Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KÁVÉ ÚTJA

A  lágy és  aromaanyagokban  gazdag  Arabica  kávé  közép  és  Dél  Amerikából,  míg  az  erősebb  és  testesebb  ízű  Robuszta  kávé  Afrikából  és  Ázsiából  származik.  Minden  egyes  kávébab  fajtának  sajátos  íze  van,  amely  a  pörkölés  után  alakul  ki.  A  kávé  minden  egyes  országban  és  minden  egyes  évben  más  és  más  ízű.  Szakemberek,  minden  zöld  kávét  megvizsgálnak  különféle  szempontokból,  és  ezek  alapján  alakítják  ki  az  ideális  keveréket.  Így  garantálják,  hogy  a  gyárból  kikerülő  kávé  minősége  mindig  a  lehető  legjobb.

A  kávészemek  szállítására  mind  jutazsákot,  mind  nagy  konténerek  használatosak.  Átvételkor  a  kávék  minőségét  ellenőrzik,  és  felhasználás  előtt  megtisztítják  az  esetlegesen  belekerült  szerves  és  szervetlen  szennyeződésektől.

A  pörkölés  a  nyers,  zöld  kávé  összetevőinek  hő  hatására  történő  átalakítását,  valamint  az  aroma  és  ízértékeknek  kifejlesztését  célozza  meg.  Magyarországon  a  kialakult  ízlésnek  megfelelően  sötét  színüre,  5 - 7  percig  pörkölik  a  kávét  200 - 250  fokon.  A  pörkölés  folyamata  alatt  a  kávészemek  térfogata  jelentős  mértékben  megnő,  a  bennük  levő  szénhidrátok  karamellizálódnak.

A  pörkölést  a  kávészemek  hirtelen  lehűtésével  fejezik  be.  Első  lépésben  gyors  ütemben  vizet  adnak  a  kávéház,  ennek  a  víznek  a  mennyiségével  állítják  be  a  kávé  végső  nedvességtartalmát  is,  majd  levegővel  fejezik  be  a  hűtést.  A  lehűtött  kávét  silókban  pihentetik  a  csomagolás  megkezdéséig.

A  kávé  őrlése  hengerszékekben  történik.  A  kávébab  szemeket  forgó  őrlőhenger  közé  engedik  amelyek  egymástól  való  távolsága  határozza  meg,  hogy  mennyire  lesz  finom  az  őrlemény.

Az  őrölt  kávét  légmentesen  kell  csomagolni,  hogy  az  értékes  aromaanyagok  el  ne  vesszenek,  ezért  a  kávét  vákuum  csomagolásban  ( a  levegőt  légelszívással  távolítják  el)  forgalmazzák,  hogy  a  kávé  legalább  egyí  évig  friss  maradjon.

A  szemes  kávék  háromrétegű,  triplex  fólia  csomagolásban  kerülnek  forgalomba.  A  kívánt  ízeket  különféle  fajtájú  kávészemek  összekeverésével  alakítják  ki.   A  Douwe  Egberts  irányelve  biztosítja  a  rugalmas  keverést,  hogy  garantálható  legyen  a  márkák  állandó  ízhatása.

Az  íz  egyéni  ízlés  dolga,  és  ez  a  kávéra  is  feltétlenül  igaz.  A  fogyasztók  minden  egyes  országban  más  ízhez  szoktak  hozzá  a  mindennapi  kávézás  során.  Például  vannak,  akik  az  erős  kávét  szeretik,  mások  a    a  gyengébbet  részesítik  előnyben.  Még  egy  országon  belül  is  vannak  ízlésbeli  külömbségek.  Éppen  ezért  a  Douwe  Egberts  kávé  szpecialistáik  számos  kutatást  végeznek  azokban  az  országokban,  ahol  a  kávéjukat  értékesítik  vagy  a  kávépiacra  be  kivánnak  lépni.  Így  a  Douwe  Egberts  alapos  ismeretekre  tesz  szert  a  fogyasztók  szokásait  és  preferenciáit  illetően,  ezáltal  a  fogyasztók  ízlésének  legjobban  megfelelő  kávét  tudja  elkészíteni.

