Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK

2012.05.03
  • Tehéntúrós  perec

Fél  kg  tehéntúrót,  3  tojássárgájával,  kevés  sóval  és  cukorral  jól  eldolgozzuk.  Hozzáadjuk  a  3  tojás  keményre  felvert  habját  és  annyi  lisztet,  hogy  puha  tésztát  kapjunk  belőlle.  Pereceket  formálunk,  szélét  kicsit  bevagdosuk  és  forró,  bő  zsírban,  vagy  olajban  fedő  alatt  pirosra  sütjük.

 

  • Zebra - kocka

 Hozzávalók : 50 dkg  darált  keksz,  5 e.k.  kakaó,  3 e.k.   baracklekvár,  1 e.k.  cukor,  5 dkg  vaj,  5 e.k.  porcukor,  3 dl  tej. 

A  krémhez :  3 dl  tej,  3 e.k.  liszt,  1  csomag  vanilliás  cukor,  5  e.k.  porcukor,  5 dkg  vaj,  15 dkg  kokuszreszelék.

A  glazúrhoz :  10  dkg  étcsokoládé ,kávéskanál  olaj.

Elkészítés :  a  krémhez  a  lisztet  símára  kavarjuk  a  tejjel,  hozzáadjuk,  akokuszreszeléket,  és  folytonosan  kavarva  sűrűre  főzzük.  Ha  kihült  hozzáadjuk  a  cukorral,  vaniliás  cukorral  kikavart  vajat.  A  tésztáhozvalókot  összegyurjuk,  3  részre  osztjuk,  és  tepsi  nagyságu  lapocskákat  nyujtunk,  ezeket  szerre  megkenjük  a  krémmel.  A  gőz  fölött  megolvasztott  étcsokoládét  az  olajjal  összekavarjuk,  majd  a  tetejére  kenjük.  Pár  órára  hütőbe  tesszük.

  •  Húsőrlős keksz

 

50  dkg  lisztet,  20 dkg  zsírt,  20 dkg  cukrot,  20 dkg  főtt,  áttört,  kihűlt  krumplit,  1  csomag  sütőport,  1  tasak  vaniliacukrot  deszkán  összegyurunk.   A  húsdarálóra  szerelt  keksztárcsán  a  tésztát  átnyomjuk,  a  külömböző  formákat  váltogatva.   A  rudakat  ujjnyi  hosszúságúra  vágjuk,  tepsibe  fektetjük  és  világosra  sütjük.

  • Köményes  rudak

 

 6  db.  nagyobb  lisztes  krumplit  héjában  megfőzünk,  áttörjük  és  megmérjük.   Ugyanolyan  súlyú  margarinnal  és  liszttel,  kis  sóval  és  3  tojássárgájával  összegyurjuk.   1  órai  pihenés  után  kinyújtjuk,  rudacskákra  vágjuk,  tojással  megkenjük,  durvasóval  és  köménymaggal  meghintjük  és  megsütjük.

  • Krumplisfánk

 

1 dkg  élesztőt  csipetnyi   cukorral  és  4  evőkanál  tejjel  megkelesztünk.Összekeverünk  25 dkg  lisztet  10 dkg  főtt,  áttört  krumplival,  hozzáteszünk  2  tojást,  3  evőkanál  tejfölet,  késhegynyi  sót,  4 dkg  puha  vajat,  a  felfutatott  élesztőt  és  fakanállal  alaposan  kidolgozzuk,  jó  holyagosra.  Duplájára  kelesztjük,  lisztezett  gyúródeszkára  kiborítjuk,  ujnyi  vastagra  nyujtjuk  és  kivagdaljuk.   15  perc  újabb  pihenés  után  bő  forró  olajban  kisütjük.

  • Krumplislinzer

 

Összegyúrunk  25 dkg  lisztet,  25 dkg  főtt,  áttört,  kihűlt  krumplit,  25 dkg  cukrot,  10 dkg  zsírt,  15 dkg  darált  diót  1  tojással,  1  sütőporral,  reszelt  citromhéjjal  és  esetleg  kevés  tejjel.  A  tészta  3/4  részét  tepsibe  nyomjuk,  tetején  bőven  megkenjük  lekvárral,  a  maradék  tésztából  rudakat  sodrunk  és  berácsozzuk.   Közepes  tűznél  megsütjük  és  langyosan  a  tepsiben  vágjuk  fel.

  • Krumplispogácsa

50 dkg  lisztet  gyúródeszkán  összedolgozunk  4  nagy,  áttört  krumplival,  kávéskanál  sóval,  2  jó  evőkanál  zsírral  és  2  dkg  élesztővel.   Az  élesztőt  csak  bele  kell  morzsolni.   A  tésztát  kinyújtjuk,  összehajtogatjuk,  mint  a  hájastésztát  és  negyedórás  pihenőkkel  ezt  még  háromszor  megismételjük.  A  negyedik  pihenés  után  vastagra  kinyujtjuk,  pogácsáknak  kiszaggatjuk,  tetejüket  bekockázzuk  és  tojással  megkenve,  sóval  megszórva  megsütjük.

  • Krumplis  aprósütemény

 

20 dkg  főtt,  áttört  krumplit  összegyurunk  15 dkg  cukorral,  201 dkg  liszttel,  1  sütőporral,  félcentiméter  vastagra  nyújtjúk,  kis  kerek  formával  kivagdaljuk  és  megsütjük,  aztán  finom  lekvárral  párossával  összeragasztjuk  és  porcukorba  forgatjuk.

  • Hájas  tészták

 

Hozzávalók :  70 dkg  liszt,  40 dkg  tisztított,  darált  háj,  2  kanál  tejföl,  1  egész  tojás,  1 dl  fehérbor(  vagy  1  kanál  ecet ),  egy  csapott  kanál  só,  ugyanannyi  cukor,  szódavíz  vagy  víz. 

  A  hájat  10 dkg  lisztel  jól  eldolgozzuk  és  hidegre  tesszük.  A  megmaradt  liszttel  és  a  többi  előírt  anyaggal  rétestésztát  készítünk, amit  a  deszkán  jól  kidolgozunk  és  15  percig  pihentetjük.   Utána  a  tésztát  vékonyra  kinyújtjuk  és  a  lisztes  hájat  egyszerre  a  tésztára  kenjük.   Az  egészet  felcsavarjuk,  nyújtófával  előbb  kissé  ellapítjuk,  téglalap  alakúra  kinyújtjuk  és  négyszeresre  összehajtjuk,  mint  a  hajtogatott  vajastésztánál  láttuk.   20  percig  hideg  helyen  pihentetjük.    A  kinyújtást  és  hajtogatást  még  kétszer  megismételyük,  most  már  csak  háromszorosra  összehajtva,  tehát  a  csavarással  együtt  összesen  négyszer  hajtogatjuk.   20  percig  hideg  helyen  ismét  meg  pihentetjük.

