Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁSODIK FOGÁS HÚSSAL

 

  • Spenótos  bárányhús

 

1  kg bárányhúst feldarabolunk és egy fej apróra vágott hagymával zsiradékban,fedő alatt párolunk, amig zsírjára sül.  Ekor meghintjük 1 evőkanál lisztel és hozzáadunk 1 evőkanálnyi paradicsompasztát.  Két kiló fiatal, jól megtisztított és megmosott spenotot lobogó vízbe dobunk, amikor felfőtt leszűrjűk és a bárányhúshoz tesszük.  Sóval, fél citrom levével ízesítjük, majd egy félórát a sütőbe helyezzük, hogy kellően besűrűsödjék.

  •  Karalábés  csirke

 

A kocka alakúra vágott zsenge karalábét evőkanálnyi zsírban megforgatjuk, sóval, petrezselyemzöldjével ízesítjük.  Hozzáadjuk a feldarabolt, fiatal csirkehúst és vízet öntünk rá.  Miután megfőtt, kevés liszttel elkevert tejföllel felkavarjuk.  Párolt rizzsel körítve tálaljuk.

  •   Rakott  burgonya  tüdővel

 

50 dkg tüdőt megfőzünk, kétszeri megőrlés után hozzádarálunk  közepes fej  hagy-        mát 3-4 cikk fokhagymát.  Hozzáadunk egy késhegynyi piros paprikát, őrölt borsot, tetszés szerint sót és jól összekeverjük.  1 kg burgonyát megfőzzüknk, megtisztítunk, ősszetörjük, megsózzuk.  Zsírral vagy olajjal megkenjük a tepsit,soronként elhelyezzük a burgonyát a tüdővel,és 10-15 percig forró sütőben sütjük ( Minden sornál a burgo -nyát bezsírozzuk vagy olajozzuk ).

  •  Rakott  tarhonya

 

Hozzávalók: 50 dkg tarhonya( 4 személyre ), 1 közepes fej hagyma, 1 pohár olaj, 3 főtt tojás, 2dl tejföl, 15dkg kolbász ( az utóbbi nélkülözhető ). Ízlés szerint só.           

  Készítése: A tarhonyát olajban szép pirosra sütjük, majd sós vízzel felengedjük,puhára főzzük, míg levét elfövi.  Közben 3 darab tojást keményre főzünk, megtisztítunk.  A maradék olajban az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk.  Ha minden kész, a tarhonyát tűzálló tálba a következőképpen rakjuk le: a tál ( vagy esetleg zománcos tepsit is használhatunk ) alját a hagymás olajjal megzsírozzuk,majd egy sor tarhonyéra rákarikázzunk a főtt tojásokat, esetleg a kolbászt is, hagymás olajjal és tejföllel megöntözzük.  A maradék tarhonyával befedjük és ugyancsak a megmaradt olajjal és tejföllel leöntjük.  Sütőbe téve tetejét megpirítjuk   Savanyúságot adunk melléje.

  •   Zöldséges  fasírt

 

A csontokról leszedett főtthús - darabokból fasírt készíthető a húslevesben lévő zöldségek és 2-3 főtt krumpli felhasználásával. Mindezeket megőröljük, sóval, borssal, apróra vágott fokhagymával ízesítjük, és egy evőkanál liszttel meg egy marék zsemlemorzsával összekeverjük.  A kapott masszábból lapos fasírtokat formálunk és kevés olajban kisütjük. Bármilyen főzelékhez adhatjuk.

  •   Töltött  rostélyos

 

Növendék marhahúst hosszúkás szeletekre vágunk.  Jól kipotyoljuk és felső felét mustárral vékonyan bekenjük.  Három keményre főtt tojást villával összetörünk.  Hoz-záadunk apróra vágott hagymát, szalonát, savanyú uborkát,, sót, borsot s ezt a ke-veréket rákenjük a mustáros húsra.  Felcsavarjuk, fogpiszkálóval megtűzdeljük a kö-zepén és két végén.  Lisztben meghempergetjük, forró zsírban kissé megpirítjuk, majd kevés vízet töltve hozzá, addig pároljuk,míg puha lesz.  Kiszedjük a fogpiszkálókat, tej-fölt őntünk rá, makaronéval, zsemle vagy burgonyagomboccal tálaljuk

