,  apróra  vagdaljuk.  A  karalábét  vékonyan  meghámozzuk,  előbb  szeletekre,  aztán  gyufaszál  vékonyságúra  vágjuk.  Apróra  vágott  hagymát  zsíradékban  megpirítunk,  beletesszük  a  karalábét  és  az  apróra  vágott  leveleket,  ráöntünk  1  pohár  hideg  vízet,  sóval,  borssal  ízesítjük  és  lassú  tűzön  főzzük.  Tálalás  előtt  pár  perccel  a  fehér  kenyeret  vékony  szeletekre  vágjuk,  mindkét  oldalán  megkenjük  vajjal,  tepsibe  tesszük  és  a  felső  lapjára  egy  vékony  szelet  sajtot  teszünk,  meghintjük  piros  paprikával,  10  percig  forró  sütőben  sütjük.  A  főzelék  mellé  kináljuk. 

  • Tarhonyás  lecsó

Negyedkiló  tarhonyát  3  kanál  zsíradékban  megpirítunk,  felengedjük  1  liter  enyhén  sós,  fövő  vízzel,  lassú  tűzön,  fedő  alatt  főzzük,  míg  nem  marad  leve.  1  kanál  zsíradékban  4 - 5  karikára  vágott  zöldhagymát  pirítunk,  hozzáadunk  5  darab  kitisztított,  hosszában  kettévágott,  azután  félujjnyira  metélt  zöldpaprikát,  pár  percig  pároljuk.  Fél  kiló  paradicsomot  leforrázunk,  meghámozzuk,  szeletekre  vágjuk,  kizsírozott  lábosba  lerakjuk :  legalul  tarhonyát,  erre  hagymás  paprikát,  tarhonyát,  paradicsomot,  legfelül  újból  tarhonyát  teszünk,  leöntjük  tejfelel,  sütőben  jól  átsütjük.

  • Töltött  tök   

5 -6  kis  tököt  vékonyan  lehámozunk,  hosszában  kettévágjuk  és  kanállal kivesszük  a  belsejét    Tölteléknek  rizsnélküli,  kétszer  ledarált  húst  készítünk,  a  húshozu  keverünk  1 - 2 nyers  tojást,  1  tejben  áztatott,  kinyomott  zsemlét  és  a  tökből  kiszedett  belsejét,  összekeverjük.  A  kivájt  tökdarabokat  ezzel  púpozva  megtöltjük,  zsíradékkal  kikent  lábosban  egymás  mellé  helyezzük,  az  egészet  behintjük  finom  apróra  vágott  zöldkaporral,  ráöntünk  annyi  hideg  vizet,  amennyi  jól  betakarja, fedő  alatt,  lassú  tűzön  főzzük,  míg  nem  marad  leve,  majd  ráöntjük  a  közben  elkészített  mártást.  Együtt  is  forraljuk  még  10  percig.   2  kanál  zsíradékból,  1  kanál  liszttel  világos  rántást  készítünk,  feleresztjük  a  tök  levével  és  1  deci  tejfellel.  Tűzálló  tálba  tesszük  a  tököt  ,  ráöntjük  a  sűrű  mártást.  Sós  vízben  főtt  burgonyával  kináljuk.                         

  •  Zsenge  zöldbab,főtt  húsból 

                       készült  rántott  szelettel 

1  kiló  zsenge  zöldbabot  megtisztítunk,  megmossuk,  forró  zsíradékba  tesszük,  lehintjük  2  kanál  finomra  vágott  zöldpeterzselyemmel,  sóval,  lefedve,  lassú  tűzön  pároljuk;  időnként  egy-egy  merítő  kanál  forró  vizet  öntünk  alája,  míg  teljesen  megpuhul.  Főtt  húsból  készült  rántott  szelettel  kináljuk.  A  maradék  főtt  húst  szeletekre  vágjuk,  lisztbe,  felvert  tojásba,  prézlibe  mártjuk,  forró  zsíradékban  kisütjük.  Utána  almacsemegét  kínálunk.

