Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JÓ HA VAN TOJÁS

                 A  tojás  (mint  élelem)

Nyáron  és  ősszel  könnyebb  takarékoskodva  változatos,  érdekes  ételeket  készíteni,  mint  télen  és  tavasszal.  Az  idényfőzelékek  és  gyümölcsök  érésük  idején  olcsóbban  kaphatók,  a  drágább  húsételeket  pedig  sokszor  helyetesíthetjük  tojással.  Az  élet  fenntartásához  szükséges  összes  anyagokat  --  értékes  fehérjét,  zsírt,  vitaminokat,  ásványi  anyagokat  --  tartalmaz.  A  tojás  fehérjében  13  százalék,  a  sárgájában  16  százalék  fehérje  van.  A  zsírtartalom  a  sárgájában  található.  Egy  tojásban  a  napi  A - vitamin - szükséglet  harmadrésze  rejlik,  s  emellett  sok D-,  B-  és  K-  vitamin  is  tartalmaz.   Tojásételek  minden  étkezésnél  szerepelhetnek.  Reggelihez  jólesik  a  két - három  percig  főzött  lágytojás,  az  öt  percig  főzött  félkemény,  a  sonkán  vagy  pirított  szalonnán  sütött  tojás,  a  zöldpaprikás  rántotta.  Ebédre  adhatunk  savanyú  tojáslevest,  csurgatott  tojáslevest ;  spenothoz,  sóskához,  paradicsommártáshoz  bugyantott  tojást ;  tökfőzelékhez,  zöldbabhoz  tükörtojást,  tojáslepényt.  Könnyü  édesség  és  vendégséghez  is  alkalmas  a  madártej (ezt  készíthetjük  kakaósan  vagy  karamellásan),  a  vaníliás,  citromos,  málnás,  meggyes,  epres,  őszibarackos  tejsodó.  ízletes  a  habfelfújt,  a  habpuding,  a  habcsók,  a  habrúd,  a  habkosár.  Vacsorára  lecsós  tojás,  kolbászos  tojás,  tojáspörkölt,  töltött  tojás  --  francia  salátával  --  meleg  töltött  tojás  --  sajtmártással  --  sajtos,  sonkás,  gombás  tojás  vagy  sült  burgonyával  kevert  rántotta  közül  válogathatunk.  Kirándulásra  vihetünk  darált  sonkával,  sajttal,  májkrémmel,  sonkakrémmel,  szardíniával,  olajos  hallal  töltött  keménytojást,  zöldpaprikába  töltött  tojáspástétomot.  A  felnőtt,  egészséges  emberek  egyenek  meg  lehetőleg  naponta  egy  tojást.  A  betegek  közül  is  sokan  fogyaszthatják.  A  fekélybetegeknek  a  lágytojás,  a  sütőben  sütött  tojáslepény  sonkával,  sajtal,  májjal,  cukorborsóval,  párolt  vegyes  zöldséggel,  a  tojáspudingból  főzött  krémek  és  madártejek  valók.  Epebetegek  piskótát,  piskótafánkot,  felfujtakat,  pudingokat  fogyaszthatnak.  Májbetegeknek  kitűnő  fehérjeforrás  a  habcsók,  a  habrúd,  a  habfelfújt.   Legtöbbnyire  tyúktojást  fogyasztunk,  mert  ez  könnyen  tistítható.  A  tojáshéj  külső  részén  található  kórokozókat  folyó  vízes  mosással  távolíthatjuk  el.  A  kacsatojást  is  sokan  szeretik,  mert  szép  nagy,  kiadós,  de  tudnunk  kell  rólla,  hogy  ennek  a  belseje  is  fertzőzött,  így  csak  hosszabb  időn  át  főzött  vagy  sütött  ételeket  készítsünk  belőlle.  Vásárláskor  a  tojást  --  éppen  szennyezetsége  miatt  --  gondosan  különítsük  el  a  nyersfogyasztásra  szánt  élelmiszerektől.  A  friss  tojás  fényes  és  acélos  héjú,  rázáskor  nem  lötyög.  Ilyen  tojásból  vásárolhatunk  nagyobb  mennyiséget  is,  mert  száraz,  szellős  és  hüvös  helyen  sokáig  eltarthatjuk.  Ilyenkor  egymástól  elkülönítve,  lehetőleg  tojástartón  tároljuk,  tehát  nem  papír  vagy  műanyag  tojástartóba  zárva.  A  hűtőszekrénybe  való  tevés  előtt  célszerű  a  tojást  megmosni  vagy  fertőtlenítő  oldatba  rakni.  Ez  a  lemosás  alkalmas  arra,  hogy  a  tojás  felületéről  az  esetleges  kórokozókat  eltávolítsa,  és  így  elejét  vegye  annak,  hogy  a  hűtőszekrény  váljon  esetleg  más,  hidegen  fogyasztandó  ételek  baktériumforrásává.  Jó  tudni,  hogy  a  hűtőszekrényben  a  fertőző  mikroorganizmusok  nem  pusztulnak  el,  csupán  szaporodásuk  áll  le.  Mihelyt  a  hűtőszekrényből  kikerül  valamilyen  étel,  a  szobahőmérsékleten  az  addig  hűtőszekrényben  nyugvó  mikroorganizmusok  viharos  gyorsasággal  szaporodhatnak.  Ha   olyasmit  készítünk ( tojáslikör,  majonéz,  bizonyos  sütemények,  torták  stb. )  amihez  csak  a  tojássárgáját  használjuk  fel,  akkor  a  fehérjét  tegyük  tiszta  befőttes  üvegbe  és  hűtőszekrénybe,  ahol  akár  két  hónapig  is  eláll.  Nagyon  fontos  viszont,  hogy  az  üvegbe  semmiféle  szennyeződés  ne  kerüljön,  ezért  kell  a  tojást  felütés  előtt  mindig  megmosni  langyos  vízzel.

