Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK

  • Marhahúsleves

Hozzávalók : 1  kg  marhalábszár,  30 dkg  ritka  csont,  50  dkg  vegyes zöldség,  sárgarépa,  peterzselyemgyökér,  karalábé,  zeller,  hagyma,  egy  cikkely  kelkáposzta,  zöldpaprika,  paradicsom,  egy  egész  hámozott  burgonya,  só,  pár  szem  bors,  mokkakanálnyi  köménymag,  körömnyi  babérlevél,  2  szem  szegfűszeg.  teljesen megpuhul. Huzzuk le a tűzhelyről, 5 percig hagyjuk állni, hogy a zavarossága   A  jól  megmosott  húst  és  csontot  2  liter  hideg  vízben  a  fűszerekkel  egyűtt  főni  tesszük.   A  marhahúsnak  3  órai  főzés  kell,  kuktában  1  óra.   Amikor  félig  megfőtt,  adjuk  hozzá  a  tisztított  zöldségeket,  a  gyökereket  hosszában  hasítva,  a  hagymát  egészben.   Ezekkel  együtt  még  nagyon  lassú  forrással  főzzük,  amíg  a  hús letisztuljon.   Negyedrészét  leszűrjűk  és  abba  belefőzzük  a  levesbe  való  tésztát.   Levesestálba  öntjük  és  a többi  levest  rászűrjük.    A  húslevesből  a  húst  kiszedjük,  szeletekre  vágjuk,  forró  tálra  helyezzük  a  zöldséggel  körülrakva,  és  kevés  forró  levessel  meglocsoljuk.   Burgonyakörettel  tálaljuk,  és  tetsdzés  szerinti  mártást  adunk  melléje.

 

  • Gyors  húsleves

 Hozzávalók : 50 dkg  marhahús,  25- 30 dkg vegyes  leveszöldség,  a  marhahúslevesnél  leírt  fűszerek.   A  húst  megdaráljuk,  és  a  fűszerekkel  meg  a  darált  zöldséggel  együtt  2  liter  hideg  vízben  főni  tesszűk,  eleinte  többször  megkavarjuk.   40- 50  percig  jól  lefedve,  lassasn  főzzük.   A  tűzről  levéve,  egy  dl  hideg  vizet  öntünk  hozzá,  hogy  egészen  letisztuljon,  pár  percig  így  állni  hagyjuk,  azután  leszűrjűk,  újra  felforraljuk  és  tésztát  főzünk  bele.   A  visszamaradt  zöldséges  húsból  pástétomot  vagy  vagdaltat  készítünk :  hagymás  zsírra  tesszük  és  fedő  nélkül  addig  sütjük,  amig  a  nedvesség  egészen  elpárolog  belőle.   Pástétomnak  még  egyszer  átdaráljuk,  2  áttört  főtt  tojást,  5 dkg  vajat,  egy  kanál  tejfölt  adunk  hozzá,  jó  erősen  kikavarjuk  és  tetszés  szerint  fűszerezzük.   Vagdaltnak  készítve  szintén  jó,  ha  még  egyszer  átdaráljuk,  néhány    dkg  szalonnát,  kevés  pirított  hasgymát,  egy  áztatott  zsemlét,  egy  egész  tojást  keverünk  hozzá,  jól  eldolgozzuk  és  egészben  vagy  pogácsának  megsütjük.   A  visszamaradt  zöldséges  darált  húst  hagymás  zsírban  lepirítva  rakott  főzelékhez  is  felhasználhatjuk.

 

  •  Bableves  húsleves módra

 Másfél liter vízben negyed liter babot és egy maréknyi szárított gombát főzünk.  Húsleves módra bezöldségelyük , két órai főzés után a levest leszűrjük és vert galuskával táláljuk.  A leszűrt zöldséget, gombát, 15 dkg sonkával áttörjük és egy tojással elkavarjuk.  A kapott masszát labdapecsenyére formáljuk és sütőben, forró zsírban sütjük.  Krumplipürével vagy rizskörítéssel találjuk.