                                    ------------

                             ŐSSZEL

          EBÉD-ÉTREND

Mustáros  burgonya - Káposztában

                      főtt  töltött  paprika - Túrós  lepény

  • Mustáros  burgonya -  előétel

Egy  kg  burgonyát  héjában  megfőzünk,  meghámozzuk,  karikára  vágjuk,  2  tojássárgáját  elkeverünk  2  kanál  mustárral,  hozzáadunk  1  késhegy  cukorport,  alaposan  kikavarjuk,  összevegyítjük  1  pohár  tejfellel,  azután  a  meleg  burgonyával,  beszórjuk  2  kanál  finomra  vágott  zöldkaporral  és  2  kanál  ugyanilyen  finomra  vágott  hagymával.

  • Káposztában  főtt  töltött  paprika

 Egy  kiló  kisebb  zöldpaprikát  kitisztítunk,  leforrázzuk  és  megtöltjük.  Tölteléknek  2  apróra  vágott  hagymát  6  kanál  zsíradékban  világos  sárgára  pirítunk,  beletesszünk  1/2 kg  darált  húst,  4  kanál  megmosott  rizst,  sót,  borsot  és  egy  tojást.  A  fazék  alját  kikenjük  két  kanál  zsíradékkal,  behintjük  1  kanál  liszttel,  rárakjuk  a  megtöltött  paprikákat,  erre  savanyított  káposztalevelet  öntünk,  míg  befedi  és  lassan  főzzük,  időnként  meleg  vizet  adunk  hozzá,  amíg  a  paprika  és  a  töltelék  megpuhul  és  a  leve  elfő.  Tálaláskór  tejfellel  locsoljuk  meg.  Úgy  is  jó,  ha  édeskáposztában  főzzük  meg  a  töltött  paprikákat  és  paradicsompürével  öntjük  le. 

  • Túrós  lepény

40  deka  lisztet  elmorzsolunk  25  deka  margarinnal,  hozzáadunk  2  tojássárgáját,  5  kanál  hideg  vizet  és  összegyúrjuk.   Este  készítjük,  másnapig  hűvös  helyen  állni  hagyjuk.  Másnap  két  részre  osztjuk,  egyenként  félujjnyira  kinyújtjuk,  egyiket  tepsibe  tesszük,  rákenjük  a  tölteléket,  betakarjuk  a  másik  tésztával,  villával  végig  szurkáljuk,  azután  kisűtjük.  Tölteléknek  4  tojássárgáját  4  kanál  cukorral  habosra  keverünk,  hozzáadunk  egy  csipet  sót,  1/2 kg  tehéntúrót,  1  deci  tejfölt,  1  deci  tejet,  ha  már  finomra  vegyült,  hozzáadjuk  a  4  tojásfehér  kemény  habját  2  kanál  liszttel  együtt.  Könnyedén  összekeverjük,  rákenjük  ujnnyi  vastagon  a  tésztára.  Miután  megsült,  deszkára  csúsztatjuk,  szitán  keresztül  a  tetejét  megcukrozzuk  és  éles  késsel  kockákba  szeletelve,  tálra  rakjuk.

                            ------------

Fejtettbab  leves - Mártásos 

                juhhús - Citromkrémes  diótorta

  •  Fejtett-bab  leves

30  dkg  friss  fejtett  fehér  babot  megmosunk,  majd  30  dkg  csonttal  együtt  főni  tesszük,  megsózzuk,  egy  egész  fej  hagymát,  1  gerezd  fokhagymát,  15  dkg  vegyeszöldséget,  kevés  zellerzöldet  főzünk  bele,  amit  tálalás  előtt  kiveszünk  a  levesből.  Két  kanál  lisztből,  1  kanál  zsíradékkal,  világosra  pirított  vágott  hagymával,  pici  fokhagymával  és  pirospaprikával  ízesített  rántást  készítünk,  berántjuk  és  10  percig  együtt  főzzük.  Csipetkét  főzünk  bele  és  tejfellel  tálaljuk