-  Hájas  kosár A  kidolgozott  és  jól  lehűtött  tésztát  közepes  nagyságú  fánkszaggatóval  kivágjuk,  minden  másodiknak  közepét  kisebb  formával  kiszúrjuk.   A   teljes  karikákat  vízzel  megkenjük,  s  rájuk  fektetjük  a  kiszúrt  karikákat.   Világossárgára  sütjük,  kisülés  után  cukorral  meghintjük,  s  a  gyűrű  közepét  savanykás  lekvárral  vagy  dzsemmel  megtöltjük.   Ezzel  az  eljárással  emelkedik  fel  legszebben  a  hájas  tészta.

-  Párnacsücske :  A  kidolgozott    hájas  tésztát  1/2 cm  vastagra  nyújtjúk,  6 cm- es  négyszögekre  vágjuk,  közepére  sűrű  savanykás  lekvárt  teszünk.   Háromszögekbe  összehajtjuk  és  jó  forró  sütőbe  rozsaszínűre  sütjük. .   Készíthetjük  párnaalakra,  egyenes  vonalban  egymásra  hajtva.  

  • Hájas  pogácsa

 

Hozzávalók :  50 dkg  liszt,  25 dkg  tisztított  háj,  1  kanál  tejföl,  5 dkg  zsír,  1 kávéskanál  cukor,  ugyanannyisó,  2 dkg  élesztő,  1  tojás.

Az  élesztőt  1 dl  vízzel  és  cukorral  megkelesztjük.   A  lisztet  tejföllel,  zsírral,  sóval,  egy  tojássárgájával  és  az  élesztővel  rétestésztának  kidolgozzuk  a  szükséges  vízzel.    30  percig  pihentetjük.   Ezalatt  elkészítjük  a  hájat,  amit  darálás  után  habosra  keverünk  és  három  részre  osztunk.   A  rétestésztát  vékonyra  kinyújtjuk,  a  háj  1/3  részét  rákenjük,  felcsavarjuk  és  nyújtófával  kissé  szétnyomkodjuk.   Három  részbe  hajtva,  hüvös  helyen  1/4  óráig  pihentetjük.    A  háj  2/3  részét  hasonló  módon  két  részben  a  kinyújtott  tésztára  kenjük,  felcsavarjuk  és  pihentetjük.   Az  utolsó  pihentetés  után  ujjnyi  vastagra  kinyújtjuk,  pogácsaszaggatóval  kiszaggatjuk,  tetejét  megvagdossuk,  tojással  megkenjük.  A  kenésnél  vigyázzunk,  nehogy  a  tojás  az  oldalára  csurogjon,  mert  ez  akadályozza  a  tészta  növekedését.   Jó  forró  sütőben  sütjük. 

  • Karácsonyi  zserbó

 

Hozzávalók :  a  tésztához :  250 g  margarin,  500 g  liszt,  3  tojás  sárgája,  késhegynyi  szódabi - karbóna,  20 g  élesztő,  200 ml  tej,  2  evőkanál  cukor ;  töltelék :  1  kis  üveg  sárgabaracklekvár, 200 g  darált  dió,  (200 g  porcukorral  összekeverve );  máz :  4  evőkanál  víz,  5  evőkanál  kakaó,   100 g  vaj.   A  máz  helyett  használhatunk  150 g  csokit  vagy  tortabevonót.                                      

Elkészítés :  A  cukrot  a  langyos  tejjel  elkeverjük,  és  az  élesztőt  megfuttatjuk  benne.   A  margarint,  a  lisztet,  a  3  tojás  sárgáját,  a  késhegynyi  szódabikarbónát  hozzáadjuk  az  élesztős  tejhez,  a  tésztát  összeállítjuk.   A  tészta  kidolgozása  után  egy  rugalmas,  nem  ragacsos,  nyújtható  tésztát  kell  kapnunk.   A  tésztát  négy  részre  osztjuk  és  négy  lapot  nyújtunk  belőlle.   Az  első  lapot  zsírozott,  lisztezett  vagy  sütőpapírral  kibélelt  tepsibe  tesszük  és  a  lapot  megkenjük  sárgabaracklekvárral  és  meghintjük  a  cukros  dióval.  A  töltelékre  ráhelyezzük  a  második  lapot,  melyet  szintén  lekvárral  kenünk  meg  és  cukros  diót  szórunk  rá,  és  ráhelyezzük  a  harmadik,  majd  a  negyedik  lapot  és  az  így  összeállított  süteményt  1  órán  át  kelesztjük.    Középmeleg  sütőben  kb.  40  percig  sütjük,  közben  villát  beleszúrva  megnézhetjük,  hogy  átsülte.  Miután  kihült  a  tészta,  bevonjuk  csokoládémázzal.   A  tölteléket  gazdagíthatjuk  reszelt  almával,  rumba  áztatott  mazsolával  és  leheletnyi  fahéjjal.   A  csokimázhoz  felhasználhatjuk  a  Mikulástól  megmaradt  csokikat  is !

  • Mákos  guba  sütve

 

Hozzávalók :  5 db  kifli,  4  tojás,  15 dkg.  mák,  10 dkg.  cukor,  1l  tej.

Elkészítés  :  A  kifliket  karikákra  vágjuk,  majd  a    sütőben  szárazra  pirítjuk.   Felforraljuk  a  tejet  a  cukorral  és  a  vaníliás  cukorral,  majd  a  tűzről  levéve  belecsorgatjuk  a  felvert  tojássárgáját,  ezután  már  nem  forraljuk  tovább.   Kivajazott,  zsemlemorzsázott  tepsibe  mákkal  rétegezzük  a  kifli  karikákat ( sok  mákkal ),  majd  a  tejes - tojássárgás  öntettel  felöntjük.   Tetejét  felvert  tojáshabbal  díszítjük.   Sütőben  közepes  hőmérsékleten  30 - 40 percig  sütjük.

  • Bejgli

 

Hozzávalók :  10  személyre : tésztához :  500  g  liszt,  100 g  vaj  vagy  margarin,  100 g  zsír,  70 g  porcukor,  kevés  só,  50 g  élesztő,  2 db  tojássárgája,  100 ml  tej;  a  töltelékhez :  500 g  darált  dió  vagy  mák,  200 g  cukor,  300 ml  tej,  50 g  mazsola,  kevésvaníliás  cukor  és  fahéj,  1 db  citrom  reszelt  héja,  1  kanál  méz.

Elkészítés : Egy  tálba  vagy  gyúrótáblára  helyezve  a  lisztet  a  zsíradékkal  elmorzsáljuk,  majd  a  langyos  tejben  oldott  élesztővel,  a  tojások  sárgájával,  a  porcukor  és  a  só  hozzáadásával  tésztát  gyúrunk  belőle.   A  tésztából  4 db  kis  cipót  formázunk,  majd  fél  órát  hűtőszekrényben  pihentetjük.  Közben  elkészítjük  a  tölteléket.   A  cukrot  a  tejjel,  a  vaníliás  cukorral,  a  reszelt  citromhéjjaal,  egy  kanál  mézzel  felforraljuk,  1 - 2  percig  forrni  hagyjuk,  hozzáadjuk  a  darált  diót  vagy  mákot,  jól  elkeverjük  benne,  majd  kihűtjük.   Kihűlés  után  4  egyenlő  részre  osztjuk.   A  pihentetett  tésztákat  ráhelyezzük,  szorosan  feltekerjük.   Tojássárgájával  megkenjük,  villával  megszurkáljuk,  s  a  tojás  fehérjével  megkenve  hűtőbe  helyezzük.   20 - 25  perc  múlva  közepes  hőmérsékletű  sütőben  sütjük.