 

  •  Zeller püré- leves 

Három zellergumót megtisztítunk, vékony karikákra vágunk és puhára főzünk, 2 -4 liter vízben.  Hozzáadunk egy fej hagymát, sót majd 3 dkg lisztből világos rántást készítünk ,kevés vízzel feltöltjük és hozzáadjuk a leveshez.  Felfőzzük, majd szitán áttörjük és  zsemlemorzsa gombocokat főzünk bele.  Ennek elkészítéséhez szükséges egy csapott kanálnyi zsiradék ( vaj,vagy margarin ), amit habosra kavarunk, majd   hozzáadunk 2 tojást, sót és annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formálható masszát kapjunk.  Diónagyságú gombócokat készítünk, lisztben megforgatjuk és a fövő levesben puhára főzzük.  Tálalás előtt friss vagy szárított zeller zöldjével és tejfölel ízesítjük.

 

  • Bárányfej - leves

A bárányfejet jól megmossuk, forrázzuk és megfőzzük.  Bezöldségeljük, éppen úgy, mint a húslevest.  Időközben egy tojással laskát gyurunk.  A bárányfejről leszedett főtt húsokat és az agyat apróra vágjuk vagy megdaráljuk, finomra vágott hagymával,petrezselyemzöldel, sóval és egy tojással jól összekeverjük.  Az így kapott masszával a tésztát - a lekváros derelyéhez hasonlóan - töltjük és vágjuk.  Dionyi fórró zsírban vagy vajban tárkonyt vagy zöldpeterzselymet dobunk, rászűrjük a levest és kifőzzük benne a tésztát.  Levesestálba 2 tojás sárgáját 2 evőkanál tejföllel elkeverünk és a fövő levest ráöntjük.

 

  •  Májgombocos  nyúlleves

A házinyúl húsát feldaraboljuk, pörköltet készítünk belőle.  Felöntjük annyi vízzel, amennyi levest akarunk készíteni és belefőzünk egy kiskanálnyi apróra vágott tárkonyt.  Egy tojás és egy evőkanál liszt habarékával felengedjük és tetszés szerint sózzuk, borsozzuk, ecetezzük ( savanyítjuk ).  Belefőzzük a nyúlmájgaluskát, amely a következőképpen készül: a leőrölt nyúlmájhoz 1 tojást, sót, borsot, paprikát, és nagyon kevés olajat keverün, annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskatészta keménységű legyen.  Az így kapott masszát beszaggatjuk a fövő levesbe. 

 

  •  Szebeni  tormáslé

1/2 kg sertéshúst kisebb darabokra vágva 1 liter vízzel főni tesszünk.  Két  sárgarépát,1peterzselymet 1 kanál zsírban megpárolunk és a hússal együt puhára főzzük.  1 kanál zsírból 2 kanál liszttel, kis fej hagymával rántást készítünk, késhegynyi paprikával megszórjuk, feltöltjük 1 liter káposztalével.  Miután megfőtt, összetöljük a levessel, még egyszer felforraljuk, esetleg sózzuk.  Tálaláskor 1 deci tejfölet adunk hozzá.  Külön tányérkába frissen reszelt tormát is tálalhatunk, hogy ki -ki ízlése szerint tehessen a levesbe. 

 

  •  Zöldpaszuly - leves csipetkével

Forró zsírban egy fél fej apróra vágott hagymát megpirítunk, édes piros paprikával meghintjük, majd hozzáadunk 80 dkg zöldpaszulyt, kevés sót.  Hideg vízzel felöntjük és puhára főzzük.  Egy tojásból és annyi lisztből, hogy reszelttészta keménységű legyen, csipetkének való tésztát gyúrunk és azt a levesbe aprózva - felfőzzük.  Egy evőkanál lisztből és 1dl tejfölből eresztéket készítünk, amelyet a forró leveshez keverünk.  Hat személy részére elegendő.

 

  • Tavaszi leves 

Hozzávalók: 1 és 1/2 l víz, 350 g burgonya, 250 g fehér bab, 125 g sóska, 50 g vaj, egy marék zöldsaláta, só és turbolya.  A babot hideg vízben főni tesszük, kb. egy óra múlva hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt burgonyát és még egy fél óráig főzzük, megsózzuk és beletesszük a zöldpeterzselymet, turbolyát.  Ezzel is főzzük 10 -15 percig.  Ekkor beleöntjük a friss vajat és melegen tálaljuk.