A  külömböző  kávék  keverésének  az  a  célja,  hogy  állandó  ízeket  és  aromát  tudjanak  biztosítani.  A  kávé  keverését  végző  szakember  olyan  keverési  arányokat  alkalmaz,  amelyek  jól  beváltak  és  az  adott  területen  élő  fogyasztók  ízlésének  megfelelnek.

A  kávé  minőségét  a  természet  alakítja,  és  nem  minden  évben  ugyanolyan  a  minőség.  Így  a  keverési  arányokat  időnként  módosítani  kell.  Mondhatjuk  úgy  is,  hogy  egy-egy  végleges  a  receptúra  (kávéblend)  kialakítása  tulajdonképpen  művészet.

A  kávé  ital  nemcsak  kávét  és  tejet  tartalmazhat,  hanem  feldobhatjuk  az  ízét  whiskivel,  kókuszdióval  vagy  akár  fagyival  is.  Ínycsiklandozó  receptek  elkészítésével  bárki  megpróbálkozhat.  A  kávékülönlegességeket  Douwe  Egberts  őrölt  és  pörkölt  kávé  felhasználásával  érdemes  kiprobálni,  hiszen  így  lesz  a  legfinomabb.  Ha  viszont  valaki  az  insztant  kávét  szereti,  akkor  a  főtt  kávé  helyett  használhatja  bármelyik  Douwe  Egberts  instant  kávét.

Ha  kifinomult  ízekre  vágyunk,  akkor  használjunk  közepesen  pörkölt  kávét,  ha  gazdagabb  ízeket  kedvelünk,  akkor  használjunk  sötétebbre  pörkölt  kávét..

                                    ----------

  A  kávé  finom  és  jótékony  hatású

 

A  kávénak  kétség  kivűl  erős  személyisége  van,  szimbólumokkal  teli  és  szinte  minden  generáció  fogyasztja.

Kivállóképpen  a  "szocializálódás  és  a  közvetítés"  itala.  Nem  szabad  elfelejtenünk,  hogy  a  "Kávézó"  mindig  is  az  értelmiség,  a  forradalmárok  és  a  Felvilágosodás  követőinek  találkahelye  volt.  Aki  megiszik  egy  kávét,  az  időt  fordít  magára,  átadja  magát  az  aroma  élvezetének,  az  illatnak,  a  melegségnek  a  beszélgetésnek,  bizalmas  légkört  alakít  ki :  a  kávé  mindig  is  a  barátságot  és  együttlétet  jelentette.

  Már  a  XVII.  századtól  ismeri  a  kávé  néhány  gyógyászati  tulajdonsága,  amelynek  például  a  köszvény  vagy  a  pellagra  kezelése  során  vették  hasznát.  Ma  már  persze  nem  ezek  a  betegségek  aggasztják  az  emberiséget,  de  a  kávét  továbbra  is  használják  emésztést  és  bélmozgást  ösztönző  szerként,  a  hasnyálmirigy  müködését  elősegítendő  vizelethajtóként,  a  keringési  rendszer  szabályozójaként  és  serkentőjeként.  A  koffein  elsősorban  a  központi  idegrendszerre  fejti  ki  hatását,  fokozza  az  éberséget,  javítja  a  koncentráló  bképességet,  a  memóriát  és  a  reflexeket,  illetve  a  legújabb  kutatások  szerint  a  hangulatot  is  pozitívan  befolyásolja.

                                    ----------

Barista : a  kávé  szakértője

 

A  kávé  szóra  sokszor  csak  egy  kis  csésze  fekete  ital  jut  eszünkbe.  Pedig  a  kávénak  óriási  szerepe  van  a  világgazdaságban.  A  világ  150  országában  termesztik  és  minden  országban  fogyasztják.  Világszerte  200  millió  ember  életében  meghatározzó  a  kávéval  kapcsolatos  munka.  Egy  2000-es  kutatás  alapján  világszerte  évente  400  milliárd (!)  csésze  kávé  fogy  el.