  • Mártásos  juhhús

 A  juhhús  készítési  módja  eltér  a  többi  húsok  készítési  módjától.  Ha  pontosan  előírás  szerint  készítjük,  olyan  mintha  növendékhúst  készítettünk  volna.  A  húsról  minden  leszedhető  zsíradékot  leszedünk,  a  hártyáktól  alaposan  megtisztítjuk,  beleborítjuk  bőven  szárával  együtt  használt  zöldpeterzselyemmel,  leforrázzuk  fövő  vízzel,  lefedjük  és  így  hagyjuk  állni,  míg  a  víz  kihűl.   Majd  kétszer  meleg  vízzel  kimossuk,  utánna  10  percig  hideg  vízben  áztatjuk.  A  vízből  kiszedett  1 kg  juhhúst  behintjük  sóval,  borsal,  édespaprikával,  lábosba  tesszük,  ráhintünk  3 - 4  gerezd,  vékonyra  vágott  és  azután  simára  szétnyomott  fokhagymát,  egy  kistánnyér  vékony  szeletekre  vágott  zöldségfélét,  sárgarépát,  petezselyemgyökeret,  zellert,  kellkáposztát,  3 -4  babérlevelet,  leöntjük  3 - 4  kanál  forró  zsíradékkal,  2  kanál  ecettel,  1/2  liter  forró  vízzel,  fedő  alatt,  lassú  tűzön  főzzük,  míg  a  hús  megpuhul.   Tálaláskor  a  húst  felszeleteljük,  tálra  szedjük,  a  mártást  szitán  áttörjük,  újból  felforraljuk  és  a  húsra  öntjük.   Vízben  kifőzött  makartónival  körítjük.

  • Citromkrémes  diótorta

Nyolc  tojássárgáját  6kanál  cukorral  habosra  keverünk,  hozzákeverjük  a  8  tojásfehérje  keményre  vert  habját,  1  kanál  rumot,  1/2  citromnak  a  levét,  16  dkg  darált  diót  és  2  kanál  finomra  szitált  zsemlemorzsát.  Az  anyag  felét   beletesszük  egy  kikent,  liszttel  kihintett  tepsibe,  jó  meleg  sűtőben  15  percig  sütjük,  szitára  borítjuk.  A  tepsit  megmossuk,  megszárítjuk,  majd  újból  bekenjük,  meghintjük  és  gyorsan  megsütjük  benne  a  tészta  másik  részét.  Citromkrémmel  töltjük.  Egy  nagyobb  citromot  megmosunk,  szárazra  töröljük,  majd  1/2 kg  raháttal  együtt  ledaráljuk  a  húsdarálon.  Előbb  rahátot  teszünk  a  darálóba,  utána  kezdjük  a  citromot  szeletelni  héjával  együtt,  úgy  daráljuk  végig,  a  magot  a  citromból  kiszedjük.  Tíz  deka  vajat  habosra  kavarunk,  a  rahátos  citromot  kanalanként  hozzákeverjük.  A  torta  alsó  lapját  megkenjük  a  krémmel,  ráborítjuk  a  felső  lapot,  bevonjuk  a  tetejét  és  az  oldalait  is,  fél  diókkal  diszítjük.

                                      -----------

               

                    VACSORÁK

  • Különleges  rakott  burgonya 

1  kg  hajában  főtt  burgonyát  megtisztítunk,  karikákra  vágunk,  felét  vajjal  kikent  tűzálló  edénybe  tesszük.  5  tojást    habosra  felverünk,  hozzákeverünk  5  kanál  tejfelt,  5  kanál  reszelt  sajtot,  a  keverék  felét  rákenjük  a  tűzálló  tálba  tett  burgonyára,  rátesszük  a  többi  burgonyát,  betakarjuk  a  megmaradt  tojásos  keverékkel,  a  tetejére  elosztunk  2  kanál  vajat,  sütőbe  tesszük.  Joghurttal  vagy  savanyútejjel  tálaljuk. 

  • Májas  vagdalthús 

Fél  kiló  kétszer  ledarált  húshoz  2  tojást,  10  deka  áztatott  kenyeret,  sót,  borsot,  köménymagot  összegyúrunk.  25  deka  májat,  1  hagymát  zsíradékban  megpirítunk,  aztán  ladaráljuk,  ezt  is  összedolgozzuk  a  hússal,  kizsírozott  lábasban,  sütőben  megsütjük,  s  hogy  meg  ne  égjen,  pergamen  papírral  takarjuk  le.  Vitaminos  zöldségsalátával  kínáljuk :  10  dkg  karalábét,  10  dkg  zellert,  20  dkg  karrottát  külön-külön  lereszelünk.  20  dkg  paradicsomot  lehámozunk  és  szeletekre  vágunk,  30  dkg  zöldpaprikát  karikára  vágunk  és  kissé  besózzuk.  Egy  tálon  ízlésesen  elrendezzük  a  reszelt  zöldségféléket,  paradicsomot  és  paprikát,  leöntjük  tejfeles  öntettel :  1  di  tejfelhez  hozzákeverünk  1  tojás  sárgáját,  2  evőkanálnyi  mustárt,  sót,  borsot,  kevés  cukrot  és  5  kanál  ecetes  vízet  vagy  citromlevet.  Az  egésszet  simára  keverjük,  ráöntjük  a  salátára  és  villával  jól  összekeverjük

