Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉLELEMTÁROLÁS ÉS TARTÓSÍTÁS

  • A  fövő  tej ( állítólag ) nem  fut  ki,  ha  előzőleg

tettünk  belé  egy  kiskanálnyi  cukrot,  vagy  ha  az  edény 

fenekére   egy  ezüst-  vagy  inoxkanálkát  helyeztünk .

 

  • A  tejet  könyebb  tartósítani  nyáron,ha  felfőzés 

előtt  egy  késhegynyi  szodabikárbonát  teszünk  bele.  

 

  • Édes  tejből  hamar  aludtejet  készíthetünk,  ha  néhány

csepp  citrommal  kezeljük.

 

  • Könnyen  megszabadulunk  a  kozmás  tej  szagától,

hakonyhasót  szórunk  az  odaégett  részre.

 

  • Ha  a  vaj  vagy  amargarin  megavasodott,  kevés

langyos,  forralt  tejjel  és  sóval  keverjük  ki:  új-

ra  friss  és  kellemes  ízt  kap.

 

  • A  megkeményedett  túró  megpuhul,  ha  fehér  borba

mártott  asztalkendőbe  göngyöljük,  s  hideg  helyen

egy  órán  át  pihentetjük.

 

  • A  száraz  sajt  visszanyeri  frissességét,  ha  néhány

órán  át  tejben  áztatjuk.

 

  • Az  olaj  sokáig  nem  romlik  meg  az  üvegben,

ha  kevés  sót (  vagy  cukrot )  teszünk  belé.

 

  • A hűtőszekrénybe  vagy  mélyhütőbe  teendő  húst

tisztítsuk  le  a  zsíradéktól,  hogy  elkerüljük  az  avasodást.

Részekre  vágjuk,  a  sűltnek,  daráltnak  és  a  lvesbe  szánt

húsokat  külön  nejlon  vagy  celofánzacskókba  teszük,

s  jól  lekötjük. 

 

  • A  hűtőszekrénybe  szánt  ételek  előzetesen  legyenek

szárazak,  hogy  a  nedvesség  miatt  ne  fagyjanak

  a  mélyhűtő  falához.

 

  • A  kiolvasztott  élelmet  sohase  fagyasszuk  újra !

inkább  készítsünk  meg,  s  úgy  tegyünk  a  mélyhűtőbe!

 

  • Általában  hetente  egyszer  olvasszuk  ki  a  hűtőszekrényt.

Miután  újra  bekapcsoltuk,  csak  egy  óra  eltelte  után

tegyünk  bele  élelmiszert.

 

  • Az  éléskamra  egyik  sarkában  elhelyezett,  apróra  tört

faszénnel  teli  edény  felszívja  a  kellemetlen  és  jelleg-

zetes  szagokat.

 

  • Levágott  szárnyast  hűtőszekrény  nélkül  úgy  tartósíthatunk

  néhány  napig,  ha  a  szárnyasba  egy  egész  hagymát

teszünk,  takarítatlanul.

 

  • Néhány  napig  más  húst  is  eltarthatunk  hűtőszekrény  nélkül,

ha  ecetes  vagy  sósvízes  ruhába  csavarjuk.

 

  • A  szíjas  hús  omlóssá  válik,  ha  a  fövő  vízbe  vagy  egy

szeget  helyezünk,  vagy  szódabikarbónát  teszünk.

 

  • A  vén  marhahúst  könnyen  megpuhítjuk,  ha  fövéskor 

 levesszük  a  habját,  s  minden  kiló  hús  után  egy- egy

kiskanálnyi  szeszt  töltünk  rá ;  hasonló  eredménnyel  járunk

a  fövővízbe  tett  néhány  csalánlevéllel  is.

 

  • Vén  marha-  vagy  szárnyashúst  porhanyóssá  tehetünk,

ha  főzés  előtt  ecetbe  áztatjuk,  vagy  ecetes  vízben  főzzük.

 

  • A  sült  hús  nagyon  ízletes  lesz,  ha  sütés  előtt  néhány

percig  lobogó  vízbe  mártjuk.

 

  • Leggyorsabban  sülő  hús  a  csontos  szelet,  mert  a

csont  jó  hővezető,  s  így  a  hús  belseje  is  hamarabb  átsül.

 

  • A  disznóhús  igen  ízletes  lesz,  ha  sűtés  előtt  ecetes-

vizes-fűszeres  oldatban  áztatjuk.

 

  • A  megszáradt  sonkaszeletek  újra  felélednek, ha  fogyasztás

előtt  negyedóráig  tejben  áztatjuk.  Utána  kivesszük  és

alaposan  letöröljük  őket.

 

  • A  kolbász  nem  hasad  ki,  ha  előzőleg 2-3  percig

leforázzuk  fövő  vízzel.

 

  • A  fasírt  könnyen  és  gyorsan  sül  át  lassú  tűzön; nagy

lángon  a  külseje  könnyen  megpirul,  de  a  belseje

sületlen  marad.

 

  • A  mélyhűtött  halat  egykettő  felolvaszthatjuk,  ha  műanyag 

zacskóba  tesszük,  és  azzal  együtt  meleg  vízbe  süllyesztjük.

 

  • A  hal  szaga  nem  lesz  oly  átható,  ha  főzés  előtt

tejben  áztatjuk.

 

  • A  húsleves  szép  aranyszínű  lesz,  ha  forrás  előtt

  néhány ( tiszta )  hagymahéjat  teszünk  bele.

 

  • A  méz  minőségét  könyen  ellenőrízhetjük,  ha  egy  pohárka

mézre  kiskanálnyi  szeszt  töltünk,  majd  jól  elkeverjük.

Ha  a  méz  utána  kivállik  és  a  pohár  fenekére  rakódik,  hamisítvány.

 

  • Friss  marad  a  keksz,  ha  bádogdobozban  tároljuk.

 

  • A  megkezdett  borvíz  minőségét  megőrízhetjük,  ha  az

üveget  jól  ledugaszoljuk  és  fejjel  lefelé  fordítjuk.