 

  •  Becsinált - leves

Egy nagyobb tyúkot főni teszünk és bezöldségeljük,mint a húslevest.  Miután a hús megpuhult levét leszűrjük, melyhez 15 dkg mazsolát adunk. Gyenge rántást készítünk, amit fél liter paradicsomlével felengedünk, és a már fövő levesbe öntjük.  Negyedórát főzzük, kevés cukorral és citromlével ízesítjük.  Majd egy negyed liter fehér bort öntünk hozzá.  A tyúkot felszeleteljük, visszatesszük a levesbe és összefőzzük.

   

  •  Sóskaleves  salátával 

A húslevesbefőzött zöldség egy része  rendszerint megmarad.  Ennek felhasználása leves formájában is megoldható.  Két - három murkot, 1-1 peterzselyem és zellergyökeret kockára vágunk, 2 liternyi fövő vízbe egy kávéskanál  paradicsom-, pasztát, 3 evőkanál olajat öntünk.  Pár percnyi főzés után beleszórjuk a zöldséget és két marék tarhonyát.  Sózzuk, borsozzuk, zöldpeterzselyemmel ízesítjük.

 

  •  Hamis  husleves

Fél liter fehér szemespaszulyt megfőzünk,idejében húsleves módjára bezöldségez-zűk  Amikor megfőtt, leszűrjűk, a levébe laskát vagy grízgaluskát főzünk.  Tetszés sze-rint sózzuk.  Egy lábosba, evőkanálnyi zsírban egy fejapróra vágott hagymát pirítunk.  Piros paprikával meghintjük, majd beleöntjük a főtt paszulyt.  Tetszés szerint fűszere-zük.  A levesből kivett zöldséget és két főtt krumplit összedarálunk, 1 tojással, tört borssal, sóval összekeverjük és forró zsírban kisütjük, mint a fasírtot.  A paszulyfőze-lékkel fogyasztjuk.

 

  •  Tökleves

Két szeméjre egy kistányér kockára vágott főzőtököt annyi sós vízben felfőzünk meg, amennyi a leveshez szükséges.  Apróra vágott fokhagymát vagy fokhagymaszárat teszünk a levesbe.  Kevés olajban megforgatott édes paprikát oldunk fel és a levest rátöltjük, majd bővön megtejfölezve tálaljuk. 

 

  •  Krumpligomboc - leves

Négy közepes nagyságu krumplit meghámozva, négybe vágva sózott vízben puhárafőzünk, kivesszük a vízből, megtörjük és hozzáadunk 1 tojást, sót, tört borsot, friss vagy száraz petrezselyemzöldet és annyi lisztet,hogy közepes lágyságu masszát kapjunk.  Közben kevés, vílágosszinű hagymás paprikás rántást készítünk, amelyet feleresztünk azzal a lével, amiben a krumplit főztük.  Átszűrjűk hogy a hagyma ne kerüljön a levesbe.  Amikor a leves forr, kiskanállal gombócokat ejtünk a levesbe.  Egyszeri felforrás után a tűzről levesszük és tejfölesen tálaljuk. 

 

  •  Kaposztalé - leves töltött  laskával

Sertéscsontokat hideg vízben főni teszünk és bezöldségeljük.   Amig fő, 15  dkg sovány húst  megőrölünk, sóval, tört borssal reszelthagymával öszekeverünk.  A kapott  masszából  halmocskákat  tesszünk  minden  laskakockára, amit egy tojással lisztel gyúrunk, nyújtunk  és a  kockák szembelévő  sarkait, összehajtogatva, széleit nyomkodással  zárjuk.  A megfőtt  levest  megszürjűk  és töltött  laskákat  belefőzzük.  Káposzta-lével ízlés szerint savanyítjuk, tojássárgás tejföles habarékkal tálaljuk..  

 

  •  Téli  zöldbab - leves

Fél liter tarka babot fél fej hagymával puhára főzünk és szitán áttörjük.  Hozzáadunk -fél kiló zöldbab konzervet vagy szárított, de előző este beáztatott zöldbabot.  Négy kanál olajból és 3 kanál lisztből, piros rantást készítűnk a levessel összefőzzük.  Zöldpeterzselyemel, ecettel, tejföllel ízesítjük.   