  • Töltöt  tojás  és  karfiol  besamellel

Személyenként  másfél  kemény  tojást  veszünk.  A  tojásokat  hosszában  kettévágjuk  és  pupozottan  megtöltjük  a  következő  töltelékkel :  tejben  áztatott,  kinyomott,  szitán  áttört  zsemle,  a  tojások  áttört  sárgája,  finomra  vágott  zöldpeterzselyem,  só,  törött  bors,  2  evőkanál  reszelt  sajt  és  2  evőkanál  besamel.  A  besamelt  5  dkg  vajból,  5  dkg  liszttel,  kevés  sóval  és  1/2  liter  tejjel  készítjük.  Egy  szép  karfiolt  gerezdekre  bontunk,  jól  megmossuk  és  enyhén  sós  vízben  puhára  főzük,  leszűrjük.  Tűzálló  tálba  helyezzűk  a  karfiolt,  rárakjuk  a  töltött  tojásokat,  az6  egészet  bevonjuk  besamellel,  tetejére  reszelt  sajtot  szórunk  és  sűtőben  megsűtjűk.

  • Tejfeles  húsgomboc

Fél  kiló  húst  ledarálunk,  utána  darálunk  egy  szelet  áztatott  és  kinyomott  kenyeret,  egy  nyers  burgonyát,  egy  hagymát,  azután  hozzákeverünk  2  egész  tojást,  1  kanál  lisztet,  sót,  borsot,  egy  finomra  összevágott  savanyú  uborkát.  Jól  összegyúrjuk,  diónyi  gombocokat  formálunk,  kikent  tűzálló  edényben  egymás  mellé  helyezzük,  leöntjük  zsíradékkal  és  a  sütőben  pirosra  sütjük.  Egy  kávéskanál  lisztet  eldörzsölünk  3  kanál  hideg  vízzel,  hozzákeverünk  2  deci  tejfelt,  2  kanál  finomra  vagdalt  zöldpeterzselyemet,  ráöntjük  a  húsra  és  együtt  5  percig  forraljuk.

  • Strapacska  

  1/2 kg  burgonyát   nyersen  meghámozzuk,  megreszeljük,  hozzákeverünk  14  kanál  lisztet,  2 egész  tojást2  egéssz  tojást,  kanállal  alaposan  kidolgozzuk.  Háromliteres   erdénybgen  enyhén  sós  vízet  forralunk,     galusakákat  szagatunk  a  tésztából  belerrakjuk     a  forró  vízbe,  ha  a  víz  felszínére  jöttek  még  5  percig  főzzük,  leszürjük,  beleforgatjukj  az  előre  elkészített,  hagymás  paprikás  zsírba,  ehhez  2  fej  hagymát  finom   aperóra  vagdalunk ,  3  kanál  zsíradékban  világosra  pirítunk,  belekeverünk  1/2  kávéskanál  pírospaprikát,  azonnal  levesszük  a  tűzről.

                   TÉLEN

          EBÉD-ÉTREND

 Tüdővagdalék-leves - Székely-

                          rostélyos - Karamell-puding

  •  Tüdővagdalék-leves

 A  megmosott  tűdőt  2  liter  enyhén  sózott  vízben  egy  darab  vágott  hagymával  és  egy  babérlevével  megfőzzük,  majd  kivesszük  a  levéből,  s  ha  lehűl,  húsdarálón  ledaráljuk.  1  kanál  zsíradékban  pirítani  teszünk  egy  finomra  vágott  hagymát,  hozzáteszük  a  ledarált  tűdőt,  együtt  is  pirítjuk  keveset,  majd  a  leszűrt  levessel  felöntjük,  törött  borsal,  citrommal,  mustárral  ízesítjük.  1  kanál  lisztből,  2  kanál  zsíradékkal  rántást  készítünk,  végűl  pirospaprikát  hintünk  rá,  és  azonnal  felöntjük  egy  pohár  hideg  vízzel,  simára  keverjük,  a  leveshez  adjuk  és  együtt  20  percig  forraljuk.  Betétnek  sült  borsókát  készítünk :  felverünk  1  tojást,  hozzákeverünk  1  kanál  vizet  és  2  kanál  lisztet,  végül  felhigítjuk  még  3  kanál  vízzel.  Lábasban  félujjnyi  magasan  zsírt  forrósítunk,  metéltszűrőn  keresztül,  kanalanként  átnyomjuk  a  tésztát.  A  rózsaszinűre  sült  borsócskákat  szűrőkanállal  a  levesestálba  szedjük,  a  zsírba  másikat  teszünk,  míg  az  egész  mennyiség  elkészül.  Tálaláskor  a  kész  forró  levest  ráöntjük.