  •  Diós  és  mákos  kalács

 

Hozzávalók :  1/2  kg  liszt,  25 dkg  vaj,   vagy  margarin,  2 egész  tojás,  5 dkg  cukor,  2 dkg  élesztő,  2 dl  tej,  pici  só.

Az  élesztőt  langyos  tejjel  és  cukorral  felfuttatjuk.   A  lisztet  a  vajjal  elmorzsoljuk,  hozzáadjuk  a  jól  felvert  egész  tojásokat,  az  élesztőt,  porcukrot,  sót,  tejet,  gyorsan  összedolgozzuk,   és  két  órán  át  deszkán  letakarva  pihentetjük.   Utána  2  nagyobb  vagy  4  kisebb  cipót  formálunk  belőle.   Ha  hosszukásra  akarjuk  készíteni,  téglalap  alakúra,  2 cm  vastagságúra.   Rákenjük  a  tölteléket,  a  széleit  2  cm  szélességben  hagyva,  összecsavarjuk  úgy,  hogy  a  csavarás  vége  alúl  legyen.   Sütő  lemezre  fektetjük,  tetejét  egész  tojással  megkenjük,  és  egy  órán  át  langyos  helyen  kelesztjük.   Utána  kenjük  át  tojásfehérjével  és  1/2  órára  tegyük  hideg helyre.   A  tésztát  hűtjűk,  ettől  lesz  a  színe  márványos.   Sütőbe  helyezés  előtt  az  oldalait  hegyes  villával  gyengén  megszúrkáljuk,  nehogy  felrepedjen,  és  forró  sütőbe  25- 30  percig  sütjük.   A  sütő  ajtaját  ne  nyitogassuk.

Diótöltelék : 30 dkg  dióbél,  20 dkg  porcukor,  10 dkg  finom  édes  morzsa,  citromhéj.3  dl  vízből  a  cukorral  sűrű  szirupot  főzzünk,  ebbe  beleöntjük  a  diót,  összekeverjük,  levéve  a  tűzről  hozzákeverjük  a  morzsát.

Máktöltelék :  30 dkg  darált  mák,  20 dkg  cukor,  3 dl  tej,  1  csomag  vaniliás  cukor  vagy  citromhéj,   5 dkg  daravagy  liszt.    A  tejet  felforraljuk,  hozzáöntjük  a  darával  elkevert  mákot  és  végül  a  cukrot.   Tölteléknek  használhatunk  rahátot  vagy  esetleg  mazslát  is.

Mikor  reped  meg  a  kalács  tésztája ?   Ha  a  tésztát  puhára  készítettük,  túl  sok  tejjel ;  ha  a  töltelékben  sok  a  cukor ;  ha  túl  sok  a  töltelék ;  ha  melrg  helyen  túlkelt  a  tészta,  vagy  ha  a  sütő  nem  volt  elég  forró.

  •  Olcsó diós

 

Egy vízespohárnyi grízt, őröltdiót, porcukrot,lisztet és tejet és félkávéskanálnyi szodabikarbonátot egy tálban összekeverjük és kikent tepsibe öntve 1 órát pihetetjük.Miután a gríz megduzzadt,forró sütőben megsütjük.  Lapokra vágjuk és tetszés szerint krémmel vagy ízzel töltjük.

  • Tejföles  laskabéles.

 

Egy tojással, víz nélkül laskát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk. Amikor kissé megszikkadt, késhát vastagságúra vágjuk  Sós vízben félpuhára főzzük, majd laskaszürőbe öntjük, hideg vízzel leöblítjük, és a vízet hagyjuk lecsepegni.  Ezután tálba tesszük és evőkanálnyi olajban megforgatjuk.  Egy csésze vastag tejfölbe - (jól fölhasználható a főtt tejről leszedett tejföl is) - 2 tojás sárgáját, 10 dkg cukrot és kevés reszelt citromot keverünk.  Rátöltjük a laskára és összekeverjük azzal,valamint a tojásfehérjékből és 5 dkg cukorbólvert kemény habbal.  Omlóstésztát 20 dkg liszt, 5dkg margarin, 5dkg cukkor, 1tojás és 1 - 2 evőkanálnyi tejfölből.  Három részre osztjuk, kétharmadával kibélelünk egy 2 literes zománcos lábast, beleöntjük a laskát, a megmaradt tésztával betakarjuk.  Forró sütőben, csendes tűznél pirosra sütjük.  Tálra borítjuk és 15 - 20 perc múlva cikekre vágjuk..

  • Székely  lapótya

 

Fél kiló lisztet, 5 dkg puhított vajat, 2 tojás sárgáját, egy evőkanál porcukrot,fél kávéskanál sót, 1dl cukros tejben feloldottélesztőt ( 2dkg ) 3 dl tejjel tálban kalácstésztává keverünk, letakarjuk, langyos helyen kétszeressére kelesztjük,lisztezett lapítón alma nagyságú cipókot formálunk és ismét kelesztjük, majd 1 cm vastagra nyujtva, palacsintasütőben,ujnyi forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük.  Porcukorral, csipkebogyólekvárral tálaljuk.

  •  Kakastaréj

 

2dl langyos tejben feloldunk 2dkg élesztőt, 6 kockacukrot és jól felkelesztjük. 50 dkg lisztet  összemorzsolunk 12 dkg vajjal vagy zsírral, 6dkg cukorral, picisóval, 2 tójás sárgájával, a megkelt élesztővel, és ha szükséges, annyi tejjel, hogy rétestészta keménységű legyen.  Jól kidolgozzuk,majd ujjnyi vastagra kinyujtjuk.  Hosszúkás téglalapokat vágunk belőle, s az egyik szélére finom, kemény ízet teszünk.  Gömbölyüekre csavarjuk, mint a tekercset és jól megkent tepsibe tesszük.  Egy órai kelesztés után a tekercsek tetejét megkenjük vajjal és melegen vaníliás cukkorba forgatjuk.  Ujjnyi hosszú legyen minden tekercs. 

  • Burgonyás  sütemény

 

20 dkg héjában főtt burgonyát 20 dkg cukorral,50 dkg liszttel, 5 tojás sárgájával, 1 kávéskanálnyi szódabikárbonáttal,reszelt citromhéjjal, vaníliával tésztává gyurunk.  Három részre elosztva rendre kinyújtjuk és karikákra vágjuk.  Tojásfehérjével megkenjük és cukrozott dióval megszórjuk.  Világosra sütjük.  Megkenjük ízzel és kettőt - kettőt összeragasztgatjuk.