  • Joghurt  leves

 

6  pohár  joghurtot  simára  keverünk,  egy  csipetnyi sót,  törött  borsot,  fél  csokornyi-apróra vágott  vöröshagymát,  csipetnyi  bazsalikumot,  2 - 3  szál  összevagdalt  zellerlevelet  teszünk  bele.   Meghámozunk  és  apró  kockákra  vágunk  40 dkg  uborkát,  néhány  piros  retket  héjastol,  majd  az  egésszet  összekeverjük  s  alaposan  lehütjük.   Tányérba  rakjuk,  tetejét  fél  dióval  diszithetjük. 

  • Kapor  leves

 

5  dkg  vajból ( vagy 7 dkg  margarinból )  egy  púpos  evőkanál  liszttel  nagyon  világos  rántást  készítünk,  majd  hozzákeverünk ( de  nem  pirítunk ! )  egy  csokor összevagdalt  friss kaprot,  fölengedjük  vizzel,  majd  4 -5  percig  forraljuk.  Közben  a  leveses  tálban  simára  keverünk  1  dl  tejfölet , 1  tojássárgájával,  s  állandóan  kevergetve,  nehogy  összemenjen,  erre  öntjük  a  forró  levest.   Kiadósabb  lesz,  ha  a  tálba  kockákra  vágott  kemény  tojásokat  is  teszünk ( fejenként  egyet ).   Hígításkor  a  víz  mellett  tejet  is  használhatunk.  

  • Karalábé  leves

 

 Hozzávalok: 40  dkg  karalábé,  2  evőkanál  olaj  vagy  3  dkg  zsír,  3  dkg  liszt,  1  dl  tejföl,  1  csokor  zöldpeterzselyem,  só  vagy  ételízesítőpor   A  karalábét    megtisztítj -uk     fás  részeitől,  apró,  vékony  szeletekre  vágjuk,  és forró  zsíradékban  fedő  alatt,  megsózva  puhára  pároljuk.  A  lissztel  meghintjük,  pár  percig  pirítjuk,  hideg  vízzel  felöntjük,  és  még  10 - 15  percig  főzzük.   Hozzáadjuk  az  apróra  vágott  zöldpeterzselymet  és  tálaláskor  a  tejfölt.   Rizst  vagy  vajgaluskát  is  főzhetünk  bele.

  •  Almaleves

 

Hozzávalók :  60  dkg  alma,  2  dl  tejföl,  2 dkg liszt,  1  egész  tojás,  4-5 dkg  cukor,  citromlé,  kis  darab  fahéj,  só.   Almalevesnek  savanykás  rétesalmát  vegyünk.   Megtisztitjuk,  vékony  szeletekre  vágjuk,  2  liter  hideg  vízzel,  cukorral,  egy darabka  fahéjjal,  egy  darabka  citromhéjjal,  csipetnyi  sóval  főni  tesszük.  Ha  puhára  fő,  azonnal  behabarjuk  a  tejföllel  elkevert  liszttel,  újra  felfőzzűk  és  tojássárgára  tálaljuk.   Ízlés  szerint  még  cukrot  adhatunk  hozzá,  s  ha  nem  elég  üdítően  savanykás,  citromlével  ízesítjük.   Az  almaleves    8-10 perc  alatt  elkészül.   Vigyázzunk  hogy  a  gyümölcs    sokáig  ne  főjön,  mert  az  íze  kifő,  és  ízetlenné  válik.   Az  almalevest  tálalhatjuk  melegen  vagy  nyáron  lehűtve,  hidegen.   Ha  hidegen  tálaljuk,  a  habarást  kevesebb  liszttel,  és  több  tejföllel  készítsük,  és  még  egy  tojássárgával  vagy  egész  tojással  keverjük  el.   Ízesíthetjük  az  almalevest  néhány  szem  hámozott,  negyedbe  vágott    sárgabarackkal  vagy  belereszelhetünk  a  végén  1-2  hámozott  körtét.