  •  Székelyrostélyos

 2  hagymát  apróra  vágunk,  3  kanál  zsíradékban  pirítani  kezdjük,  majd  hozzáadunk  1/2 kg  savanyúkáposztát,  együtt  jól  átpirítjuk  és  elterítjük  egy  mélyebb  tűzálló  edényben.  4  szép  szelet  rostélyost  megveregetünk,  a  széleit  bevagdossuk,  kissé  megsózzuk,  és  2  kanál  forró  zsíradékban  mindkét  oldalán  vörösre  sütjük.  Ráhelyezzük  őket  a  tűzálló  edénybe  rakott  káposztára,  hogy  azt  egészen  befedjék.  A  rostélyosokat  karikára  vágott  nyers  burgonyával  befedjük.  A  sütőzsírt  felengedjük  1/2  liter  vízzel,  összeforraljuk,  ráöntjük  az  ételre,  jó  meleg  sütőben,  lassú  tűzön,  világospirosra  sütjük.

  •  Karamell-puding

Fél  liter  tejet  20  deka  vajjal,  csepp  sóval  főzni  teszünk,  s  ha  forr,  25  deka  lisztet  habverővel  belekeverünk,  majd  folytonos  keveréssel  sűrűre  főzzük.  Miután  a  tűzről  levettük,  10  deka  cukorral,  vanilíával  és  8  tojás  egyenként  beleütött  sárgájával  jól  elkeverjük.  A  tojások  fehérjéből  4  deka  cukorral  kemény  habot  verünk,  s  ezt  óvatosan  belekeverjük.  Kivajazott  formában,  vízben,  sütőben  gőzöljük.  Miután  kisült,  meglocsoljuk  a  következő  öntelékkel :  20  dkg  cukrot  világosbarnára  pirítunk,  2  tojássárgáját  10  deka  cukorral  1  kanál  liszttel  és  2  dl  hideg  tejjel  simára  keverünk,  majd  3  dl  forró  tejjel,  állandó  keverés  mellett,  összefőzzük,  ráöntjük  a  pirított  cukorra,  és  addig  keverjük,  lassú  tűzön,  míg  az  egész  cukor  felolvad.  A  lehűlt  önteléket  ráöntjük  a  pudingra  és  hidegen  kínáljuk.

                 EBÉD-ÉTREND

Téli  saláta - előétel  --  Sertésszelet 

                                 gombával  -- Mézes  torta

  • Téli  saláta - előétel

  Ebéd  előtt  egy  órával  villával  habosra  felverünk  3  kanál  olajat,  2  kanál  ecetet,  sót,  borsot,  belekeverünk  2  finomra  vágott  hagymát  és  állni  hagyjuk.  Közvetlenül  ebéd  előtt  adjuk  hozzá  a  többi  salátának  valót,  idény  szerint :  almareszelőn  lereszelt  retket,  póréhagymának  vékony  szeletekre  vágott  belsejét  savanyított  káposztát,  néhány  vékonyra  szeletelt  téli  savanyúságot,  ezt  a  villával  jól  belekeverjük  a  mártásba.  Ezután  a  salátát  behintjük  a  következőkkel :  télire  eltett  ecetes,  sós  tárkonnyal,  sóban  eltett  zöldkaporral,  amelyeket  előbb  2-3  -szor  vízben  kimosunk,  azután  apróra  vágjuk.  Legfelül  behintjük  2-3  keményre  főtt,  reszelt  tojással.  Megjegyezni  óhajtjuk,  hogy  a  salátamártásba  csak  akkor  tesszük  be  a  nyersféléket,  ha  azon  frissen  el  is  fogyasztjuk  őket,  mert  ha  ecetben,  sóban  állnak,  megedződnek  s  a  legerősebb  gyomrot  is  próbára  teszik.