  • Két tojásból készült torta

 

12 dkg porcukrot 2 tojással, 6 dkg margarinnal, előbb hidegen, majd gőz felett jól kikeverjük.  Azután hozzáadunk 38 dkg lisztet, kevés szodabikárbonátotés 2,5 dl tejet.  Kikent, lisztezett tortaformában lassú tűznél sütjük, és ha kihült,három lapra vágjuk.  Töltelék: 1 vanilíás cukkorból, 5 dkg zeámilból és másfél liter tejből sűrű pépet főzünk, 15 dkg porcukrot, 19 dkg vajjal habosra kikeverünk és a kihült pépet hozzáadjuk.

  • Gríztorta

 

1 és 1/4 csésze tejet, 1 csésze grízzel és 1 csésze cukkorral összekeverjük és 2- 3 órát állni hagyjuk.  Majd hozzáadunk egy csésze lisztet, kávéskanál szódabikárbonátot és 10 dkg őrölt diot.  Megkent, lisztezett tepsiben sütjük.  Tölteni lehet finom lekvárral, vagy krémmel ízlés szerint.

  • Kati  tészta

 

50 dkg lisztből, 15 dkg cukorból, 15dkg zsírból, 3 tojás sárgájából, 1 csomag sütőporból kevés tejjel tésztát gyúrunk.  Három lapot sütünk.  Az egyik lapot morzsává zúzzuk, vaníliás tejben áztatjuk, 2 evőkanál kakaót, ugyanannyi baracklekvárt, 15 dkg cukrot, 10 dkg vajat és kevés rumot adunk hozzá és jól összekeverjük.  A kapott masszával megtöltjük a megmaradt 2 lapot.  Tetejére 3 tojás fehérjéből és 15 dkg porcukkorból vert kemény habot 8 gőz felett ) kenünk, ebbe jó, ha kevés csokoládé is kerül.

  • Olcsó  kifli

 

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 50 dkg margarin, 2 evőkanál ecet, 12 evőkanál víz, késhegynyi szodabikarbónát vagy sütőpor, kevés só.  Este a nyersanyagot összegyúrjuk, másnapig állni hagyjuk..  Késfok vastagságúra kinyújtjuk, kockákra vagdaljuk, gyümölcsízzel vagy tehéntúróval megtöltjük és kifliket formálunk belőlük.  Lassú tűznél sütjük, vaníliás cukkorporral behintjük. 

  • Hamis  diospite

 

Előbb a tölteléket készítjük el, melyhez szükséges : 2 tojássárga, 5 kanál felhígított gyümölcsíz, 10 evőkanál cukkor, 12 evőkanál gríz, 8 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál szodabikárbonát, kevés ecet, 1 citrom leve.  Összekavarjuk, állni hagyjuk.  A tésztához 13 dkg zsír, 35 dkg liszt, 10 dkg cukkor, 1tojássárga,kevés szalakálé,kávéskanálnyi ecet, 6 -7 evőkanál tejföl vagy tej szükséges.  A puhára gyúrt tésztát két egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, egyiket a tepsi aljára tesszük.  Rákenjük a tölteléket és a másikkal lefödjük.  Lassú tűznél megsütjük, porcukorral meghint -jük. 

  • Máktorta

 

Három tojássárgát 8 dkg vajjal vagy margarinnal, 12 dkg cukorral, fél citrom reszelt héjával alaposan elkeverjük, hozzáadunk kevés tört fahéjat,12 dkg őrölt mákot, 3 evőkanál tejet és a tojásfehérjéből nyert kemény habot.  Az így nyert masszát alaposan kikent őzgerincformába öntjük, és közepes tűznél kisűtjűk.  Ha kihült, kiborítjuk, félbevágjuk.  Ribizli vagy málnaízzel megkenjük és3 dl fríss tejszínhabbal bevonjuk.

  • Finom túrós pite

 

20 dkg lisztet, 7 dkg vajjal, 2 evőkanál porcukorral, 1 tojássárgával és 3 kanál tejföllel jól összegyúrunk.   Két részre osztjuk és kinyujtjuk a tepsi nagyságának megfelelően .  A két lap közé a következő tölteléket: négy tojássárgája 7 dkg vajjal, 25 dkg cukkorral jól elkeverünk, hozzáadunk 50 dkg átpaszírozott tehéntúrót, 2 evőkanál grízt 1 citrom héját és levét, végül az 5 tojás keményre vert habját.  Lassú tűznél sűtjűk. 

  • Mimóza

 

50 dkg lisztet, 20 dkg zsírral, 1csomag sütőporral, 15 dkg cukorral, 2 tojás sárgájával,  1 egész tojással, kevés tejföllel, vagy tejjel összegyurunk bármilyen lekvárral.  Az összeragasztott lapok közé a következő krémet kenjük : 20 dkg vajat, 2 tojássárgájával, 1 dl rummal és 20 dkg porcukorral jól kikeverjük,amit lehűtünk és egyenletesen elkenünk.  A tészta tetejére csokoládé -mázat öntünk.  

  • Gyümölcskenyér

 

14 dkg vajat habosra kavarunk 14 dkg porcukorral, egyenként hozzáadunk 4 tojássárgrt.  Jól elkavarjuk, kevés citromhéjat, 8 dkg vagdalt diót, 8 dkg mazsolát, egy rúd apróra vágott csokoládét, 2 kanál rumot, 14 dkg lisztet, végül a4 tojás habját tesszük még bele, majdzsírozott, lisztezett, keskeny, hosszú tepsíbeen sütjük.

  • Csokoládéval töltött ostya

 

50 dkg cukrot 1dl vízzel sziruppá főzünk, 25 dkg tejport, 5 dkg kakaót, vaníliát, 3 evőkanál őrölt - előzőleg pörkölt - mogyorót, 2 evőkanál rumot egy tálban összekeverjük, és állandó kavarás mellett hzzátöltjük a szirupot.  Végül 25 dkg vajat adunk hozzá, jól összedolgozzuk s amikor kezd keményedni, megtöltjük a készen vásárolt tortalapokat.  Kissé lenyomtatjuk.  Sokáig eláll.

  • Almáslepény

 

7 kanál lisztből, 4 kanál tejből, 1 tojásból pici sóval puha tésztát gyúrunk.  12 dkg margarint külön összegyurunk 7 kanál lisszttel.  Az első masszát kinyújtjuk és a margarint rákenjük.  Felsodorjuk, 10 percig pihentetjük, majd 2 lapot nyujtunk belőle.  Az egyik lapot közepes tepsibe tesszük, zsemlemorzsával meghintjük és az előre elkészített fahéjas, cukros almát rárakjuk.  A másik lappal befedjük, villával megszurkáljuk, és sütés után porcukkorral behintjük.   