  • Köménymag  leves

 

Hozzávalók :  1  evőkanál  olaj  vagy  2 dkg  zsír,  2 dkg  liszt,  2  kávéskanál  köménymag,  só,  piritott  zsemlekockák.   Sötét  zsemleszínű  rántást  készítünk,  beleteszünk  egy  csapott  kiskanál  köménymagot  és  azzal  is  1-3  percig  pirítjuk.   Meghintjük  a   paprikával  és  hideg  vízzel  felengedjük.  15  percig  főzzük,  s  tálalás  előtt  leszűrjük.   Piritott  zsemlekockával  tálaljuk.   Nagyon  egészséges  leves,  betegeknek  is  igen  alkalmas.

  • Lebbencsleves

 

Hozzávalók :  15  dkg  lebbencstészta,  5dkg  füstölt  szalonna,  40 dkg  burgonya,  hagyma,  zöldpeterzselyem,  só,  paprika.   A  szalonnát  kockákra  vágva  kisütjük,  zsírjában  zsemleszínüre  pirítjuk.   A  nagyobb  darabokra  összetört  lebencstésztát,  egy  kávéskanálnyi  hagymát  a  szalonnazsíron  megpirítunk,  paprikával  megszórjuk.  Felengedjük    meleg  vízzel  és  a  karikára  vágott  burgonyával  együtt  nagyon  lassan  puhára  főzzük.   Apróra  vágott  zöldpeterzselyemmel,  zöld  vagy  szárított  csöves  paprikával,  paradicsommal  ízesítjük.   Készíthetjük  a  levest  készen  vásárolt  kockatésztával  is.

  • Krumplikrémleves  füstölt  hússal

 

Puhára  főzünk  egy  20- 25  dekás  füstölthús  darabot,  nem  túl  sok  vízben,  pár  szem  borssal,  egy  babérlevéllel.  ( Ha  a  hús  sós,  előzőleg  kiáztatjuk. )   Az  átszűrt  húslében  puhára  főzünk  egy  kg  kockákra  vágott  krumplit.   Leszűrjűk,  pépesre  törjük.   Megforrósítunk  egy  kanál  zsírt,  beleszórórunk  annyi  lisztet,  amennyit  felvesz,  de  nem  pirítjuk  meg,  hanem  azon  fehéren  felengedjük  2,5  dl  tejjel  és  összeforraljuk.   Hozzáadjuk  az  áttört  krumplit,  a  leszűrt  levét  és  a  falatnyi  darabokra  vágott  húst.   Tejföllel  és  pirított  kenyérkockákkal  tálaljuk.

  • Krumplileves  szalonnával

 

10  dkg  húsos  füstölt  szallonát  apró  kockákra  vágunk,  kisütjük  szép  pirosra.   Hozzáteszünk  egy  fej  apróra  vágott  hagymát,  egy  zöldpaprikát  és  egy  paradicsomot  ugyancsak  apróra  vágva,  egy  karikákra  vágott  sárgarépát  és  peterzselymet.   Együtt  kissé  megpároljuk,  aztán  hozzáadunk  50  dkg  kockákra  vágott  krumplit,  megsózzuk  és  tovább  pároljuk,  míg  kezd  zsírjára  sülni.   Akkor  lelisztezzük,  feltöltjük  vízzel  és  lassan,  fedő  alatt  puhára  főzzük.   Peterzselyemzölddel,  tejföllel  tálaljuk.

  • Krumplikrémleves  kolbásszal

 

Egy  kis  fej  hagymát  apróra  vágunk,  forró  zsírba  tesszük,  hozzáadunk  6 db  nagy  krumplit  kockákra  vágva,  megsózzuk  és  feltöltjük  forró  csont- lével  vagy  vízzel.   Egy  zsemlét  vagy  néhány  szelet  fehér  kenyeret  előzőleg  hideg  vízben  megáztatunk,  most  kicsavarjuk  és  a  leveshez  tesszük,  jó  csipet  peterzselyemzöldel  együtt.   Főzzük,  míg  a  krumpli  kezd  szétomlani,  akkor  az  egészet  szitán  áttörjük  és  még  egyszer  felforraljuk.   Levesszük  a  tűzről,  beletesszünk  15- 20dkg  karikákra  vágott  füstölt  kolbászt,  peterzselyemzöldet  és  tejfölet.

