Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁSODIK FOGÁS HÚS NÉLKÜL

  • Burgonyás  tészták

 

E  tésztáknak  alapanyaga  a  liszten  kívül  a  burgonya,  amely  mind  főzve  mind  zsíradékban  sütve  igen  kedvelt  étel.   Fontos  azonban,  hogy  a  hozzávaló  anyagok --  liszt,  burgonya,  olaj  vagy  zsír,  tojás --  helyes  arányát  megtaláljuk.

Elkészítése :Hozzávalók :   1 kg  burgonya,   kb.  20- 30  dkg  liszt (  attól  függ  mennyire  lisztes  a  burgonya ),  egy  jó  kanálbúzadara,  2  evőkanál  olaj  vagy3 dkg  zsír,  1  tojás, só.

A  héjában  megfőtt  és  áttört  burgonyát  elkeverjük  a  zsíradékkal,  lisztel,  darával,  megsózzuk  és  egy  tojással  összegyúrjuk.   Pihentetés  nélkül  dolgozzuk  ki.    Többféle   ételhez   használható.

  • Szilvás  gombóc

 

Az  előbbi  módon  burgonyás  tésztát  készítünk,  1/2 cm  vastagságura  kinyujtjuk,  8 cm-es  kockákra  vágjuk.  Mindegyik  közepébe  egy  szem  szilvát  helyezünk.    A  négyszögek  sarkait  összefogjuk  és  lisztes  kézzel  gombócokkal  formálunk  belőlle.  Sós  vízben  főzzük,  amíg  a  gombóc  feljön  a  víz  tetejére  és  egyet  forr.   Leszürve  leöblítjük,  és  olajban  pirított  morzsában  megforgatjuk.  Szilva  helyett  használhatunk  akár  barackot  is.

  •  Burgonyás rántotta

 

Zománcos tepsibe kevés zsíradékban vékonyra vágott, jól megtörölt (víztelenítet )nyers krumpliszeleteket pirítunk, két - háromsoroson egymás fölött.  Rázogatjuk, megfordítjuk és amikor egyenletesen szép sárgára sült, ráöntjük a következő keveréket; 6 tojást,2 dl tejjel, sóval, kevés borssal jól fölkeverünk.  Gyenge tűzön sütjük, négy részre vágjuk, kis lapáttal megfordítjuk .  Néhány perc múlva savanyúsággal  tálaljuk.  Főt krumpli  is  használható, de  nyersel  ízletesebb.

  •  Káposztás patkó

 

12 dkg vajjal, 36 dkg liszttel, 2 tojás sárgájával, 3 kanál tejföllel 1dk kelesztett élesztővel pik sóval puha tésztát gyurunk.  Ha úgy látjuk, hogy nem elég puha, pici tejet is tölthetünk bele.  Jol kidolgozzuk, három cipóba osztjuk és kelni hagyjuk. egy nagy fej káposztát megreszelünk, megsózzuk, majd kicsavarjuk és zsírban megpároljuk.  ( Párolás közben egy kávéskanálnyi cukkoral meghintjük).  Lesütjük és akkor beborsozzuk.  A cipókat vékonyra nyújtjuk, a káposztát rákenjük és szép pirosra sütjük.  Langyosan tálaljuk. (Eszt a tészát meglehet tölteni dióval mákkal és sonkával is ). 

  • Tök- fasírt

 

Fiatal főzőtököt meghámozunk, utána almareszelővel megreszeljük, besózzuk és1-2 órát álni hagyjuk  .Laskaszürőbe teszük és levét lecsurgatjuk.  Majd  hozzáadunk 1-2 kanál  lisztet, 1-2 tojást, a menyiségtől függően.  Izlés szerint fokhagymát, borsot, apróra vágott peterzselyemzöldet és egy késhegynyi  szódabikarbónát, pici ecetet is adunk hozzá.  ( Közepes keménységü massza legyen ).  Forró zsírban vagy olajban, kanállal leszagatva kisütjük.  Rántott burgonya, párolt rizs, cékla mellé igen finom. 

  • Túrósgomboc

 

1 liter aludt tejet felfőzzük és állandó kavarás  mellett annyi grízt adunk hozzá( kb.1csészényit ), hogy galuska keménységü masszét kapjunk.  Vajazott kanállal szagatjuk és pirított zsemle morzsába forgatjuk.  Porcukkorral és tejfölel tálaljuk.

  • Töltött-tök

 

4-5 db. fiatal tököt  meghámozunk, kettévágjuk, belét kikaparjuk és sós vízben fellobantjuk.  Utánna tálcára rakjuk.  A kikapart belet apróra vagdaljuk, megsózzuk, levét kipréseljük és kevés zsíradékban aprózott hagyma és petrezselyemzöld hozzáadásával megpirítjuk.  Az így elkészített keverékkel megtöltjük a tököket.  Vajazott, tűzálló edénybe rakjuk, prézlivel meghintjük, tejfölel lelocsoljuk,és forró sütőbe sütjük.