  • Hideg krémes torta

 

10 tojás sárgáját,10 evőkanál cukorral,késhegynyi szódabikarbonáttal símára kavarunk, apránként 10 kanál lisztet adunk hozzá. A 10 tojás fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan hozzá keverjük.  Zsírozott, lisztezett tepsiben 3 lapot sütünk.  Míg a lapok kihülnek, a következő krémet állítjuk össze : 20 dkg kekszet kevés forralt cukros tejben megáztatunk, 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra kavarunk, hozzáadunk 1 csésze darált diót, 3 csomag vaníliás cukrot, 3 kanál rumot és végül az áztatott kekszet.  A krémmel megtöltjük a lapokat, tetejét és oldalát is bevonjuk.  Izlés szerint díszítjük, hídeg helyen tartjuk és 3 - 4 óra múlva fogyasztjuk. 

  • Kakaós  tészta

 

8 dkg vajat elkeverünk 2 tojással, 25 dkg porcukorral, 3 dkg kakaóval, vaníliaporral, 2 késhegynyi szódabikarbonáttal vagy 1/2 csomag sütőporral ( 10 percig ).  Hozzá adunk 25 dkg lisztet és 1 pohár tejet.  Kizsírozzott, lisztezett tepsiben sütjük.  Lekvárral tölthetjük.

  • Muroktorta

 

Kell hozzá : 2 vízespohár reszelt sárgarépa, 1 borospohár zsír vagy vaj, 1 jó teli borospohár cukor, 50 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 csomag sütőpor vagy késhegynyi - szódabikárbonát.  Ezeket összegyúrjuk, majd a tésztát kinyújtjuk és megsütjük.  Ha megsült kettévágjuk, ízzel megkenjük és egymásra borítjuk.  Vaníliás cukorral jó bőven meghintjük.

  • Homokzsák

 

25 dkg vajat, 25 dkg liszttel, 6 tojássárgával valamint egy késhegynyi szalakáléval jólösszedolgozunk, 40 db gombócot formálunk belőle.  Estétől reggelig állni hagyjuk.  Reggel a gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk és megtöltjük.  Töltelék : 6 tojás habjához 25 dkg cukrot és 25 dkg őrölt diót teszünk.  Ezzel minden lapocskát megtöltünk.  A jobb és a bal szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd felcsavarjuk úgy, hogy a széle kerüljön a tepsi aljára.  Közepes tűznél szép rózsaszínűre sütjük, s még melegen,vaníliás porcukorba forgatjuk.  A tepsiből melegen, késsel szedjük ki, mert könnyen törik.  

  • Citromos  szelet

 

25 dkg lisztet, 8 dkg zsírt vagy vajat, 6 dkg cukrot, 4 evőkanál tejet, egy egész tojást és egy kiskanál ammoniákot ( szalakálé ) összegyurunk.  Három részre osztjuk, zsírral megkent tepsi hátán szép világosra sütjük.  Töltelék : 1 vízespohár tejből, kis lisztből sűrű pépet főzünk, 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra kavarunk, hozzáadjuk 1 citrom reszelt héját és a kihűlt pépet.  Jól kikavarjuk és azután hozzáadjuk a citrom levét is.  A lapokat megtöltjük krémmel és megnyomtatjuk.  Porcukorral behíntjük és csak másnap vágjuk fel. 

  • Fehér - fekete  tészta

 

50 dkg lisztből, 20 dkg vaj vagy zsír, 3 evőkanál tejföl, 2 dkg élesztő ( 1 dl cukros tejben feloldva ) felhasználásával, tésztát gyúrunk.  Három egyenlő részre osztjuk.  A töltelékhez 1 csésze (kb 30 dkg ) liszt, 25 dkg őrölt mák, 20 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa és 1 tojás szükséges.  Kevés tejben felfőzzük az összekevert anyagot.  Ha kihűlt 1 citrom reszelt héját és levét is belekavarjuk.  A tepsit megzsírozzuk, liszttel meghintjük, és a kinyújtott tésztát a tepsi aljára helyezzük.  A tölteléknek felét rákenjük, ismét a tészta, majd a megmaradt töltelék következik,végül a harmadik tésztalap.  Tojássárgával megkenjük, fél órát kelni hagyjuk és lassú tűznél sütjük.  Vágodeszkára borítjuk és kihülés után felvágjuk.

  • Sós  kifli

 

60 dkg lisztet eldörzsölünk 15 - 20 dkg zsírral, hozzáadunk 2 dkg sót, és 5 dl tejben 1 kávéskanál cukorral 3 - 4 dkg áztatott élesztőt.  Rétestészta keménységüre gyúrjuk, és egyenlő nagyságu cipóra szakítva, félórát pihentetjük.  A cipókat késfok vastagságúra nyújtjuk és megkenjük olvasztott vajjal vagy olajjal.  Minden lapot 8 cikkre vágunk és a cikkeket külső felüktől elkezdve felcsavarjuk.  Ily módon minden lapból 8, egyforma kiflit kapunk.  Végeiket nem hajtjuk be, hosszúkásra hagyjuk.  Tojással megkenjük, sóval és köménymaggal meghintjük, majd kisütjük   

  • Sósperec  tea  mellé

 

400  g  lisztbő,  150 g  vajból,  1egész  tojásból,  1g  élesztőből,  csipetnyi  sóval  és  annyi  édes  tejföllel  vagy  nyers  tejjel,  amennyire  szükség  van,  sem  kemény,  sem  puha  tésztát  készítűnk. Gyúrni  nemszabad,  csak  addig dolgozzuk amíg  összeáll.  A  tésztából  cipot  formálunk  és  egy  óra  hosszat  pihenni  hagyjuk.  Azután  a  cipót  4  egyforma  részre  vágjuk.  Egy- egy  ilyen  részt  hűvelykujj  vastagságúra  kisodorunk,  és  ugyancsak  hüvelykujj  vastagságúra  darabokra  vágjuk.  Mindegyikből  először  18 cm  hosszú,  egyenletesen  vastag  rudakat,  majd  pereceket  sodrunk  belőlük  úgy,  hogy  a  két  végüket  összecsavarjuk,  és  egymáshoz  közel  a  perec  ívének  közepéhez  nyomjuk.  A  pereceket  most  a  ragasztással  alul  helyezzük  a  sütőpléhre,  és  utána  még  igazítunk  a  formájukon.  Ha  a  pléh  megtelt,  a  pereceket  összehabart  egész  tojással  megkenjük,  és  a  sütőbe  egész  világosra  sütjük.  Ekkor  a  pléhet  kivesszük  a  sütőből,  a  pereceket  vízből  és  lisztből  kavart  erősen  megsózott  tejföl  sűrűségű  péppel  befröcsköljük,  és  a  sűtőbe  visszatéve  aranysárgára  sütjük.  A  fröcskölést  legcélszerübben  1 mm  vastagságú  horganyzott  drótból  összefogott  seprűvel  végezhetjük.

  •  Karamell  szelet

 

15 dkg cukrot barnára pörkölünk, felöntjük 1,5 dl vízzel és 5 percig főzzük. majd kihülni tesszük.  Tálba 6 tojássárgát. 30 dkg porcukrot, egy kávéskanál szalakálét, 5 - 6 szegfűszeget jó habosra keverünk, majd hozzáadjuk a kihült karamelt, 60 dkg lisztet és 6 tojás keményre vert habját.  Jól zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük az óvatosan összedolgozott masszát, és közepes tűznél sütjük.  Szeletelés előtt tetejét porcukorral meghintjük.