  • Krumplileves  tarhonyával

                 

 10  dkg  füstölt  szalonnát  kis  kockákra  vágunk,  kisűtjük,  a  tepertőt  kiszedjük.  A zsírjában  rózsaszínűre  pirítunk  15 dkg  tarhonyát,  állandóan  kavargatva.  Amikor  kész,  beledobunk  egy  kis  fej  apróra  vágott  hagymát  és  késhegynyi  pirospaprikát.   Összekeverjük  és  felengedjük  forró  vízzel.  Amikor  felfort,  hozzáteszünk  4  nagy  krumplit  kockákra  vágva,  megsózzuk  és  lassú  tűzön  puhára  főzzük.  Tálalás  előtt  belekeverjük  a  szalonatepertőt,  jó csipet  peterzselyemzöldet  és  tejfölet  adunk  hozzá. 

  • Krumplipűré  leves

 

10  dkg  megtísztított,  apró  kockákra  vágott  burgonyát  annyi  hideg,  kissé  sós  vízben  teszünk  fel  főni,  amennyi  éppen  ellepi.    Ha  a  burgonya  megpuhult,  áttörjük,  egy  evőkanál  tejport  simára  keverünk  1 1/2 dl  hideg  tejjel,  vigyázzunk  ne  legyen  csomós !   Keverünk  bele  egy  tojássárgáját,  folytonos  keverés  közben  beleöntjük  a  burgonyát,  teszünk  bele  1  dkg  vajat,  és  takaréklángon  gyöngyözésig  forraljuk.   Finomra  vágott  zöldpeterzselyemmel  is  ízesíthetjük.

  • Tejleves

 

Két  dl.  tejet  felforralunk,  belefőzünk  folytonos  keverés  közben  1 dkg.  búzadarát,  takaréklángon  addig  főzzük,  míg  a  daraszemek  alaposan  át  nem  főttek.   Egy  evőkanál  tejport  simára  keverünk  egy - két  evőkanál  hideg,  forralt  tejjel,  egy  dkg.  cukorral,  egy  kevés  reszelt  citromhéjjal  és  összeforraljuk  a  levessel.

 

 

  • Bográcsgulyás

 

2  fej  hagymát  apróra  vágva  forró  zsiradékban  megpárolunk,  rászórunk  egy  kiskanál  pirospaprikát.   Belerakunk  70  dkg  kockákra  vágottmarhaszegyet  vagy  lábszárat  és  egésszen  kevés  vízzel  pároljuk,  mint  a  pörköltet.   Amikor  a  hús  puhulni  kezd,  megsózzuk,  beleteszünk  2- 3  zöldpaprikát  és  paradicsomot,  1- 2  szál   sárgarépát  és  1petrezselymet,  mindezt karikákra  vágva.  Amikor  a  hús  már  majdnem  puha,  rárakunk  75  dkg  kockákra  vágott  krumplit,  borssal  és  köménymaggal  fűszerezzük  és  feltöltjük  annyi  forró  vízzel,  amennyi  ellepi.  Kevergetés  nélkül  főzzük,  amíg  a  krumpli  majdnem  puha.   Közben  1  tojásból,  kb.  fél  csésze  liszttel  csipetkét  gyúrunk,  beleszaggatjuk  az  ételbe  és  még  hagyjuk  egyet-  kettőt  lobbani.   Csalamádéval  vagy  ecetes  savanyúsággal  tálaljuk.

  • Krumplisgulyás

 

50  dkg  bármilyen  húsból  2  fej  hagymával,  pirospaprikával  a  szokott  módon  pörköltet  készítünk.   Ha  van,  teszünk  bele  1- 2  apróra  vágott  zöldpaprikát;  ezt  helyetesítjük  piros  arannyal  vagy  egy  kanál  lecsóval,  Amikor  a  hús  majdnem  puha,  rárakunk  75 dkg  hasábokra  vágott  krumplit,  feltöltjük  annyi  -vízzel  amennyi  szűken  ellepi,  megsózzuk  és  kevergetés  nélkül,  lassú  tüzön  puhára  főzzük.   Salátával,  savanyúsággal  tálaljuk.