  •  Árvalaska

 

Két liternyi fövő vízbe 3 félmarék apró kockára vágott laskát szórunk.  A vízet ízlés szerint megsózzuk.  Egy lábosban 10 dkg füstölt szalonnát pírítunk közepes fej apróra vágott hagymával.  Paprikával ízesítjük, szinezzük.  Mikor a laska tészta megfőtt,a szalona zsírját ráöntjük.  A hagymás tepertyüt három felé osztva a tányérokba  teszük.  Ha van száraz laskánk, igen hamar elkészíthető.

  • Olajban sült tojás krumpli

 

6 -8 nyers krumpli reszeléket 1-2 tojással, borssal, sóval összakeverjük.  Evőkanálnyi masszát ujnyi vastagságura lapítunkés olajban mindkétfelét megsütjük . Melegen -tálaljuk.   Húsos levesek után  adható, előnye hogy  igen rövid idő alatt   elkészíthető.  

  • Töltött paprika

 

Hat középnagyságu zöldpaprikát kimagozunk , majd a következőmasszáva töltünk :  2 szelet fehérkenyeret vagy 2-3 kiflit langyos tejben megpuhítunk kinyomjuk a fölösleges tejet és 1 nyers, valamint apró kockákra vágott főt tojással,, kevés reszelt hagymával,  finomra vágott főtt tojással, kevés  reszelt hagymával finomra vágott peterzselyemzöldel összekeverjűk.  A megtöltött paprika minden oldalát forró olajban  pirosra sűtjűk.  Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

  • Tökfőzelék  rántás  nélkül

 

Hozzávalok:  két - három darab főzőtök, 3 hagyma, néhány paradicsom(esetleg paradicsompaszta ), só,bors, zöldparadicsom, olaj.  A főzőtököt héjátol megtisztitjuk és sós vizben megfőzzük.  Miután a vizet lecsepektetjük róla, aprókockákra vágjuk.  A    hagymát külön megpárolyuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, sót és borsot.  Állandó kavargatás közben megvárjuk , amig az olaj feljön a tetejére.  Ekkor hozzáadjuk az apróra vagdalt petrezselyemzöldet.

  • Zöldpaszuly  paprikás

 

Hozzávalok: 1 kg zöldpaszuly ( konzervvel is  pótolható ),4 tojás, 1 fej hagyma, 1dl tej, 1 kávéskanál paprika, só és kevés bors.  Miután puhára főtt a paszuly, leszűrjük a levét.  Az apróra vágott hagymát üvegesre piritjuk, meghintjük paprikával, borssal, izlés  szerint  sózzuk és  beletesszük a megfőtt zöldpaszulyt.  Tejfölet adunk hozzá, mellyel még néhány percig főzzük.  Ráütjük a 4 tojást és összekavarjuk.  Forrón tálaljuk.

  • Paradicsomos töltött káposzta

 

A megmosott káposztafejet 10 percig fövő, sós vizben tartjuk.  Miután kihűlt lecsepeg- tetjük rólla a vizet, kivesszük a közepét, amit aztán apróra felvágunk, és a hagymával olajban összepároljuk.  Tejben megáztatott két szelet veknihez hozzáadunk 1-2 nyers tojást és összekeverjük a rántott káposztával.  Sóval, borssal ízesitjük.  Az ily módon  elkészitett töltelék egy részét a káposzta közepébe helyezzük, és a megmaradt menyiséget a levelek közé tesszük.  Minden rétegre kevés prézlit és egy apróra vágott főtt tojást adagolunk.  A töltött káposztát tiszta konyharuhába, esetleg gézbe kötjük, és forró vizben puhára főzzűk.  Paradicsomlével tálaljuk.

  • Salátafőzelék

 

Fiatal, gyenge salátákat megmosunk megtisztitunk és húsdarálon átdaráljuk .Világos rántást készitünk, melyben finomra vágott vöröshagymát és sót teszünk.  Ha van, aludttejjel, ha nincs, gyenge ecetes vizzel feleresztjük.  Miután a rántás felforrt, beletesszük a darált salátát és kész a főzelék.  Igy nem veszit sokat vitamintartalmából.  Adhatunk, mellé sűlthúst, tükörtojást és bundáskenyeret.