  •   Töltött  tekert  hús

 

1 kg sertéskaraj 3/4 részét vékony szeletekre vágjuk és kipotyoljuk.  A hús megmaradt 1/4 részét megdaráljuk, két kemény főtt és kockára vágott tojással, sóval, borsal összekeverjük.  A tölteléket a kipotyolt szeletekre rakjuk és külön - külön összetekerjük.  A ,,tekert húsokat" forró zsírban pároljuk, pirosra sütjük és burgonya- pürével tálaljuk.

  •   Szebeni  hamis  hal

 

1/2 kg sertéshúst ledarálunk, hozzáadunk1 darab áztatott zsemlét, sót, 1 tojást és jól öszedolgozzuk.  Hosszukás formát készítünk belőlle.  Pecsenyesütő tepsibe tesszük és 1 kanál zsírral átsütjük.  Kivesszük a sütőből, köréje rakunk 2 kisebb hagymát, ka-rikára vágva, 10 dkg félig megpárolt rizset, megsózzuk, 3-4 kanál tejföllel meglocsol -juk, majd  ráteszünk 4 darab felszeletelt zöldpaprikát, 5 darab közepesparadicsomot karikára vágva,újra meglocsoljuk 3 -4 kanál tejföllel, 3 kanál olajjal vagy zsírral,sűtőbe tesszük és szép pirosra sütjük.  Kitűnő nyári étel.

  •   Rakott rizs  konzervhússal

 

Hozzávalók: egy marha vagy disznohúskonzerv, 25 dkg rizs, 4tojás egy fej hagyma, 1dl  tejföl, 1 kávéskanál paprika, késhegynyi tört bors, só.  A rizset egy evőkanálnyi zsírban megpirítjuk, majd feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük.  A húsból paprikást készítünk.  A hagymát enyhén (üvegesre ) pároljuk, majd hozzá -keverjük a húst, a keményre főtt reszelt, tojást, borsot, paprikát.  Egy lábosba rétege -zve ( egy sor rizsre egy sor tojásos húst ) tejföllel meglocsoljuk és a sütőbe tesszük - összerotyogtatjuk.  Ugyanabban az edényben tálaljuk. 

  •   Soskás töltött  káposzta

 

Egy kg sóskát megmossunk, vékonyra vágjuk, 2 közepes nagyságú káposztafejet me-leg vízben megpuhítunk, hogy a leveleit könnyen leszedhessük.  Az ép leveleket félretesszük, a többit vékonyra vágjuk,75 dkg növendék marhahúst  megőrölünk.  (2húskonzervel helyettesíthetjük a friss húst, de azt nemőröljük, hanem késsel aproz-zuk ), összekeverjük 20 dkg hagymás zsíradékba pirított rizzsel ,1 tojással, sóval,tört borssal.  A kapott masszával megtöltjük a káposztaleveleket.  A fazék aljára vágott ká-posztát, sóskát, kevés kaprot és csombort teszünk.  A tölteléket vágott káposztával, és sóskával boritjuk.  Az edényt vízzel töltjük fel , annyira hogy káposztát ellepje.Sóz-zuk. Lassú tűznél mintegy másfél órát főzzük.  Egy evőkanál lisztből hideg vízzel eresz- téket készítűnk, tejföllel elkeverjük, s miután a káposzta elkészült, ráöntjük.  Savanyí-tani nem kell, mivel a sóska kellemes savanykás ízt ad a káposztának. 

  •   Félsálszeletek  galuskával

 

A marhahúst szeletekre vágjuk, jól kipotyoljuk, megsózzuk.  Körülbelül 15  percig álni hagyuk.  Ezalatt 4 fej hagymát felszeletelünk és zsíradékba rozsaszínűre pirítjuk.  A hússzeleteket lisztbe mártjuk és ( a hagymát az edény oldalához gyüjtve ) a hagymás zsírban kisűtjük.  Ezután a húsok tetejére rakjuk, kevés édes, piros paprikával meghintjük és előmelegített vízet öntünk az edénybe, annyit hogy a húst ellepje.  Lassú tűzön a húst puhára pároljuk, tetszés szerint ecettel, sóval ízesítjük.  Sós vízben apróra szaggatott galuskákat főzünk és a tálra helyezett mártásos hús köré rakjuk.  Tejföllel leöntjük.