  •  Szárazbableves 

 

Hozzávalók :  20 dkg  száraz  bab,  1evőkanál  olaj  vagy  2 dkg  zsír,  2 dkg  liszt,  1-1  szál  sárgarépa,  peterzselyemgyökér,  kis  fej  hagyma,  paprika,  ecet,  cukkor,  só,  tárkony.    A  megtisztított  babot  előző  napon  langyos  vízbe  beáztatjuk( így  hamarabb  megfő )  Másnap  2  liter  vízben  főni  tesszük.   Amikor  félig  megfőtt,  hozzáadjuk  a  feldarabolt  zöldségeket, és  ízlés  szerint  két  hámozott  burgonyát  kockára  apritva.   Zsemleszínű,  paprikás  rántást  készítünk,  a  levest  berántjuk.  Tálalás  előtt  ecettel,  csipetnyi  cukorral,  tárkonnyal  ízesítjük.   Jó  íze  lesz  belefőzött  füstölt  csülöktől,  sza lonnabőrtől  vagy  a  füstölt  hús  levétől.

  • Tojásleves

 

Hozzávalók :  1  evőkanál  olaj  vagy  2 dkg  zsír,  2 dkg  liszt,  1  kis  fej  reszelt  hagyma,  parrika,  babérlevél,   ecet,  só,  4  egész  tojás.   Sötét  zsemleszínű  hagymás,  paprikás  rántást  készítünk,  vízzel  felengedjük,  ecettel  ízesítjük  és  óvatoson  beleöntjük  a  nyers  tojásokat.   10  percig  lassú  tűzön  főzzük,  és  máris  tálalhatjuk.

  • Káposztaleves

 

Sötét  zsemleszínű  hagymás,  paprikás  rántást  készítün,  mint  az  előbbi  leveseknél   A  szükséges  vízmennyiség  felével  vagy  füstölt  hús  levével  engedjük  fel,  ezzel  jól  felforraljuk  és  savanyú  káposzta  levével  felöntjük    Főzhetünk  bele  kolbászkarikákat,  apróravágott  disznóhúst,  rizst.  Paprikával  vagy  törött  borsal  ízesítjük.

  • Zöldbableves


 

Hozzávalók :  50- 60 dkg  zöldbab,  2  evőkanál  olaj  vagy3 dkg  zsír,  3 dkg  liszt,  1  evőkanál  reszelt  hagyma,  paprika,  1  kanáltejföl,  ecet,  só  vagyételízesítő,  egy  csokor  petrezselyem.   A  zöldbabot  megmossuk,  szálkáitól  megtisztítjuk, 2 cm- es  darabokra  vágjuk,  vagy  felébe,  negyedébe  tördeljük.   Másfél  liter  vízbe  tesszük,  sózzuk,  puhára  főzzük,  és  hagymás- paprikás  rántással  berántjuk,  még  10  percig  főzzük,  végül  zöldpeterzselyemmel,  ecettel,  csipetnyi  cukorral  ízesítjük,  és  egy  evőkanál  tejföllel  tálaljuk.   

A  paradicsomos  zöldbableves  hasonlóképpen  készül  az  előbbihez,  csak  kevesebb  vízzel  tesszűk  fel  főni,  és  ha  a  zöldbab  puhára  főtt,  1/2  liter  paradicsomlevet  adunk  hozzá.   Ilyenkór  a  tejföl  el  is  maradhat.

  •  Lucskos  káposzta

 

Hozzávalók :  40  dkg  sertéshús,  1  kg  édes  káposzta,  1  evőkanál  olaj  vagy  2  dkg  zsír,  4 dkg  liszt,  1 dl  tejföl,  kapor,  csombor,  ecet,  só.

Sertésoldalast,  szegyet,  esetlrg  bőrös  részeket  veszünk  és  sós  vízben  félig  megfőzzük.   A  káposztát  kétujnyi  szeletekre  vágjuk,  s  a  húst  levével  együtt  ráöntjük  és  puhára  főzzük.   Világos  rántást  készítünk  és  ezzel  a  káposztát  felengedjük.   Ízesítjük  ecettel,  kaporral,  csomborral  és  egy  kanál  tejföllel.  Ha  nem  elég  sűrű,  kevés  habarást  adhatunk  hozzá.   A  húst  szeletekre  vágjuk  és  a  káposzta  tetején  tálaljuk.