Ezek  fényében  érthető,  hogy  a  kávéhoz  érteni  elengedhetetlenül  szükséges.  A  kávéhoz  értő  vendéglátó  megnevezése :  barista,  ami  olaszul  egyszerüen  bárost  jelent.

 Az  Egyesült  Államokban  a  hetvenes-nyolcvanas  években  indult  espresso  kultusz  hírtelen  magas  rangra  emelte  a  kávéhoz  és  az  espresso  tehnológiához  értőket.  Baristnak  azóta  világszerte  az  espresso  technológiát jól  ismerő,  espresso  alapú  italokat  készítő  bárost  nevezik.    A  Barista  ért  az  espresso   technológiához,  az  őrlő  és  az  espresso  kávégép  beállításához.  Én  az  espresso  alapú  italok  elkészítéséhez.   Ért  továbbá  a  kávékhoz,  ismeri  a  kávé  kultúráját,  a  kávéitalok  kultúráit,  országa  kávés  hagyományait  és  a  turisták  szokásait.  Mindezek  miatt  jóval  hatékonyabban  értékesít,  népszerűsíti  a  minőségi  kávéitalokat,  továbbá  a  munkája  nem  rejt  baleset-  és  higiénés  veszélyt.

Ahogy  a  sommelier  és  a  bartender,  úgy  a  barista  tudása  is  olyan  hozzáadott  érték  egy  vendéglátó  üzlet  szolgáltatásához,  amely  építi  a  törzsvendégkört  és  a  megelégedett  vendégek  körét.

  Ahhoz,  hogy  2006-ban  legyen  egy  magyar  versenyző  a  Seatle-ben  rendezendő  6.  Világbajnokságon,  egy  magyar  versenyre  van  szükség.  Ezért  szervezte  meg  pár  elkötelezett  kávés  szakember,  a  Hoventa  Kft.  és  a  Kávéházak.  hu  csapata  együtt  az  Első  Magyar  Barista  Bajnokságot,  ami  október  13-án  egész  napos  program  volt  a  Hoventa  területén.

    Kávéváros  születik

Ez  a  neve  annak  a  júliustól  októberig  tartó  eseménysorozatnak,  amelynek  szerves  részét  képezte  a  Hoventán  megrendezett  Barista  Bajnokság.  A  www.  kávéházak.  hu  kávéházkulturális  és  kávés  gasztronómiai  portál  szervezésében  először  volt  Budapesten  ,"Kávéházak  Versenye" .  "Kávékonferencia",  és  először  került  megrendezésre  több  szervező  együttmüködésével  a  Barista  Bajnokság,  melynek  győztese  Koncz  Márk.

                                 ----------

 

Egy  nap  a  Dalmayr  kávéval

 

Jó  reggelt!

Éledezző-álmodozzó  reggeleken  legjobb,  ha  kíméljük  magunkat  az  erős,  sokk-szerűen  ható  kávéktól,  és  helyette  inkább  a  tartalmas,  krémesen  símogató,  gyengéd  kávé-italt  választjuk.

Javaslatunk :  Dallmayr  Café  Créme  keverékből  készítsünk  (vagy  kérjünk !)  Wiener  Melange-ot,  megbolondítva  néhány  csepp  mézzel,  hogy  induljon  a  nap.

Ez  az  ital  azért  ajánlatos,  mert  könnyedségével  kiméli  a  gyomrot,  a  tejszín  zsírtartalmának  köszönhetően  kellően  laktató.  A  legfontosabb  étkezés  a  reggeli ;  ez  a  kávé  egyenessen  fenséges  egy  friss  croisant  mellé.  Ha  így  indul  a  nap,  nagy  esélyünk  van  a  derűs  folytatásra!

 

Wiener  Melange

1  adag  Wiener  Melange  elkészítéséhez  1  hosszúkávé,  friss  tej  és  tejszin  szükséges.