  • Kocsonya  készítése

 

Hozzávalók :  Másfélkiló  kocsonyahús (  köröm,  orr,  fül,  farok,  fejrész,  bőrök )  só,  bors,  fokhagyma.   A  kocsonyának  való  anyagot  nagyon  alaposan  megtisztítjuk,  a  bőröket  jól  megkaparjuk,  a  szőröket  leperzseljük  s  a  húsokat  több  vízben  megmossuk.   Annyi  vízben,  hogy  ellepje,  a  zöldséggel,  ahagymával,  a  fokhagymával  meg  a  borsal  nagyon  lassan  főzzük  3- 4  órán  keresztül,  amig  a  csontról  a  hús  könnyen  levállik.   Csak  nagyon  gyengén  sózzuk.   Ha  a  víz  leapadt,  annyival  pótoljuk,  hogy  a  húsokat  jól  ellepje.   A  tűzről  levéve,  szedjük  ki  a  húsokat  és  egy  dl.  hideg  viízet  öntsünk  a  léhez,  hogy  a  zavarossága  leülepedjen.  Kiihűtjük  s  tetejéről  zsírt  leszedjük.   A  húsokat  a  csontokról  leválasztjuk,  tányérokba  vagy  tálban  csinosan  elhelyezzük  a  bőrös  részekkel  felfelé,  és  a  sűrű  ruhán  átszűrt  kocsonyalevet  ráöntögetjük.   Hideg  helyre  alvadni  tesszük.   Tálaláskor  rá  hozzá    szórhatunk,  ízlésszerint  egy  pici  sót,  paprikát  akár  egy  kevés  ecetet.   

  • Töltött  káposzta    

 

Hozzávalók :  40 dkf  darált  sertéshús  ,  30 dkg  füstölt  csülök,  10 dkg  rizs,  8- 10 db  savanyúkáposzta- levél,  1 kg  savanyúkáposzta,  3  evőkanál  olaj  vagy  5 dkg  zsír,  só,  bors,  hagyma,  2 dl  tejföl.

A  darált  húshoz  hozzáadjuk  a  félig  párolt  rizst,  1/2  fej  apróra  vágott  és  1 dkg  zsíron  üvegesre  párolt  hagymát,  sót,  borsot  és  jól  elkeverjük.   Lazíthatjuk  a  tölteléket  egy  tojással  vagy  egy  marék  apróra  vágott  savanyú  káposztával.   8- 10  dkg  káposztalevelet  a  vastag  erektől  megtisztítjuk  és  a  hússal  megtöltjük  úgy,  hogy  a  tenyerünkre  helyezzük  a  káposztalevelet,  középre  egy  kanál  darált  húst  teszünk.   A  levél  alsó  felét  felhajtjuk,  két  oldalát  szorosan  összecsavarjuk  és  a  levél  felső  szélét  ujjunkal  benyomkodjuk.   Egy  lábosban  a  zsíradékon  megpirítjuk  az  apróra  vágott  hagymát,  és  a  vágott  káposzta  felét  belehehelyezzük.   A  csontokat  vagy  a  bőrös  részeket  is  a  lábos  aljára  helyezzük  el.   Rárakjuk  szerre,  sorjában  a  töltelékeket,  a tetejét  káposztával  befedjük,  annyi  vízet  öntünk  rá,  hogy  ellepje  és  befedje,  csendesen  főzzük  kb.   2  óra  hosszat,  amíg  jól  megpuhul.  Tálaláskor  mély  főzelékes  tál  aljába  rakjuk  a  vágott  káposztát,  ráhelyezzük  a  töltelékeket,  majd  ízlés  szerint  lelocsoljuk  tejföllel.

  • Töltött  lucskos      

 

Hozzávalók :  40  dkg  darálthús,  10 dkg  rizs,  8- 10  db  édeskáposzta- levél,  3 evőkanál  olaj  vagy  zsír,  só,  bors,  2dkg liszt,  2dl  paradicsolé  esetleg  paradicsom paszta.