  • Cékla  vacsora

 

Négy  személyre  4  kisebb  méretű  főtt  sült  céklát  számítunk.  6  dkg  vajból  liszttel,  tejjel  fehérmártást  főzünk,  sóvak,  borssal  ízesítjük,  esetleg  néhány  dkg  reszelt  sajtot  is  hozzákeverhetünk.   Két  darab  céklát  pépesítve  a  mártásba  keverünk,  a  másik  kettőt  kockára  vágva (durván  reszelve )  kevés  vajon  átforrósítjuk,  majd  a  tálba  rakott  mártásos  céklára  helyezzük.   A  tetejét  kevés  reszelt  citromhéjjal  diszítjük.   Tükörtojást  vagy  melegszendvicset  tálalunk  hozzá.

  • Zöldség  krokett

 

Mintegy  1 / 2 kg  vegyes  zöldséget megtisztítunk,  kis  kockákra  vágunk  és  1 / 4 kg  hámozott,  ugyancsak  kis  kockákra  vágott  burgonyával  együtt  puhára  főzzük,  leszürjük.   Egy  egész  tojást,  apróra  vagdalt  petrezyelyemzöldet,  sót,  törött  borsot  adunk  hozzá  s  annyi  zsemlemorzsát,  hogy  formázható  massza  legyen.  Jól  összekeverjük,  olajos  kézzel  kis  hengereket  fomázunk,  s  forró  olajban  hirtelen  kisütjük.   Burgonyapürét  adhatunk  mellé.

  • Karfiol  pörkölt

 

1 fej  apróra  vágott  hagymát  olajban  megfonnyasztunk, meghintjük  pirospaprikával  egy  kevés  majoránnával  és  föleresztjük  2 - 3  evőkanál  vízzel.   Egy  nagyobb  fej ( 80 - 100  dkg )  karfiolt  rózsáira  szedünk,  megmossuk  és  a  hagymás - papríkás  olajban,  mindig  egy  kevés  vízet  öntve  alája,  puhára  pároljuk,  majd  zsírjára  sütjük.   Izlés  szerint  sózzuk.   Főtt  tojásszeletekkel  díszítve  tálaljuk.   Paradicsom,  fejes, vagy  céklasalátát  adhatunk  mellé. 

  • Tojásos  padlizsán

 

Személyenként  20  dkg  padlizsánt  a  tűzhely  lapján  átsütjük,  héjját  lehúzzuk,  húsát  kockára  vágjuk  és  egy  kevés  olajon  puhára  pároljuk.   Ráöntünk  két  elhabart  tojást,  s  rántottaszerüen  megsütjük.   Törött  borssal  szerecsen  dioval  ízesítjük.  Paradicsomossalátával  tálaljuk.

  • Halkkrém ( konzervből)

 

Hozzávalók  :  1  doboz  szardinia  vagy  halkrémkonzerv,  10  dkg  vaj  vagy  tejes  margarin,  szardellapaszta.

  A  halkrémet  a  dobozból  kivéve  a  vajjal  jó  habosra  kavarjuk  és  szardellapasztával  ízesítjük.  Ízlés  szerint  sózzúk,  borsozuk,  és  citrom  lével  lelocsoljuk.

  • , Zöldbabfőzelék 

 

Hozzávalok :1 kg  zöldbab,  3  evőkanál  olaj  vagy  4 dkg  zsír,  2dkg  liszt,  tejföl,  só,  késhegynyi  pirospaprika, 1  fej  reszelt  vöröshagyma, i  gerezd  fokhagyma.

Az  ollajon  világosra  sütjük  a  hagymát,  meghintjük  a  paprikával  beletesszük  a  zöldbabot  és  megsózuk.  Először  saját  levén  majd  nagyon  kevés  vizet  hozzáöntve,  babérlevéllel  ízesítve  fedő  alatt  puhára  pároljuk.  Nyáron  paradicsomot  meg  zöldpaprikát  is  tehetünk  hozzá.  Végül  a  tejföllel  simáras  kevert  liszttel  besűrítjük,  és  1- 2  perces  forralás  után  tálaljuk.

  • Zöldborsófőzelék

 

Hozzávalók  : 1 kg  zöldborsó,  3 evőkanál  olaj  vagy  4dkg  zsír,  2  dkg  liszt,  1  dl tej,  peterzselyemzöld ,  só.

A  zöldborsót  kifejtjük  és  a  zsiradékon  fedő  alatt  puhára  pároljuk.  Megszórjuk  vagdalt  peterzselyemzöldel,  sózzuk,  ízlés  szerint  cukrozzuk,  lisztel  lehintjük,  s  előbb  vízzel,  azután  tejjel  felengedjük  és  3- 4  percig  főzzük.   Ha  a  külső  zöld  csövei  még  gyengék,  azt  is  megfőzzük,  és  a  levével  engedjük  fel    főzeléket.