                                  --------------

 

 Ugyanis  sohasem  lehet  tudni,  mikor  érkezik  váratlan  vendég  a  házhoz,  aki  az  első  meglepetés  után  kijelenti,  hogy  éhes.  Vagy  ha  későn  érkezünk  haza  és  a  hűtőszekrény  üres,  a  család  meg  éhes - ha  van  kéznél  2 -3 tojás,  gondunk  gyorsan  megoldható.  Mert  rügtön  kész  a  finom,  meleg  omlett.

 

Hogyan  készítsük  el  a  tojást - avagy  8  tanács,  amit  az  omlettkészítéshez  tudni  kell.

1.  Van  természetes  és  felfújtszerű  omlett.   Az  előbbi  úgy  készül,  hogy  a  tojássárgáját  és  fehérjét  egyszerüen  egységes  masszává  kavarjuk,  hozzáadunk  egy  csipetnyi  sót,  esetleg  egy  pici  vizet  vagy  tejet.  A  felfújtszerű  omlett  lazább,  mert  úgy  készül,  hogy  különválasztjuk  a  tojás  sárgáját  a  fehérjétől,  a  fehérjéből  habot  verünk,  és  csak  aztán  keverjük  össze  a  sárgájával.  Lehet  egy  csipetnyi  lisztet  is  hozzákeverni.

 

2  .Már  az  omletthez  való  tojáskeveréket  fűszerezhetjük,  természetesen  elsősorban  sóval,  de  kerülhet  bele  egyéb  ízesítő :  bors,  apróra  vágott  peterzselyem,  reszelt  sajt,  külön  szárított  illatos  füvek.   A  fűszerezés  attól  függ,    mit  akarunk  később  csinálni  az  omlettel.