 A  káposta  leveleit  töltés  előtt  megforrázzuk  és  a  vastag  erektől  megtisztítjuk.   A  töltelék  készítés  és  a  betöltés,  ugyanúggy  történik  mint  a  savanyú  káposztával.  A  lisztel  habarást  készítünk  hozzáadjuk  a  paradicsolevet  vagy  pasztát,  és  ráöntjük  fövés  közbe  a  töltelékekre.  Ugyanúgy  tálaljuk  mint  a  savanyú  töltött  káposztát,  ízlés  szerint  tejfölel  lelocsolhatjuk.

  • Kolozsvári rakott káposzta

 

Hozzávalók :  3/4  savanyú  káposzta,  35 dkg  sertéslapocka,  10  dkg  rizs,  2 dl  tejföl,  8dkg  zsír  vagy  olaj,  10 dkg füstölt  szalonna  ,  só,  bors.

A  savanyú  káposztát  2 dkg  olajban  puhára  pároljuk.  ezzel  egyidőben  35 dkg  sertéslapockát (húst   megdarálunk,  kevés  hagymás  olajban  megpároljuk  és  hozzákeverünk  10 dkg  párolt  rizst.  A  hús  lehet  maradék  sült  vagy  főtt  hús  is.  A  káposztát  a  hústöltelékekkel  rétegezve  lábosba  vagy  3- 4  sorba  összerakjuk,  2 dl  tejföllel  lelocsoljuk.   Tetejét  káposztával  fedjük  be,  és  a  maradék  tejfölt,  kevés  húslével  hígítva,  ráöntjük.   Ráfektetjük  a  felszeletelt  füstölt  szalonnát,  és  20  percig  forró  sütőben  sütjük.

  • Paprikás  csirke  vadason

 

Hozzávalók :  1  csirke,  3  evőkanál  olaj  vagy  5 dkg  zsír,  1  hagyma,2 dl  tejföl,  1  kanál  liszt,  édes  paprika,  só  és  paradicsom.

Egy  jó  paprikásnak  való  csirkét  felszeletelünk,  egy  fej  reszelt  hagymát  5 dkg  zsíradékban  fedő  alatt  világossárgára  pirítunk,  piros  paprikával  megszórjuk,  a  csirkét  beletesszük,  sózzuk, és 2 dl  vízzel  felöntve  fedő  alatt  puhára  főzzük.  Paradicsomot,  zöldpaprikát,  illetve  Piros  Aranyat  teszünk  bele.  Ha  levét  közben  elfőné,  vízzel  potoljuk.   Ezután  zsírjára  sütjük.   1 dl  tejfelt  1  kanál  lisztel  elkeverünk,  besűrítjük  vele   a  mártást,  és  a  húsokkal  együtt  2- 3  percig  forraljuk.  Tálalásnál  tetejére  csepegtetjük  a  maradék  tejfölt.  Galuskával  tálaljuk.   Ha  öregebb  baromfiból  készítjük,  pároláskor  többször  vízet  öntögetünk  alá.

  • Toros  káposzta  savanyú  káposztából

 

Hozzávalók :  0,5  kg  savanyú  káposzta,  0,8 kg  sertés  apróhús,  4 db.  babérlevél,  2 - 3 teáskanál  majoránna,  6 - 8  gerezd  fokhagyma,  5 dkg.  zsír,  só.

Elkészítés :   A  sertéshúst  besózzuk,  borssal,  majoránnával,  fokhagymával  fűszerezzük,  egy  tepsibe  helyezzük,  majd  sütőben  kisütjük.   A  fokhagymát  nagyobb  darabokra  vágjuk,  házi  zsíron  kissé  megpirítjuk,  majd  hozzátesszük  a  savanyú  káposztát,  s  együtt  pirítjuk,  hogy  a  káposztán  pörzs  anyag  keletkezzen.  Sózzuk,  majoránnával,  babérlevéllel  fűszerezzük.    A  kisült  húsra  rátesszük  a  sütőbe,  hogy  összesüljenek.