  • Almás  rétes

 

Hozzávalók : 30 dkg liszt,10 dkg zsír, 1 tojás, 3 evőkanál tejföl, só, 1kg alma, 5 dkg porcukor, 10 dkg kristálycukor, fahéj, 5 dkg gríz.  A lisztből 6 evőkanálnyi menyiséget elveszünk, és azt a zsírral eldörzsölyük.Félre tesszük.  A megmaradt lisztet tésztává gyúrjuk - hozzáadva a tojást, tejfölet és kevés sót.  A kinyújtott tésztára rákenjük a liszttel kevert zsírt, gömbölyüre hajtjuk, kettévágjuk.  Az egyik felét kinyújtjuk, a tepsibe helyezzük, meghintjük grízzel és a megreszelt, kipréselt almát rászórjuk.  Ezután meghintjük tört fahéjjal, grízzel, majd ráborítjuk a tészta másik felét.  Forró sütőbe megsütjük, utánna porcukorral behintjük, és a  tepsiben melegen felszeleteljük.

  •  Vendégváró  szelet

 

25 dkg lisztből 5 dkg zsír, 1 tojás , 5 dkg cukor, 1 dkg szalakálé és 1 dkg kakaó hozzáadásával tésztát gyúrunk, és abból 2 lapot sütünk.  Három tojásbol vízes piskotát sütünk oly módon, hogy előbb a 3 tojássárgát 3 evőkanál vízzel és 15 dkg cukorral jól kikavarjuk, s azután keverünk hozzá 15 dkg lisztet és a 3 evőkanálnyi vízzel szaporított, kemény habbá vert 3 tojás fehérjét.  Zsírozott, lisztezett tepsit használunk. A töltelékhez 4 dl tej, 5 evőkanál liszt, 20 dkg vaj, 25 dkg cukor szükséges.  A tejhez vegyített lisztből pépet főzünk, s miután kihűlt, hozzáadjuk a vajat és a cukrot, valamint kevés citromlevet, jól elkeverjük.  Az egyik tésztalapra rákenjük a töltelék felét, ráhelyezzük a pískótát és rákenjük a megmaradt tölteléket, majd befedjük a másik lappal.  Tetejére citrommáz kerül.  Elkészítése : 20 dkg cukorhoz 1dl vízet adunk, sűrű szírupot főzünk, 1 dkg vajat és citromlevet kavarunk el benne.  Másnapig álni hagyjuk s csak akkor szeleteljük.

  • Hárlekin tészta

 

42 dkg lisztet 28 dkg vajjal, 14 dkg darált dióval, 1 tojással, 2 tojás sárgájával, 3 kanál tejföllel jól összegyúrunk  és tepsi hátán 4 lapot sütünk belőlle.   Mind a 4 lapot más - más ízzel kenjük meg.   Tetejére kakaomázat készítünk.

  • Málé

 

3 csésze tisztára szitált málélisztet összekavarunk 1 dl olajjal, 2 csésze tejjel, 1 egész tojással, 1 kávéskanál szódabikarbónával,  1 kávéskanál sóval, 1/2 citrom héjjával és levével, 1 vanília porral és 4 evőkanál cukorral.  Olajjal vagy zsírral kikent tepsibe tesszük, szép rozsaszínűre sütjük.   Még melegen a tepsiben felvágjuk és porcukorral híntjük.

  • Olcsó  tészta

 

2 pohár lisztet 2 pohár cukorral, 2 pohár őrölt dióval, 2 pohár tejjel jól elkavarunk.  A folyékony tésztát vajjal  megkent és lisztezett tepsiben 1/ 2 óráig sütjük, lassú tűznél.    Sütés  közben vagy után vaníliás porcukorral behintjük és tetszés szerint felszeleteljük.

  • Olajos kifli 

 

6 tojás  sárgáját 6  evőkanál  főzőolajjal  és 12  kanál  cukorral  kikeverünk.  Hozzáadjuk a 6 tojás felvert habját, 12 kanál  lisztet  és   egy  kávéskanál  szalakálét.   Amikor  megsült,  még  melegen  vízespohárral  félhold   alakokra   vágjuk.

  • Túrós  párna

 

25 dkg lisztet 25 dkg vajjal, 25 dkg szítán áttört tehéntúróval, 10 dkg porcukorral, csipetnyi sóval, egy citrom reszelt héjával és 1 csomag sütőporral összegyúrunk.  A tésztát 1/2 cm vastagságra nyújtunk, derelyevágoval négyszögű darabokat vágunk, közepére ízet tesszünk és a két átellenes sarkát egymásra hajtjuk,  hogy háromszögü darabokat kapjunk.   Vajjal kikent tepsibe rakjuk, tojássárgával megkenjük, forró sütőben sütjük és még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

  • Székelyrétes

 

1 / 2 l liszt,  10  kanál  tej,  5  kanál  olaj  vagy  zsír  2  tojás, só 1 kanál ecet.  Összegyurjuk, 10 kis cipót formálunk belőlle.  Kinyújtjuk  téglalap  darabokra, lisztel felrételyük.  Közepét késsel kilyukasztjuk.   Folytonos  rázogatás  mellet  bő zsírban  vagy olajban  mindket oldalát  halvány  rozsaszinűre sütjük.  Vaníliás  cukorral meghintve,  melegen tálaljuk.

  • Hokifli

 

50 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 1/2 l tejfölet, pici sót este  összegyurunk.   Másnap  reggel  háromszor  kinyújtunk - mint  az  íróstésztát - negyedórai  közökben.   Kinyújtás  után  tüzes  késsel  felvágjuk,  tetszés  szerint  kifliket  formálunk  belőle.   Úgy  járunk  el  vele,  mint a  hájas  kiflivel  lekvárral  megkenjük  és  elég  meleg  sütőben  sűtjük.   Porcukorral hintjük.

  • ,,Szalámi"

 

3 rúd  kevés vízben  felolvasztott  csokoládét  elkeverünk  2  egész  tojással,  25  dkg  porcukorral,  25  dkg  darált  díoval,  10  dkg  kockára  vágott  birsalmasajtal  és  10  dkg  kockára  vágott,  hámozott  mandullával.   A  masszát  erőssen  cukrozott  deszkán  szalámi  alakúra  formáljuk,  porcukorban  meghengergetjük  és  fehér  papírba  csavarva  szárítjuk.  Felszeletelve  használjuk.

  • Savanykás  szelet

 

Húsz  dkg  porcukrot,  4  tojás  sárgájával,  10  dkg  vajjal,  kávéskanálnyi  szalakáléval  jól  kikeverjük.   Hozzávalók : 2dl  tejet,  2  kanál  kakaót,  20  dkg  lisztet.   Jól  összekeverjük  és  zsírozott,  lisztezett  tepsiben  közepes  tűznél  sütjük.   Amig  a  tészta  sül,  kikeverjük  a  habot (16  dkg  cukor  és  4  tojás  fehérje ).   A  kihűlt  tésztát  savanykás  ízzel  és  a  habbal  bevonjuk.