  • Sertésszelet  gombával

  4 -5  nagyobb  sertésszeletet  jól  kiverünk,  enyhén  megsózzuk,  lisztben  megforgatjuk,  s  mindkét  oldalon  halványra  sütjük,  majd  egy  nagyobb  tűzálló  edénybe  tesszük  őket  2  nagyobb  hagymát  finomra  vágunk,  3  kanál  zsíradékban  világosra  pirítjuk,  ráhintünk  egy  késhegy  pirospaprikát,  azonnal  feltöltjük  egy  pohár  hideg  vízzel,  5  percig  pároljuk,  ráöntjük  a  szeletekre,  és  fedő  alatt  tovább  pároljuk.  30  deka  gombát  megmosunk,  cikkekre  vágjuk,  2  kanál  zsíradékban  pirítjuk,  majd  hozzátesszük  a  húshoz,  és  ezzel  együtt  készre  pároljuk.  Galuskával  körítve  tálaljuk.  2  tojást  felverünk,  gyorsan  hozzákeverünk  6  kanál  vízet,  1  kanál  olajat,  8  kanál  lisztet,  kevés  sót,  és  5  kanál  áztatott,  szitán  áttört  kenyeret,  kanállal  galuskákat  szakítunk  forró  sósvízbe,  ha  megfőttek,  leszűrjük,  beleforgatjuk  a  hús  mártásába.

  • Mézes  torta 

5  egész  tojást  habosra  dörzsölünk  5  kanál  cukorral,  hozzákeverünk  5  kanál  olvasztott  vajat  vagy  margarint  és  3  kanál  olajat,  tovább  kavarjuk,  s  végül  5  kanál  langyos  mézet,  1  késhegy  fahéjat,  1  késhegy  szódabikarbónát  és  40  dkg  lisztet  keverünk  hozzá.  Körülbelül  olyan  keménységű  kell  hogy  legyen,  mint  galuskatészta.  Fagyos  zsíradékkal  kikent,  liszttel  kihintett  tepsiben,  előmelegfített,  majd  lassú  tűzre  állított  sütőben  sütjük.  Egy  marék  apróra  vagdalt  diót  összekeverünk  1  kanál  kristálycukorral  és  sütés  előtt  a  tészte  tetejére  hintjük.

                   EBÉD-ÉTREND 

Libaleves  --  Sólet  libahússal  és 

                      töltött  nyakkal  --  Alma-domb.

  • Libaleves

Liba  hátából,  2  szárnyából  és  aprólékából  húslevest  készítünk.  A  megtisztított  húsdarabokat  3  liter  vízben  feltesszük  főni,  amikor felforrt,  beleteszünk  fél  kiló  megtisztított,  megmosott  vegyes  zöldséget :  sárgarépát,  petrezselyemgyökeret,  zellert,  karalábét,  egy  apróra  vágott  hagymát,  egy  szárított  zöldpaprikát,  1  kávéskanál  sót,  kevés  szemesborsot.  Lefedve,  nagyon  lassú  tűzön  főzzük.  Mielőtt  levesszük,  egy  sárgarépát  apróra  reszelünk,  egy  kávéskanálnyi  zsíradékban  megpirítjuk,  egy  pohár  vízzel  felforraljuk,  10  percig  főzzük,  és  a  levét  rászürjük  a  leves  tetejére.  Tálalásnál  a  levest  leszürjük,  külön  sós  vízben  vékony  metéltet  főzünk,  leszürjük,  azt  adjuk  a  leveshez.  A  főtt  húst  eltesszük  másnapra.