3  dl-es  csészében  elkészítünk  egy  hosszúkávét,  majd  a  40%  tej  és  60%  tejszín  összemelegített  keverékével  felöntjük,  és  egy  csepp  mézzel  ízesítjük.  Akár  egy  igazi  reggeli  simogatás!

A  felszolgáláskor  ügyeljünk  mindig  arra,  hogy  a  tej  és  tajszín  keverékének  a  kávéba  töltése  mindig  a  fogyasztás  előtt,  a  vevő  igényei  szerint  történik.

 

Caffé  Créme

Nagyon  kellemesen  krémes,  lágyan  dió  ízű,  könnyű  és  kiegyensúlyozott  kávé.  100%  arabika,  a  német  típusú  hosszúkávé  készítéséhez  is  kiválóan  alkalmas.  Lágy  aromáját  a  hosszabb  vizes  készítési  eljárás  sem  lúgozza  ki,  könnyed  krémes  ízhatást  érünk  el.  Kimondottan  reggeli  kávé,  tejeskávéként  és  hosszúkávéként  és  ajánljuk.  Lágy  aromájával  cukrázdában,  süteményekhez  is  kiváló.

 

Ebéd  után

A  kulináris élvezetek v teljessé  tételéhez  ebéd  után  igyunk  a  nap  legfinomabb  kávbéját.  Fontos,  hogy  a  dolgos  nap  hátralévő  óráihoz  megkapjuk  a  szükséges  lendületet,  ezértz  az  IO  kávéból  készült  eszpresszót  ajánljuk.

 

Eszpresszó

 1 adag  eszpresszó  kávé  elkészítéséhez  6,5-7  gram  darált  kávé  szükséges.  Ízlés  szerint  édesíthetjüök.  Ennél  a  kávénál  az  általában  adagolt  5 g  cukor  sok,  ennek  fele  is  elegendő,  ennyi  még  nem  nyomja  el  a  kesertű   és  savanyú  ízeket  a  kávéban,  inkább  csak  kihangsulyozza  azokat  a  kóstoláskor.

 

Espresso  I0

A  válogatott  arabica  nyerskávé  óvatosan  pörkölt  szemei,  a  legmagasabb  minőségi,  teljes  ízvilágú  eseszpressó-kávé - ezen  összetevők  teszik  az  I0-t  egyedülállóvá,  igazi  különlegességé.

 

Délutáni  kávészünet

Igaz,  hogy  Olaszországban  csak  reggel  fogyasztják,  hazánkban  azonban  a  nap  bármely  szakában  kedvelt  ítal  a  Cappuccino.  A  Dallmayr  Monaco  keveréke  tökéletesen  megfelel  a  hamisítatlan  olasz  ital  készítéséhez.

Amennyiben  az  olasz  kávékultúra  mellett  a  német  hagyományokat  is  érzékelik,  erre  a  napszakra  egy  igazán  különleges  készítési  módot  ajánlunk,  a  karlsbadi  technikát.  A  Karlsbadi  kanna  finom  porcelánból  készült  kávé-készítő  edény,  exkluzivitását  adja  a  tiszta  anyag,  mely  teljes  mértékben  mentes  a  műanyagoktól  és  fémektől,  melyek  ronthatnak  a  különleges  kávé-aromán.