  • Egresleves

 

1  liter  egrest  megtisztítunk,  3  kanál  cukorral,  1  liter  vízzel  1/2  óráig  főzzük.  A  tálban  egy  késhegynyi  lisztet  eldörzsölünk  1  kanál  vízzel,  csöpp  sóval,  hozzáadunk  2  egész  tojást,  habosra  verjük,  azután  a  forró  levest  kanalanként,  folytonos  keverés  mellett  hozzáöntjük.

  • Karfiolleves

 

1  fej  karfiolt  szétszedünk,  langyos  vízben  áztatjuk  5 percig,  kivesszük,  a  karfiol  rozsáit  levágjuk,  hideg  vízbe  tesszük,  a  többi  részeit :  torzsáját,  a  legbelső  zöld  leveleit,  a  rozsák  levágott  tövével  együtt,  apróra  vágjuk.  Egy  kanál  zsiradékkal  keveset  pároljuk,  majd  feltöltjük  fövő  vízzel,  hozzáadunk  sót,  késhegynyi  cukrot.  Egy  murkot  apróra  reszelünk,  fél  kanál  zsíradékban  kissé  megpirítjuk,  ráöntünk  egy  pohár  vízet,  és  miután  ezzel  felforrt,  hozzáöntjük  a  leveshez.  Egy  órai  főzés  után  beletesszük  a  karfiol  rozsákat,  s  mikor  félig  megfőttek,  kiszedjük,  a  levest  tovább  főzzük.  Egy  kanál  lisztből,  2  kanál  zsíradékkal  készült  világos  rántással  berántjuk.  A  levesestálban  elkeverünk  néhány  kanál  tejfelt  és  tálaláskor  a  forró  levest  hozzáöntjük.  A  félig  megfőtt n karfiolrozsákot  sűrű  palacsintatésztába  mártjuk,  forró  zsírban  pirosra  sűtjük  és  külön  tányérban  a  leves  mellé  tálaljuk.

  • Citromleves

 

Egy  dkg  vajból,  egy  dkg  lisztből  fehér  rántást  készítünk,  lehúzzuk  a  tűzről,  simára  keverjük  2 dl  forralt,  hideg  tejjel,  ízesítjük  2 dkg  cukoral  és  egy  kevés  reszelt  citromhéjjal.   Öt  percig  forraljuk.   Egy  evőkanál  tejport  összekeverünk  egy  tojássárgájával,  a  leveshez  öntjük  óvatosan,  hogy  ki  ne  csapódjon !    Takaréklángon  gyöngyözésig  forraljuk.  tálalás  előtt  citromlevet  csöpögtetünk  bele.

  • Gombás  ikraleves

 

Hozzávalók :  1  hal  feje-farka,  20  dkg  ikra,  egy  sárgarépa,  egy  peterzselyemgyökér,  egy  fej  vöröshagyma,  20 dkg  gomba,  két  evőkanál  olaj,  két  evőkanál  liszt,  egy dl  tejföl,  só,  őrölt  bors,  egy  kötés  peterzselyemzöld,  citromlé.  

A  hal  fejét,  farkát (és  gerincét)  1,5 l  sós  vízben  a  zöldséggel  és  a  hagymával  együtt  megfőzzük,  majd  a  levét  átszűrjük.  A  megtisztított,  karikára  vágott  gombát  a  zsiradékban  kicsit  pároljuk,  meghintjük  egy  kanál  liszttel,  fölengedjük  a  hallével,  és  beletesszük  az  ikrát.  Ha  kell  utánnasózzuk  és  tíz  percig  lassan  forraljuk.  Végül  a  második  kanál  lisztet  simára  keverjük  a  tejföllel,  besürítjük  a levest.,    kevés  citromlével  ízesítjük,  és  tálaláskor  friss  vágott  peterzselyemzöldel  hinthintjük  meg.