  • Sólet  libahússal  és  töltött  nyakkal  

Két  pohárnyi  szemesbabot  előző  este  megtisztítunk,  megmossuk,  leforrázzuk  és  így  hagyjuk  másnapig,  amikor  is  1  pohár  árpakását  megmosunk  több  vízből,  amíg  tiszta  marad,  hozzáadjuk  a  leszűrt  babot,  finom  apróra  vágott  hagymát,  2-3  gerezd  finom  apróra  szétnyomott  fokhagymát,  sót,  borsot  és  összekeverjük.  Kizsírozott,  1  kanál  liszttel  kihintett  4  literes  fazékba  beletesszük  a  töltött  a  töltött  nyakat  és  a  liba  két  combját,  betakarjuk  az  árpakásával  kevert  babot,  teletöltjük  vízzel,  beleteszünk  a  jó  forró  sütőbe,  befödjük.  Miután  már  jól  forrni  kezdett,  lecsendesítjük  a  tüzet,  s  addig  hagyjuk  főni  ( ehhez  kb.  5-6  óra  kell )  míg  a  vize  teljesen  elfő  és  az  étel  kipirul.  Tálaáskor  a  karikára  vágott  töltött  nyakkal  körítjük  és  téli  savanyúságot  kinálunk  mellé.  Töltött  nyaknak  a  nyaka  bőrét  felbontáskór  a  szárny  tövéig  körülvágjuk,  a  fejét  is  levágjuk  és  a  nyakbőrt  lehúzzuk.  Több  vízből  tisztára  mossuk,  színére  fordítjuk,  a  szélesebb  nyílását  fehér  cérnával  bevarrjuk.  Elkészítjük  a  tölteléket  :  2  kanál  megszitált  kukoricalisztet  összekeverünk  3  kanál  fehérliszttel,  sóval,  borsal  és  annyi  folyékony  zsíradékkal,  amennyit  fölvesz,  akkor  félliternyi  vizet  forralunk,  töltögetünk  belőle  erre  a  keverékre  és  fakanál  hátával  gyúrjuk,  amíg  galuska  keménységű  tészta  lesz  belőle.  Kanállal  belerakjuk  a  nyakba,  a  nyakat  bevarrjuk  és  beletesszük  a  sóletes  edénybe.

  •   Alma-domb

  Este  összegyúrunk  10  kanál  lisztet  12  deka  vajjal,  1  tojássárgájával,  2  kanál  ecettel,  4  kanál  cukorral.  Másnap  5  darabra  osztjuk,  kettőt  félre  teszünk,  egyet  vékonyra  kinyújtunk,  kibéleljük  vele  egy  kerek  tűzálló  tál  alját,  villával  megszurkáljuk,  2  kanál  szitált  morzsát  összekeverünk  4  kanál  cukorral,  felét  a  tésztára  hintjük.  1  kilogramm  meghámozott,  negyedekre,  majd  vékony  szeletekre  vágott  almát  dombszerűen  a  tészta  közepére  rakunk,  közbül  és  felül  meghintjük  cukros  morzsával ;  két  darab  tésztát  összegyúrunk,  kinyújtjuk,  villával  megszurkáljuk  és  az  almára  borítjuk,  a  széleit  az  alsó  tésztához  nyomjuk.  A  félretett  2  darab  tésztát  egyenként  ujjnyi  vastagra  kisodorjuk,  a  kettőt  összesodorjuk  és  koszorú  alakban  a  tészta  köré  rakjuk.  Forró  sütőben  1  óráig  sütjük,  melegen  tálaljuk.

                    VACSORÁK  

  • Karalábé-főzelék  gombóccal

2  kanál  rizset  1  kanál  vajban  megpirítunk  feltöltjük  1/4  liter  vízzel  lefedjük,  csendes  tűzön  főzzük,  míg  a  vízet  beitta.  1  karalábét  meghámozunk,  félujnyi  szeletekre,  ezeket  gyufaszálnyi  darabokra  vágjunk,  1/2  kanál  vajjal,  1  reszelt  hagymával,  1  kockacukorral,  kis  sóval  pároljuk,  feltöltjük  1  liter  vízzel,  lefedve,  csendesen  főzzük.  1  kanál  darabos  morzsát  1/2  kanál  vajjal  megpirítunk,  a  kihűlt  rizshez  vegyítjük,  1  tojásfehérjét,  1  kanál  lisztet,  1  kanál  finom  morzsát  adunk  hozzá,  vízes  kézzel  diónyi  gombócokat  formálunk,  a  félig  főtt  karalábéhoz  adjunk,  2  kanál  zöldpeterzselymet  szórunk  rá,  ha  a  gombóc  is  puha,  1/2  kanál  lisztet  1/2  kanál  vajjal  megpirítunk,  1/2  pohár  vízzel  felengedjük,  5  percig  még  forraljuk.  Paprika-salátával  tálaljuk.