A  szakemberek  szerint  az  így  készített  kávé  legegészségesebb.  Németországban,  hasonlóan  az  ötórai  angol  teázáshoz,  délután  vendégeket  hívnak  egy  közös  kávézásra,  a  "Kaffee  Kushen" -re.  A  Karlsbadi  kannával  készült  ital  nemes,  tiszta,  ezért  az  igazi  különlegességnek  számító,  tiszta  arabica  kávékat  ajánljuk,  mint   a  Dyawa  Antara,  a  San  Sebastin,  az  Ethiopian  Crown  vagy  az  Antigua  Tarazzu.  Az  igazi  kávérajongók  is  kedvelik  ezt  a  készítési  módot,  hiszen  a  lassú,  csöpögtetéses  módszernek  köszönhetően  válnak  érzékelhetővé  a  kávé  rejtett  értékei,  az  aromák  (akár  a  jó  boroknál).  A  kutatások  alapján  a  kávéban  található  a  legtöbb  aromahordozó,  több     mint  650.   Ha  rossz  kávét  használunk,  itt  azonnal  kiderül!   Első  alkalommal  talán  furcsának  tűnik  majd  a  világos  vöröses,  tea-szerű  ital,  amit  a  teához  hasonlóan  néhány  csepp  tej  tesz  tökéletessé.  Kb.  10  perc  alatt  csepeg  le,  de  érdemes  türelmesnek  lenni,  hiszen  aki  egyszer  kipróbálja,  biztosan  ráérez  majd  a  kávé  valódi  ízére!

 

Este

A  hangulat  fokozása  érdekében  "fejlövést"  ajánlunk!  No  persze  csak  egy  Galliáno  Hot  Shot  formájában.  Ne  feledjük,  hogy  a  shot-pohár  szájára  tegyünk  a  hüvejkujjunkat,  a  talpát  támasszuk  meg  a  többi  zjjunkkal,  és  az  ital  egy  határozott  mozdulattal  öntsük  a  szánkba.  Így  lehet  csak  igazán  kiélvezni  a  három  rétegű  ital  minden  aromáját!

 

Galliáno  Hot  Shot

Egy  adag  Galliano  Shot  ital  elkészítéséhez  2 cl  Galliano  likőr,  2  cl  eszpresszó  és  2  cl  habosított  tejszín  szükséges.

Elkészítése :  Shot-pohárba  először  Gallianót  öntünk,  majd  kiskanál  segítségével  rétegesen  ráöntjük  a  hosszúkávét  és  a  shakerben  felhabosított  tejszínt.

 

Cappuccino

Elkészítünk  egy  eszpresszókávét  cappuccino  csészében,  majd  1,5  dl  3,6 %-os  zsírtartalmú  friss  tejet  felhabosítunk,  és  óvatosan  a  kávéra  öntjük  úgy,  hogy  a  tetején  fehér  hab  maradjon,  amit  a  kávé  krémje  fog  körbe.

- Espresso  Monaco - Tiszta  Arabica-Espresso  kompozicíció,  eredeti  olasz  recept  alapján.  Intenzív  aromájával  és  lágy  krémmel.

- Ethiopian  Crown - Egy  különleges  kávéritkaság  a  legkiválóbb  etiópiai  mokkafélékből.  A  hozzáértők  nagyra  nagyra  értékelik  utánozhatatlanul  finom  zamatát,  fűszeres  aromáját  és  telt  ízét,  valamint  kiegyensulyozott  savait.  Kimondottan  kényes  ízlésű  vendégek  gourmet  kávéja.

Antigua  Tarrazu  Guatemala  és  Costa  Rica  elsőrangu  felföldi  ültetvényein  szüretelt  kávészemekből  készült  kávé.  Az  egykori  guatemalai  főváros,  Antigua  vidéke  híres  lágy  és  fűszeres  aromájú  kávéiról.  A  Costa  Rica  elismerten  legjobb  termőterületén  szűretelt  "Tarrazus's"1  felhasználásával  nemes,  elegáns  kávékeverék  készül  finom  savakkal.

- San  Sebastian -  A  guatemalai  felföldről,  San  Sebastian  környéki  kiváló  adotságú  magaslatról  származó,  lágy  aromájú,  finoman  fűszeres  ízű  kávé.

- Dyawa  Antara Indiából,  Jáváról  és  Új-Guineából  származó,  válogatott  kávékülönlegességekből  készült  fűszeres  zamatú  kompozició.  A  különlegesen  telt  íz  és  a  nemes  aroma  biztosítása  érdekében  mindig  az  adott  termésből  választják  ki  ezen  országok  legfinomabb  kávéit.

                                        -------------