 

3.  Az  omlettkeveréket  a  serpenyőben  felforrósított  zsírra,  vajra  vagy  margarinra  öntjük.   Az  omlett  vastagsága  a  tojás  mennyiségétől  és  a  serpenyő  átmérőjétől  fűgg.   A  természetes  omlett  ne  legyen  túl  vastag,  legföljebb  ujjnyi.  Vékonyabb  omlettet  könnyebb  is  csinálni,  csak  óvatosan  kell  lecsúsztatni  a  serpenyőről.

 

4.  Az  omlett  sütéséhez  legalkalmasabb  a  vastag  falú  serpenyő,  mert  vékony  edényben  könnyen  odaég.

 

5.  Amikor  az  omlett  alsó  fele  már  enyhén  megpirult,  teteje  pedig  még  folyós,  az  omlettet  tányérra  csúsztatjuk,  egyik  felére  ráhelyezzük  a  tölteléket,  majd  ráhajtjuk  az  omlett  másik  felét.

 

6.  Az  omlettet  nagyon  forrón  kell  tálalni,  rögtön  sütés  után.   Ha  több  omlettet  készítünk,  több  serpenyőben  kell  sütni,  és  előmelegített  tányérra  helyezni.  Mindazonáltal  létezik  hideg  omlett  is!

 

7.  Az  omlett  egyik  remek  változata  a  tojáslángos - úgy  készül,  mint  a  felfújtszerű  omlett,  csak  több  liszttel  és  rendszerint  vastagabb  is.

 

8.  Az  utolsó  megjegyzés :  az  omlett  könnyen  elkészíthető  gyors  vacsoraétel.  Ha  a  töltelék  nem  bonyolult,  tíz  perc  alatt  kész  az  egész.

                         Receptek

 

1. Gombás  omlett

 A  gombát  szeletekre  vágjuk,  apróra  vágott  hagymával  együtt  kissé  megpirítjuk,  puhára  pároljuk,  majd  amikor  a  leve  elpárolgott,  tejfölt  teszünk  rá,  és  teljesen   puhára  pároljuk.   ízlés  szerint  sózzuk,  borsozzuk.   Ezzel  a  sűrű  masszával  töltjük  az  omlettet.

 

2.  Velős - gombás  omlett

A  gombát  megmossuk,  szeletekre  vágjuk,  vajon  kissé  megpirítjuk,  néhány  csepp  citrommal.   Kivesszük,  meghagyjuk  a  levét.   A  borjú-,  sertés-,  vagy  bárányvelőt  vékony  szeletekre  vágjuk.   Erős  tüzön  mindkét  oldalon  megpirítjuk  és  besózzuk  a  szeleteket.   A  serpenyőben  mártást  készítünk (zsíradék,  egy  kis  fehér  asztalibor  vagy  húsleves,  meg  a  gombából  maradt  lé.)   Kis  lángon  felforraljuk,  hozzáteszük     a  gombát,  a  velőt,  vagdalt  petrezselymet  és  őrölt  borsot.   Kis  lángra  tesszük,  amíg     megsütjük  az  omlettet.   Amikor  már  majdnem  kész,  ráhelyezzük  a  velős  keveréket,  és  még  egy  - két  percig  a  tüzön  tartjuk.   Félbehajtva  csúsztatjuk  tányérra.   Ugyanazt    a  fehér  bort  kínáljuk  hozzá,  amelyet  a  gomba  párolásához  használunk.

 

3.  Reszelt  sajtos  omlett

A  reszelt  sajtos  omletthez  használhatunk  bármilyen  eléggé  száraz  sajtot.   Felverjük  a  tojásokat  borssal,  egy  kanál  tejföllel  és  két  kanál  reszelt  sajttal.   Úgy  sütjük,  hogy  az  omlett  felül  is  összeáljon,  akkor  megfordítjuk,még  egy - két  percig  sütjük,  és  így  csúsztatjuk  a  tányérra.  Nagyon  forrónak  kell  lennie.   Ezt  az  omltet  nem  hajtjuk  félbe,  laposan  tesszük  tányérra.