  • Friss  csalán  főzelék

 

Hozzávalók :  1 kgzsenge  csalán,  3  evőkanál  olaj  vagy  5 dkg  vaj,  5 dkg  liszt,  4  dl.  tej,  só, bors,  fokhagyma

 A  zsenge  csalánt  megtisztítjuk  és  több  vízben  jól  átmossuk.  Forró  sós  vízbe  dobjuk  és  puhára  főzzük.    Levétől  leszürjük,  szitán  áttörjük  vagy  húsdarálón  ledarályuk  esetleg  késsel  opróra  vagdaljuk.  A  zsíradékból  és  a  lisztből  világos  rántást  készítünk,  ahhoz  adjuk  az  áttört  csalánt,  tejjel  felengedjük,  megsózzuk  és  jól  felfőzzük.  Ízlés  szerint  törött  borssal  és  fokhagymával  ízesítjük,  Feltétnek  tükörtojást  akár  fasírozotat    adunk  hozá.

  • Puliszkafőzés

 

A  románok,  székelyek,  olaszok  hagyományos  régi  népi  eledele.  A  puliszkát  őrölt  kukorica (puliszka)  lisztből  készítjük  Erre  a  célra  külön  darálják  a  malmok  a  finom  búzadarához  hasonló  lisztet.  Főzés  előtt  megszitáljuk.

Hozzávalók :  1  liter  víz,  35  dkg  kukoricaliszt ( puliszka  liszt ),  só.  

A  vízet  egy  3  literes  fazékba (vagy  üstbe )  feltesszük  főni.   A  forró  sós  vízbe  a  lisztet  kézzel  lassan  belehintjük,  miközben  fa  keverővel  folytonosan  keverjük  hogy  nehogy  összecsomosodjon  Ha  már  a  lisztet  mind  belefőztük,  10- 15  perces  állandó  keveréssel  főzzük.   Legvégül  mikormikor  készen  lett  a  tűzhely  szélére  húzva  szikadni  hagyjuk.   Tejjel  akár  paprikáshoz,  pörkölthöz,  húsos  tokányhoz  egyaránt  használható.

- Tejes  puliszka :  A  hideg  felforralt  tejet,  mint  a  levest,  mély  tányérba  öntjük  és  a  meleg  puliszkából  egy  kanálravalót  tejbe  teszűnk.  Levesként  fogyasztjuk.

 Juhtúrós  puliszka :  A  puliszkát  keményre  főzzük,  főzés  után  kevés  ideig  szikkadni  hagyjuk.Gyúró  deszkára  kiborítjuk,  ujnyi  vastagságura  kilaposítjuk.   Érett  juhtúrót  moezsálunk  rá,  felcsavarjuk  majd  cérnával  szeletekre  vágjuk. 

-  Rakott  puliszka :  A  pulszkalisztet  afen  látott  leírás  szerint  megfőzzük.  Egy  lábast  vagy  tűzálló  tálat  kizsírozunk,  kanalanként  rgy  réteg  puliszkát  rakunk  bele,  zsiradékkal  meglocsoljuk  és  juhtúróval  beszórjuk  Még  egy- két  rétegben  belerakjuk  a  puliszkát  a  túróval.  Időközbe  felaprított  szalonnát  pörkölünk.   Tetejére  túrót  és  szalona  tepertyüt  rakunk és  zsiradékkal  leöntjük.  Tíz  percre  sütőbe  tesszük.   

  • Tojásételek 

-  Tojáslepény :Egy  egész  tojást  habosra  verünk.    Összekeverjük  1 kávéskanál  lisztel,  és  megsózzuk.   Két dkg  vajat  palacsintasütőben  jól  megmelegítünk,  beleöntjük  a  tojást  és  keverés  nélkül  megsütjük.   Széles  pengéjű  késsel  alányúlunk,  megfordítjuk,  és  a  másik  oldalát  is  megsütjük.   Tányérra  csúsztatjuk.

-Tojáslepény  sajttal :   Ugyanúgy  készül,  mint  a  tojáslepény.   Az  a  külömbség,  hogy  a  nyers  masszába  keverünk  egy  evőkanál  reszelt  sajtot,  vagy  a  megsült  tojáslepényt  töltjük  meg  vele.

Túros  tojáslepény :  Ugyanúgy  készül,  mint  a  tojáslepény.   A  külömbség  az,  hogy  a  megsült  tojáslepényt  megtöltjük  enyhén  megsózott,  tejföles  tehéntúróval.

Tükörtojás :   A  palacsintasütőt  vagy  a  tükörtojássütőt  kiolajozzuk.   Megmelegítjük,  egy  tojást  feltörünk,  óvatosan  beleengedjük  a  serpenyőbe  és  megsütjük.   Vigyázzunk,  hogy  a  fehérje  ne  barnuljon  meg,  és  a  sárgája  lágy  maradjon.