  • Márványtészta

 

Hozzávalók :  két  egész  tojás,  20  dkg  margarin,  1/ 4 kg   cukor,  fél  citrom  héja  és  leve,  egy  evőkanál  kakaó,  egy  evőkanál  liszt,  1  dl  tej,  egy  csapott  kanál  szódabikarbóna  és  20  db.  dió.   A  margarint  kikavarjuk  a  tojás  sárgájával  és  cukorral,  majd  beletesszük  a  szódabikarbónát,  a  citrom  héját,  rácsavarjuk  a  fél  citrom  levét  és  kanalanként  a  két  tojás  fehérjéből  felvert  habot,  tejet  és  lisztet.   A  massza  felét  beletesszük  egy  cukrozott,  lisztezett  tepsibe,  másik  felébe  kakaót  keverünk  és  ráöntjük  a  fehér  masszára.   Darabokra  tört  dióval  beszórjuk  és  lassú  tűznél  sütjük.

  • Almás  gríz

 

Fél  liter  cukros,  fövő  tejben  6 - 7  dkg  grízt  teszünk.   Miután  megfőtt,  langyosra  hűtjük  és  hozzákavarunk  egy - két  egész  tojást.   Kivajazunk  egy  másfél  literes  mázas  lábast,  behintjük  zsemlemorzsával,  esetleg  grízzel.   A  meghámozott  és  lapos  szeletekre  vágott  almát  behintjük  cukorral,  tetejére  tesszük  a  grízes  masszát  és  kevés  befőttet,  esetleg  lekvárt.   Szép  rózsaszínűre  sütjük. 

  • Estike

 

Hozzávalók :  25dkgporcukor, 4  egész tojás,  25 dkg  liszt.   A  tojásokat  a  cukorral  30  percig  keverjük,  majd  beletesszük  a  lisztet  s   ezzel  is  kavarjuk  20  percen  át.   Zsírozott - lisztezett  sütőlemezekre  kávéskanállal  egyforma,  fél  diónyi  halmocskákat  rakunk  szét,  majd  egy  éjszakán  át  langyos  helyen  hülni  hagyjuk.   A  hosszas  pihenéstől  a  tetejük  megszikkad.   Jol  előmelegitett  sütőben  egyenletes  tűznél 8 - 10  percig  sütjük.   Eközben  a  tészta  felemelkedik,  s  a  tetején  cukormáz  keletkezik. 

  • Boszorkány  krém

 

Hozzávalók :  1  kg  alma,  1  tojásfehérje,  15  dkg  cukor.  Az  almát  forró  sütőben  megsűtjük ( vagy  négybevágva  kevás  vízzel,  fedő  alatt  megpároljuk ).  A  megpuhult  gyümölcsöt  átpaszírozzuk  melegen  hozzáadjuk  a  cukrot,  a  tojásfehérjét,  és  porcelántálban,  habverővel  20 -  25  percig  verjük,  amig  kemény  habos  lesz.   Üvegtálra  téve  tetejét  villával  megcifrázzuk,  pár  szem  friss  gyümölccsel  diszítjük.   Száraz  süteményt  adunk  hozzá.

  • Olcsó  óriástorta

 

Négy  tojássárgájához  hozzáadunk  tíz  evőkanál  vízet  és  habverővel  jól  felverjük,  majd  hoákeverünk  harminc  deka  cukrot,  tíz  deka  darált  diót  és  húsz  deka  lisztet,  amelyben  egy  sütőport keverünk.   Utána  beleteszünk,  könyedén  kavarva,  a  felvert  habot.   Tortaformában  vagy  hosszúkás  magas  tepsiben  sütjük,  amikor  kihült,  megtöltjük  az  alábbi  krémmel :  két  evőkanál  lisztet,  három  kis  kanál  kakaot  és  öt  deka  cukrot  főni  teszünk  annyi  vízzel,  hogy  éppen  elfedje.   Állandó  kavarással  sűrűre  főzzük  és  langyosra  hűtjük.   Kikavarunk  tizenöt  deka  vajat  tíz  deka  cukorral  és  hozzákeverjük  a  kihült  pépet

  • Vizes  piskóta

 

Olcsó,  kiadós  és  több  formában  is  felhasználható.   Négy  tojássárgájához  tegyünk  hozzá  hat  evőkanál  vízet  és  verjük  fel  habverővel,  utána  keverjünk  bele  huszonöt  deka  cukrot  és  húsz  deka  lisztet,  ez  utóbbit  kanalanként,  majd  keverjük  hozzá  könnyedén  a  kemény  habbá  vert  fehérjéket  és  süssük  meg  vajjal    vékonyan  kikent  és  meglisztezett  magasabb  tepsiben,  előmelegített  sűtőben,  lassú  tűznél.   A  tesztába  keverhetünk  mazsolát,  vágott  diót.   Elkészíthetjük  három- három  tojással ( az  adagokat  ennek  megfelelően  átszámítjuk )  és  megsüthetjük  szélesebb  tepsiben  két  adagban  a  tésztát,  az  egyik  felébe  belekeverhetünk  két  evőkanál  kakaót  (  ekkor  tegyünk  valamivel  kevesebb  lisztet  hozzá  )  utána  az  alsó  lapra  ízet  kenünk,  ráillesztjük  a  másik  lapot,  és  együtt  vágjuk  fel.   Süthetjük  laposabb  tepsiben  úgy  is,  hogy  a  tetejére  harminc  deka  cseresznyét  vagy  meggyet  szórunk.

  • Mákos  szelet

 

Három  egész  tojást  jól  elkeverünk  huszonöt  deka  cukorral  és  húsz  deka  darált  mákkal.   Hozzáteszünk  egy  citrom  reszelt  héját.   Utánna  hozzákavarunk  felváltva  kanalanként  húsz  deka  lisztet -  benne  egy  sütőporral -  és  egy  negyedliter  tejet.   Kivajazott,  liszttel  meghintett  hosszúkás  tepsibe  tesszük  és  előmelegített  sütőben  lassan  sütjük.   Amikor  kihűlt,  felszeleteljük  és  vaníliás  cukorban  meghengergetjük.

  •  Kakaos  szelet

 

Öt  deka  vajat  elkavarunk  huszonöt  deka  cukorral  és  egy  egész  tojással,  beleteszünk  négy  deka  szitált  kakaót  és  lassan  hozzákeverünk - válogatva -  huszonöt  deka  lisztet ( egy  sütőporral )  és  negyedliter  tejet.   Kivajazott,  kilisztezett  tepsiben  lassú  tűznél,  még  forrón  kockákra  szeleteljük,  és  vaníliás  cukorban  meghengergetjük.