 

 4.  Simma  omlett

Hozzávalól :  6  egész  tojás,  6  evőkanál  tej,  tejszín  vagy  tejföl,  2  kávéskanál  liszt,  5  dkg  vaj  vagy  2dkg  zsír,  só.

A  tojássárgákat  elkeverjük  a  tejjel,  liszttel,  megsózzuk,  és  hozzáadjuk  a  tojások  felvert  habját.   Palacsintasütőben  a  zsíradékot  felhevítjük,  s  4  lepényt  sütünk.   A  sütőbe  beleöntött  masszát  nem  kavargatjuk,  csak  sülés  közben  oválisra  igazítjuk,  s  ha  az  alja  pirosra  sült,  az  egyik  felére  rákenjük  a  tölteléket,  a  másik  felét  ráhajtjuk,  hogy  azt  jól  takarja,  és  még  1  percig  sütjük.   Utánna  tálra  csúsztatjuk,  s  azonnal  tálaljuk,  különben  összeesik.   Készíthetjük  töltelék  nélkül  is,  ilyenkor  mint  a  palacsintát,  mindkét  oldalon  megsütjük,  kettőbe  hajtjuk  vagy  felcsavarjuk,  olvasztott  vajjal  átkenjük  és  tálaljuk.  Salátát,  savanyuságot  adunk  hozzá.

Töltött  omlettnél  először  a  tölteléket  készítjük  el.  Az  omlettnek  sok  változatuk  van.

 

5.  Sajtos  omlett

10  dkg  sajt.  A  reszelt  sajt  felét  elkeverhetjük  a  tojással,  másik  felét  vagy  a  közepébe  szórjuk,  vagy  tálaláskor  a  tetejét  szórjuk  meg.

 

6.  Sonkás  omlett

15 dkg  darált  sonkát  egy  kis  tejföllel  elkeverünk,  átmelegítjük,  s  úgy  töltjük  meg  az  omlettet ;  vagy  a  felvert  tojások  közé  vegyítve  együtt  sütjük,  és  tetejét  is  darált  sonkával  hintjük  meg.

 

7.  Gombás  omlett

20 dkg  gombát  apróra  vágva,  hagymás  zsíradékon  megpárolunk,  sóval,  bborssal,  zöldpeterzselyemmel  ízesítünk,  s  az  omlettet  ezzel  töltjük.

 

8.  Zöldborsós  omlett

20 dkg  kifejtett  zöldborsót  kevés  vajban  megpárolunk  (télen  mélyhütött  vagy  konzervborsót  használunk ),  megszórjuk  zöldpeterzselyemmel  és  az  omlettet  ezzel  töltjük.

 

9.  Parajjal  töltött  omlett 

4  evőkanál  parajpürét  (mélyhűtött )  zsírban  átsütünk,  sóval,  borssal,  reszelt  sajttal  ízesítjük,  s  az  omlettet  megtöltjük.                                                                                                                        Ezekhez  hasonlóan  készíthetünk  omletteket  egyéb  párolt  zöldséggel ( sárgarépa,  bimbós  kel,  lecsó ),  virslikarikákkal,  szalonnával,  tepertővel,  húsvagdalékkal,  vagdalthúskonzervvel  töltve,  vagy  a  tojásokkal  elkeverve.   Percek  alatt  készülő,  gyors  vacsora-  vagy  alkalmi  étel,  amit  ízlésesen,  mutatósan  tálalhatunk  is.

10.  Tejföles  tojás.

Palacsintasütőbe  2  deci  tejfölt  teszünk  és  beleütünk  5 -6  tojást.  Sózzuk,  kolbász  karikákat  vagy  főtt  sonkát  és  vagdalt  snitlinget  szórunk  rá.  Azonnal  melegen  tálaljuk.