  • Sajtos  puliszka

15  dkg  sajtot  megreszelünk,  felforralunk  5  teáscsésze  vizet  1/2  kanál  sóval,  2  teáscsésze  kukoricalisztet  apránként  beleszórunk,  habverővel  folyton  verjük,  hogy  csomós  ne  legyen;  mikor  az  egész  lisztet  befőztük,  a  habverőt  kivesszük,  a  puliszkát  szigetelő  lapra,  vagy  egész  gyenge  tűzre  állítjuk,  még  25  percig  főzzük  fedő  alatt,  végül  fakanállal  5  percig  keverjük,  azután  levesszük  a  tűzről.  10  dkg  vajat  felolvasztunk,  kikenjük  a  tűzálló  edényt,  a  kanalat  is  vajba  mártogatjuk  és  galuskákat  szedünk  vele  a  puliszkából,  kirakunk  egy  sort  a  kikent  edénybe,  jól  behintjük  reszelt  sajttal,  másik  sort  rakunk,  míg  mind  elfogy,  a  megmaradt  sajtot  és  vajat  összekeverjük  néhány  kanál  tejfellel  s  az  étel  tetejére  tesszük,  sütőben  pirosra  sütjük.  Joghurttal  vagy  verttejjel  tálaljuk.

  • Sonkás  fánk  sárgarépa  körítéssel

1  pohár  vizet  kis  sóval  és  1dkg  vajjal  felforralunk,  belefőzünk  5  kanál  lisztet,  főzzük  míg  leválik  a  kanálról,  és  azután  addig  kavarjuk,  míg  kihűl.  Akkor  egyenként  belekeverünk  két  tojást  és  10  dkg  apróra  vágott  sonkát.  Ebből  kanállal  kis  fánkokat  szedünk  forró  zsírba  és  pirosra  sütjük.  1/2  kg  sárgarépát  megtisztítunk,  almareszelőn  megreszeljük,  kevés  zyíradékkal,  cukorral,  pici  sóval  pároljuk.  Végül  meghintjük  1  kanál  liszttel,  finomra  vágott  zöldpeterzselyemmel,  még  egy  kis  ideig  pároljuk,  1  pohár  forró  vizet  öntünk  rá,  lefedve  főzzük,  ha  kell,  még  1-1  kanál  vizet  öntünk  rá,  míg  megpuhul. 

  • Tejfeles  gombóc  szalvétában

5  dkg  vajat  habosra  keverünk,  hozzáadunk  2  tojássárgát,  2  deci  tejfelt,  6  kanál  lisztet,  kevés  sót,  2  tojásfehérje  keményre  vert  habját.  Szalvétát  vízbe  mártunk,  kicsavarjuk,  tányérra  terítjük,  akkora  helyen,  mint  a  tányér,  bekenjük  vajjal,  beleöntjük  a  keveréket,  lazán  összefogjuk,  zsíneggel  lekötjük,  egy  fazék  fővő,  enyhén  sós  vízbe  tesszünk,  a  zsineget  a  fazék  füléhez  kötjük,  hogy  a  szalvéta  a  vízben  lebegjen.  Lefedve,  lassú  forrással,  1  óra  hosszat  főzzük,  mikor  kész,  leszürjük  róla  a  vizet,  pár  percig  hagyjuk  jól  leszűrődni,  kiborítjuk,  tányérra  fordítjuk,  barnára  forrósított  vajjal  leöntve  tálaljuk.

  • Pörkölttel  töltött  burgonya

15  deka  borjúhúsból  1  hagymával,  1  kanál  zsíradékkal  pörköltet  készítünk;  3  kanál  rizst  kiválogatunk,  megmossuk,  1  kanál  zsírban  megpirítjuk,  feltöltjük  1  pohár  vízzel,  lefedve,  lassú  tűznél  főzzük.  8  darab  burgonyát  karalábévájóval  kikaparunk,  hogy  tölteni  lehessen.  A  pörkölt  húst  ledaráljuk,  utána  daráljuk  a  burgonyát,  amit  a  tölteni  valóból  kikapartunk,  összevegyítjük  a  párolt  rizzsel,  megtöltjük  a  burgonyákat,  elhelyezzük  tűzálló  edényben,  a  pörkölt  levéhez  hozzávegyítünk  2  deci  tejfelt,  ráöntjük  a  töltött  burgonyára,  sütőbe  tesszük,  míg  pirulni  kezd.