  • Karamell - szeletek

 

Tésztát  gyurunk  negyven  deka  lisztből  tizenöt  deka  porcukórból,  negyedkiló  margarinból,  egy  egész  tojásból  késhegynyi  szódabikarbónával,  csipet  sóval,  kevéás  ecetes  vízzel.   Három  cipóra  osztjuk,  tepsi  nagyságúra  kinyújtjúk  mindegyiket  és  a  tepsi  hátán  megsütjük.   Közben  krémmel  készítünk  a  következő  módon :  megpirítunk  harminc  deka  kristálycukrot,vigyázzunk,  hogy  oda  ne  égjen,  kavargassuk,  majd  engedjük  fel  egy  vizespohár  tejjel,  s  amikor  a  cukor  felolvadt,  tegyünk  hozzá  négy  evőkanál  erős  kávét,  három  jó  evőkanál  lisztet  és  állandó  kavargatás  mellett  főzzük  sűrű  krémmé.   Amikor  langyosra  hűl,  jól  kavarjunk  el  vele  húsz  deka  vajat.   Kenjük  meg  a  lapokat  és  tegyük  egymásra.   A  tésztát  készítsük  el  fogyasztása  előtt  egy  nappal.   Másnap  vágjuk  szeletekre.

  •  Pohárral  kivágott  kifli

 

Tizenöt  deka  vajat  habosra  kavarunk,  kis  sót  és  szódabikarbónát  teszünk  hozzá,  ráöntjük  öt  tojás  sárgáűját  és  beletesszünk  negyedkiló  cukrot,  tovább  kavarjuk,  hozzávegyítjük  az  öt  tojás  habját  és  huszonöt  deka  lisztet.   Kivajazott,  lisztezett  tepsibe  tesszük,  a  tetejére  cukros,  vagdalt  díót  hintünk.   Megsütjük  és  melegen  pohárral  kifli  alakúra  vágjuk.

  • Kakaós  kocka

 

 1  tojást  5 dkg  vajjal  habosra  keverünk,  hozzáadunk  1/8  liter  tejet  és  25 dkg  cukrot,  10  percig  keverjük,  azután  felváltva,  kanalanként  belekeverünk  1  sütőporral  és  2  kanál  kakaóval  átszitált  25 dkg  lisztet,  újból  jól  kikeverjük.  Lassan  sütjük,  forróra  előmelegített  sütőben,  mérsékelt  tűznél,  fagyos  vajjal  kikent,  lisztel  kihintett  tepsiben.  Miután  megsült,  forrón  behintjük  vaníliás  cukorral,  s  ha  kihűlt,  kockákra  vágjuk  és  így  szedjük  ki  a  tepsiből.

  • Túrós  lepény

 

40  dkg  lisztet  elmorzsolunk  25  dkg  margarinnal,  hozzáadunk  2 tojássárgáját,  5  kanál  hideg  vizet  és  összegyurjuk.  Este  készítjük,  másnapig  hűvös  helyen  állni  hagyjuk.  Másnap  két  részre  osztjuk,  egyenként  félujjnyira  kinyújtjuk,  egyiket  tepsibe  tesszük,  rákenjük  a  tölteléket,  betakarjuk  a  másik  tésztával,  villával  végig  szurkáljuk,  azután  kisütjük.  Tölteléknek  4  tojássárgáját  4  kanál  cukorral  habosra  keverünk,  hozzáadunk  egy  csipet  sót,  1/2 kg  tehéntúrót,  1  deci  tejfölt,  1  deci  tejet,  ha  már  finomra  vegyült,  hozzáadjuk  a  4  tojás  fehér  kemény  habját  2  kanál  liszttel  együtt.  Könnyedén  összekeverjük,  rákenjük  ujnyi  vastagon  a  tésztára.  Miután  megsült,  deszkára  csúsztatjuk,  szitán  keresztül  a  tetejét  megcukrozzuk  és  éles  késsel  kockákba  szeletelve,  tálra  rakjuk.

  • Képviselőfánk

 

  1/4  l  vizet  felforralunk  150 g  vajjal,  majd  ha  forr,  belekeverünk  1/4  kg  lisztet  ,  és  addig  kavarjuk,  amíg  az  edénytől  és  a  kanáltól  elválik.   Akkor  elvesszük  a  tűzről,   és  néhány  percig  tovább  kavarjuk,  majd  ha  már  kissé  hűlni  kezd,  egyenként  belekeverünk  5  egész  tojást.  Idomító  zacskó  és  sima  nyomócső,  vagy  két  kávéskanál  segítségével  a  jól  megkent  sütőpléjre  díó  nagyságú  halmokat  rakunk  belőle,  űgyelvén  arra,  hogy  a  fánknak  legyen  helyük  a  növekedésre.   A  fánkokat  a  pléhen  1  teljes  órán  át  pihentetjük,  azután   egyenletesen  forró  sütőben  szép  sárgára  sütjük.  A  sütő  ajtaját  15  percig  semmi  esetre  sem  szabad  kinyítani.  Ha  a  fánkok  megsültek,  még  5  percig  a  félig  nyított  ajtajú  sütőben  hagyjuk.  Ha  kihültek,  felső  egyharmad  részüket  levágjuk,  és  mind  az  alsó,  mind  a  felső  részüket  kávéskanállal  kikaparjuk.  Az  alsó  részt  vaníliakrémmel  töltjük  meg,  amelyet  a  következőképp  készítünk  :  5  tojássárgáját  símára  kavarunk  150 g  cukorral.  Bekeverünk  1  evőkanál  kemányítőlisztet  és  ízlés  szerinti  vaníliás  cukrot.  2 dl  nyers  tejjel  feleresztjük,  és  gőz  fölött  habkeverővel  addig  verjük,  amíg  a  kivánt  sűrűséget  eléri.  Kihülés  közben  még  belekeverjük  az  5  tojásfehérje  kemény  habját.  A  felső  részt  előbb  pirított  karamelbe  mártjuk,  majd  ha  a  karamell  megfagyott,  a  krémmel  töltött  alsó  részre  idomító  zacskóval  2  ujnyi  magassan  cukrozott  tejszinhabot  nyomunk,  és  a  tetejére  ráhelyezzük  a  karamelbe  mártott  kupokat.

  • Csúsztatott  palacsinta

 

50  g  vajat  kikavarunk  50 g  cukorral,  belekeverjük  előbb  az  5  tojás  fehérje  habját,  50 g  lisztet  és  1/4  liter  tejet.  Ebből  a  tésztából  ujjnyi  vastag  réteget  töltünk  a  zsírozott  palacsintasütőbe,  és  úgy  sütjük  meg,  hogy  fölül  nyers  maradjon.  Óvatosan  a  tálra  csúsztatjuk,  és  meghintjük  vaníliás  cukorral,  vagy  cukrozott  kakaóval.  A  következő  palacsintát  az  elsőre  csúsztatjuk,  cukrozzuk,  és  így  folytatjuk  mindaddig,  amíg  a  tésztából  tart.  A  végén  az  egészet  sütőben  megsütjük  és  forrón  tálaljuk.